Politinės publicistikos knygoje – pirmieji atkurtos Lietuvos metai ir Vyriausybės veikla

Ramunės Sakalauskaitės knyga „Pirmoji Vyriausybė – vizijos ir galimybės“ primena Ministrės Pirmininkės Kazimieros Prunskienės vadovaujamo ministrų kabineto veiklą.

Ramunės Sakalauskaitės knyga „Pirmoji Vyriausybė – vizijos ir galimybės“ primena Ministrės Pirmininkės Kazimieros Prunskienės vadovaujamo ministrų kabineto veiklą.
Ramunės Sakalauskaitės knyga „Pirmoji Vyriausybė – vizijos ir galimybės“ primena Ministrės Pirmininkės Kazimieros Prunskienės vadovaujamo ministrų kabineto veiklą.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 17, 2020, 9:31 AM, atnaujinta Nov 17, 2020, 9:32 AM

Knygoje atskleidžiamos sudėtingos vidaus ir tarptautinės politikos aplinkybės, perėjimo į naują socialinį bei ekonominį būvį sunkumai, sovietinės kariuomenės siautėjimas, Kremliaus paskelbtos ekonominės blokados padariniai.

Remiantis liudytojais pasakojama, kaip buvo grindžiamas pradinis kelias į tikrąją Lietuvos nepriklausomybę. Politinės publicistikos knygoje, iliustruotoje Lietuvos centrinio valstybės archyvo nuotraukomis ir dokumentais, aprašomi sudėtingi Vyriausybės ir Aukščiausiosios Tarybos santykiai, pirmojo ministrų kabineto atsistatydinimo aplinkybės.

Anot filosofo Vytauto Rubavičiaus, „knygą su įdomumu perskaitys ir prisimenantieji anuos laisvinimosi iš sovietinės okupacijos įvykius, išgyventą nepaprastos, sakytume, šventos pakylėjančios bendrystės jausmą, ir apie tuos laikus bent kiek nuvokiantieji iš tėvų pasakojimų ir mokyklinių vadovėlių. Prisimenančiųjų skaitymas prikels asmeninius išgyvenimus, jau nusėdusius atmintyje, ir apsitrynusius mitingų, demonstracijų, savųjų politinių kovų vaizdinius, vers ginčytis, nesutikti ar pritarti knygoje išsakomiems vertinimams.

Autorė sukaupusi didelę ne tik žurnalistinio darbo, bet ir „knaisiojimosi“ archyvuose patirtį. Skaitytojas neabejotinai pajus bendravimo su kalbinamais žmonėmis nuotaiką.

Prisiminimai daugeliui istorinių dokumentų suteikia papildomos prasmės, sykiu istoriją priartina prie gyvenimo, iškelia gyvenimiškąsias, žmonių santykių, jų lūkesčių ir nevilčių prasmes. Autorė kai kuriuos įvykius ir ryškiausių mūsų politinių vadovų santykius nušviečia kitaip, nes esame įpratę vertinti.

Suvokti anuo metu vykusių vietinių „pilkųjų“ politinių kovų niuansus, išlaikant tam tikrą distanciją, jai padeda asmeninė aktyvios sąjūdietės patirtis, buvusios ir išlikusios pažintys su daugeliu politinės scenos veikėjų – ne tik didžiūnų, bet ir juodadarbių. Pateiktų ir aptartų dokumentų gausa, pirmosios Vyriausybės narių prisiminimai sudomins ir profesionalius istorikus.“

R.Sakalauskaitė yra parašiusi knygas „Politikos ringe“, „Gyvenimas, koks jis buvo. Monsinjoro Kazimiero Vasiliausko biografija“.

K.Prunskienė vadovavo pirmajai po nepriklausomybės atkūrimo Lietuvos Vyriausybei. Jos veikla truko devynis mėnesius. Šiemet minimas pirmosios Vyriausybės veiklos trisdešimtmetis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.