Monografija apie Joną Žuką – žymaus vargonininko sugrįžimas į Lietuvą

Lietuvos muzikos ir teatro akademija pristato dr. Eglės Šeduikytės-Korienės monografiją „Pasirinkęs laisvę. Vargonininkas Jonas Žukas“ (Vilnius: Lietuvos muzikos ir teatro akademija, 2020). Tai jau antroji autorės vargonų meno tyrinėjimų knyga, šįkart apie tarpukario Lietuvoje subrendusį žymų pedagogą, vargonininką atlikėją, kuris Antrojo pasaulinio karo metais pasirinko emigracijos kelią ir tolesnę savo veiklą plėtojo Jungtinėse Amerikos Valstijose. 

E.Šeduikytės-Korienės monografija „Pasirinkęs laisvę. Vargonininkas Jonas Žukas“ – antroji autorės vargonų meno tyrinėjimų knyga.
E.Šeduikytės-Korienės monografija „Pasirinkęs laisvę. Vargonininkas Jonas Žukas“ – antroji autorės vargonų meno tyrinėjimų knyga.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 19, 2021, 1:34 PM

J.Žukas (1907–2004) vargonus studijavo Kaune pas Juozą Naujalį, o Paryžiuje – pas žymų prancūzų vargonininką, kompozitorių ir pedagogą Marcelį Dupré. Būdamas vienas mylimiausių M.Dupré mokinių, J.Žukas perėmė jo metodinius principus, propagavo naujausią to meto prancūzų vargonų repertuarą ir literatūrą, praturtino Lietuvos vargonų mokyklą prancūziška interpretacijos tradicija. 

Kaip pastebi viena knygos recenzenčių muzikologė dr. Jūratė Trilupaitienė, „autorė pateikia daug įdomių ir svarbių, su lituanistika susijusių žinių, apžvelgia praeities laiko pėdsakus, išskirtinį dėmesį skirdama tarpukario muzikinei pedagogikai ir ryškiausiems jos bruožams.

Išvados ir teiginiai paremti išsamia bibliografija bei archyvine medžiaga, didelė jos dalis pirmą kartą iškeliama į dienos šviesą ir taip įtraukiama į mokslo vartoseną.“ 

Įžangoje E.Šeduikytė-Korienė rašo, kad ši monografija radosi iš pirminių šaltinių. Gausiausią ir svarbiausią jų dalį sudaro Jono Žuko asmeninio archyvo dokumentų kopijos, patikėtos autorei. Pirmą kartą mūsų kultūros istorijoje publikuojami Juozo Naujalio ir Marcelio Dupré laiškai Žukui, o laiškų skyrių sudaro įdomi korespondencija su Lietuvoje ir Amerikoje gyvenančiais lietuvių menininkais. 

J.Žuko vardas į Lietuvą sugrįžo per 2006–2016 m. rengtus J.Žuko jaunųjų vargonininkų konkursus. Knygoje aprašomi jų rezultatai, kultūros įvykis aptartas jaunųjų lietuvių vargonininkų kūrybinės veiklos kontekste. Knygoje spausdinamos ir kelios paties Jono Žuko pub¬likacijos apie vargonus ir vargonininkus Lietuvos ir JAV muzikiniuose leidiniuose.

E.Šeduikytė-Korienė (g. 1971) baigė fortepijono specialybę M.K.Čiurlionio menų mokykloje, vargonų bakalauro ir magistro studijas bei meno aspirantūrą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

2008 m. LMTA apgynė disertaciją, jos pagrindu parašė monografiją „Lietuvos vargonų menas: XIX a. pabaiga – XX a. pirmoji pusė“ (2012 m.). Skelbia straipsnius mokslo žurnaluose ir kultūros leidiniuose.

Dirbo Vilniaus universiteto vargonininke (2001–2016 m.), su VU Kamerinės muzikos ansambliu įrašė kompaktinę plokštelę, padarė įrašų Lietuvos radijui, koncertavo, dalyvavo tarptautiniuose vargonų meistriškumo kursuose, festivaliuose.

Nuo 2011 m. dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Yra Lietuvos kompozitorių sąjungos narė, dalyvauja įvairių kultūros ir meno organizacijų veikloje.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.