Pasaulinė knygos diena: akcija „Lietuva skaito“ kviečia į knygų skaitymą pasižiūrėti kitu kampu

Balandžio 23-iąją – Pasaulinę knygos dieną – inicijuojama kasmetinė akcija „Lietuva skaito“ kviečia mesti iššūkį požiūriui į knygą.

E.Kizalienė įdomią knygą perskaito per savaitgalį.
E.Kizalienė įdomią knygą perskaito per savaitgalį.
Knygų akcija rengiama septintus metus.
Knygų akcija rengiama septintus metus.
T.Petruškevičius pasirinko audioknygos formatą.
T.Petruškevičius pasirinko audioknygos formatą.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 23, 2021, 11:14 AM

Šiemet rengėjai šiemet siūlo net keliasdešimt renginių, tarp kurių – virtualios pamokos apie knygų leidybą su vaikų mylimais svečiais, Knygų klausymo ir skaitymo iššūkis, susitikimai su knygų kūrėjais ir skaitymo piknikas, prie kurio gegužės 7-ąją minimą Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną kviečiami prisijungti lietuviai visame pasaulyje. 

Jau septintus metus vykstančios knygų akcijos, kurią rengia Lietuvos leidėjų asociacija ir Lietuvos spaustuvininkų asociacija, šių metų šūkis: „Lietuva skaito vaikams“.

Šių metų akcija kviečia keisti nusistovėjusį požiūrį į skaitymą ir ieško naujų originalių būdų, kaip sudominti knyga visus šeimos narius. Vienas jų – knygų klausymo ir skaitymo iššūkis, kuriame dalyvaujantys Eglė ir Tomas turi kuo greičiau „sukrimsti“ knygas iš pateikto sąrašo: vienas popieriniu, kitas – audioformatu. 

Knygas skaitanti Eglė Kizalienė sakė, kad įdomią knygą perskaito per savaitgalį, tad planuoja penkias knygas įveikti per 10 dienų. Audio knygos formatą pasirinkęs Tomas Petruškevičius džiaugiasi, kad turės pranašumą galėdamas klausytis knygų vaikščiodamas ir tvarkydamasis namus. Iššūkis vyks iki vieno iš dalyvių pergalės bet ne vėliau nei iki gegužės 13 d. 

Iššūkio dalyviai skaito ir klauso gerai žinomas užsienio autorių knygas – Gary Chapmano „Penkios meilės kalbos“, Yuvalio Noaho Harari „Sapiens. Glausta žmonijos istorija“ ir Erkharto Tolle „Naujoji žemė“, ir kelis lietuvių autorių romanus – Rimanto  Kmitos „Pietinia kronikas“, Andriaus Tapino „Vilko valanda“. O gegužės viduryje įspūdžiais Eglė ir Tomas pasidalys dainininkės Jurgos Šeduikytės vedamoje „Audiolentynos“ laidoje.

„Kadangi perskaitytų knygų žinias patikrinti būtų ypač sunku, abu dalyvius kviesiu dalyvauti asociacijų žaidime „Beprotmūšis“. Prie smagaus žaidimo savo klausimais galės prisidėti ir žiūrovai“, – sakė J.Šeduikytė, savo laidoje taip pat kalbinanti ir knygų autorius, knygas įgarsinančius aktorius bei kitus kūrėjus.

Kaip sekasi knygų klausymo ir skaitymo iššūkio dalyviams, visi galės stebėti kasdien atnaujinamoje diagramoje: live.amcharts.com/zMzQ0/. Taip pat mėgstantys knygas kviečiami jungtis prieš iššūkio metant jį savo šeimos nariams. 

Kaip ir kitų „Lietuva skaito“ akcijos renginių šio iššūkio tikslas padėti žmonėms iš naujo atrasti primirštą knygų skaitymo džiaugsmą.

„Manau, viena esminių knygos funkcijų – auginti skaitantįjį. Pavasarį atlikę apklausą sužinojome, kad knygos vis dar asocijuojasi su privaloma literatūra, kurią reikėjo perskaityti mokykloje. Šiuo iššūkiu norime parodyti, kad tiek skaityti, tiek klausyti knygas gali būti lengva ir įdomu“, – sakė iššūkį organizuojančios lietuviškų audioknygų platformos „Audioteka“ vadovas Aurimas Mikalauskas. 

Į „Lietuva skaito“ akciją „Audioteka“ kviečia dar dviem renginiais. Balandžio 23 d. „Audiolentynoje“ knygų klausymo ir skaitymo patarimais tėvams dalysis socialinių mokslų daktarė ir edukologė Austėja Landsbergienė, o balandžio 30 d. iš anksto užsiregistravusius mokinius ir mokytojus kvies prisijungti prie interaktyvios pamokos apie audioknygų leidybą.

Čia dalyviai galės užduoti klausimus ir pirmą kartą audioknygą bandančiam garsinti jaunimo mylimos matematinio roko grupės „Jauti“ nariui Nojui Zvisevičiui. 

Gegužės 7-ąją, Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, akciją „Lietuva skaito“ uždarys  leidėjų forumas. Daugiau informacijos apie visus renginius galima rasti akcijos svetainėje www.lietuvaskaito.lt. Organizatoriai tikisi, kad karantino metu visoje Lietuvoje daugėjant knygas skaitančiųjų, akcijos renginiai pasieks dar daugiau knygas mėgstančių žmonių.

Pernai „Lietuva skaito“  aprėpė net 40000 knygų mėgėjų. Anot vienos akcijos rengėjų Lietuvos leidėjų asociacijos vykdomosios direktorės Rūtos Elijošaitytės–Kaikarės, pandemija parodė, kad knyga kaip kultūros objektas visada yra arčiausiai žmogaus.

„Galima sakyti, kad pandemija knygos reikšmę užaugino. Džiaugiuosi akcijos dalyvių kūrybiškumu, o ypač – aktyviu jaunų žmonių dalyvavimu šių metų „Lietuva skaito“ renginiuose – vien į keliolika virtualių pamokų apie knygų leidybą jau užsiregistravo daugiau nei pusantro tūkstančio dalyvių“, – sakė R.Elijošaitytė–Kaikarė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.