Aktorius ir režisierius Balys Latėnas: „Skaitydami tampame nevaržomais kūrėjais“

Kiekvieną trečiadienį, knygynų tinklo VAGA organizuojamame „Žinovų klubo“ internetiniame žaidime, dalyviai ir žiūrovai gali pasitikrinti turimas žinias ir įgyti naujų. Viena įdomiausių vakaro dalių – svečių teikiami klausimai. Šįkart – mes klausimus užduodame aktoriui ir režisieriui Baliui Latėnui.

Balys Latėnas.
Balys Latėnas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-04-07 12:27

Paklaustas iš kur semiasi įkvėpimo kūrybai, Balys sako, kad jų gali atrasti bene visur.

„Įdėjų kūrybai galima pasisemti iš visur. Tinka viskas. Yra tik tam tikros sąlygos. Pirmiausia reikia būti pastabiam ir atviram tave supančiam pasauliui. O tada belieka surinktą informaciją tinkamai sujungti ir panaudoti kūrybai“, – sako scenos atstovas.

Nors operatyvumo dėlei pjeses ir scenarijus režisieriui tenka skaityti skaitmeniniu formatu, laisvalaikį jis mėgsta skirti įprastinei knygai: „ <...> Skaityti knygas mėgstu. Profesiniuose reikaluose su pjesėmis ir scenarijais dėl operatyvumo dažniausiai tenka dirbti skaitmeniniame formate.

Tačiau savo malonumui visada renkuosi skaityti popierines knygas. Literatūros naujienomis pradėjau domėtis, kai supratau, kad neįmanoma perskaityti visų pasaulio knygų“, – šmaikštauja aktorius.

Knygų skaitymą Balys Latėnas apibūdina kaip unikalų patirtinį procesą.

„Perkeliant literatūros kūrinį į teatro sceną ar kino juostą, visada yra papildomų išorinių veiksnių (laikas, biudžetas, techniniai resursai, oro sąlygos ir t.t), kurie gali daryti įvairią įtaką kūrybos procesui.

Knygų skaitymas tuo ir yra unikalus, kad skaitydamas tu pats iškart tampi nevaržomu kūrėju. Skaitydamas kiekvienas tampa režisieriumi ir savo vaizduotėje sukuria išskirtinę istoriją, – sako improvizacijų meistras.

Nemokamą „Žinovų klubo“ protmūšį sudaro keturi turai. Kiekviename ture – speciali tema, kurią sudaro septyni klausimai: I turas – Lietuva; II turas – literatūra, kalbos, kultūra, dailė, menas, paveldas; III turas – istorija, geografija, religija; IV turas – įvairios temos.

Kiekvieno žaidimo metu išaiškinamos stipriausios Lietuvos žinovų komandos, o nugalėtojai apdovanojami leidyklos VAGA įsteigtais prizais.

Žaidimas vyksta kiekvieną trečiadienį, 19 val., internetinėje platformoje „Kahoot“. Transliaciją stebėti galite esamuoju laiku video formatu galite „Twitch“ arba naujienų portale lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.