Ramūnas Gerbutavičius. Gyvulių ūkyje – nežmoniška reklama

Labai panašu, kad valstybinės kultūros institucijos finansuoja ne visai tas skaitymo skatinimo akcijas. Jos vyksta viena po kitos, bet vis tiek girdime dejones, kad gyventojų skaitymo kultūra negerėja. 

 R.Gerbutavičius.<br> T.Bauro nuotr.
 R.Gerbutavičius.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 11, 2020, 3:52 PM, atnaujinta Sep 1, 2020, 7:41 PM

Ar nebūtų teisingiau, jei skaitymui skatinti skirtos lėšos atitektų geriausių rezultatų knygų reklamos srityje pasiekusiems asmenims. Tarkime, V.Pranckiečiui.

Asociacija LATGA apskaičiavo, kokios knygos pernai buvo populiariausios Lietuvos bibliotekose. Ne vienas nustebo, kad tarp jų atsidūrė dar 1945 m. brito G.Orwello parašytas romanas „Gyvulių ūkis“. Kodėl taip atsitiko?

„Gyvulių ūkis“ mūsų šalyje ėmė sparčiai populiarėti 2018 m. pabaigoje, kai vienas radijo žurnalistas klasių nelygybės metafora tapusį šio romano pavadinimą paminėjo priimto biudžeto kontekste dėl skirtingo sektorių ar profesijų apmokestinimo.

Tuomet laidoje dalyvavęs V.Pranckietis, nesupratęs intelektualios užuominos ir tarsi patvirtindamas, kad šios knygos nėra skaitęs, ėmė vardyti Lietuvos gyvulininkystės sektoriaus problemas. Ši komiška situacija ir galėjo lemti, kad G.Orwello „Gyvulių ūkis“ per 2019 m. bibliotekose buvo paimtas net 4,5 tūkst. kartų.

Gali būti, kad įkvėptas Seimo vadovo sėkmės ir šlovės siekti knygų reklamos aukštumų nusprendė ir S.Skvernelis. Premjero skundas Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai ir bandymas uždrausti žurnalistų B.Davidonytės ir D.Pancerovo knygos „Kabinetas 339“ reklamą ilgainiui gali net pranokti Seimo pirmininko reklaminę akciją.

Tačiau vargu ar šie gyvuliškos prigimties rekordai gali džiuginti. Ar nebūtų smagiau, jeigu lietuvių politikai išmoningos knygų reklamos pasimokytų kad ir iš buvusio JAV prezidento B.Obamos, kuris per savo dvi kadencijas viešai rekomendavo kone 100 knygų. Svarbiausia, tokių, kurias reklamuoti nebūtų gėda net literatūros profesoriui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.