Knyga, padedanti į pasaulį pažvelgti kitomis akimis: kaip priimti savo trūkumus ir gyventi pilnavertį gyvenimą

Žymus amerikiečių psichologas Stevenas C. Hayesas – Priėmimo ir įsipareigojimo terapijos (PĮT) pradininkas. Ji išskirtinė tuo, kad skatina ne kovoti, bet priimti tas savo psichologines problemas, kurių negalime kontroliuoti. Savo knygoje „Išlaisvintas protas: kaip atsigręžti į tai, kas svarbu“ jis moko kaip ugdyti psichologinio lankstumo įgūdžius, kad šie padėtų gyventi pilnavertį gyvenimą.

Knygoje autorius nuosekliai, žingsnis po žingsnio veda skaitytoją į savąją PĮT kelionę.<br>„Liūtai ne avys“ nuotr.
Knygoje autorius nuosekliai, žingsnis po žingsnio veda skaitytoją į savąją PĮT kelionę.<br>„Liūtai ne avys“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 6, 2021, 8:00 AM

Žingsnis po žingsnio

Tačiau būtina tokio susitaikymo su savo trūkumais sąlyga – įsipareigoti keisti tuos dalykus, kuriuos galima pakeisti.

Remdamasis moksliniais argumentais jis įrodo, kad išmokęs priimti savo nerimą keliančias mintis, emocijas, jausmus, paskatas, pojūčius, žmogus gali gyventi visavertį ir prasmingą gyvenimą.

Kartu suvokdamas, kad nepavyks visiškai išvengti praradimų, kliūčių ir jų sukeliamo skausmo.

Leidyklos „Liūtai ne avys“ išleistoje knygoje autorius nuosekliai, žingsnis po žingsnio veda skaitytoją į savąją PĮT kelionę. Pakeliui aptariamos svarbiausios sąlygos reikalingos pokyčiams, iškylančios problemos ir situacijos: kaip laikyti protą už pavadėlio, kaip puoselėti santykius, kaip įprasti gyventi sveikai ir daugelis kitų.

Kova duoda priešingą rezultatą

Esminis dalykas – kova su savo vidiniais demonais dažnai duoda priešingą rezultatą, nes protas instinktyviai ragina tam priešintis ir bėgti nuo tokių dalykų. Tokia vidinė kova išvargina. Todėl, pasak autoriaus, reikia stengtis išlaisvinti savo protą, suprasti ir priimti ramybės neduodančius dalykus.

Taip įgyjamas psichologinis lankstumas – gebėjimas atvirai jausti ir galvoti, savarankiškai įsiklausyti į dabartinės akimirkos potyrius bei pakreipti gyvenimą sau svarbia kryptimi.

Tinka ir sporte ar versle

Įdomu, kad šis metodas tinka ne tik psichikos (depresija, priklausomybės, potrauminis stresas), bet ir fizinės sveikatos (kenčiant lėtinį skausmą, susidūrus su vėžiu), socialinių permainų atvejais (tarpusavio santykiai, smurtas artimoje aplinkoje) bei siekiant geresnių rezultatų sporte, versle, moksle ir panašiai.

„Per visus metus, kiek domiuosi asmeniniu tobulėjimu, įsitikinau, kad Priėmimo ir įsipareigojimo terapija yra viena naudingiausių iš tų, su kuriomis susidūriau. O šioje knygoje dr. Hayesas aprašo ją dar išsamiau ir aiškiau nei kada nors iki šiol“, – sako Mark Manson, „New York Times“ bestselerio „Subtilus menas nekrušti sau (ir kitiems) proto“ autorius.

Autorius – garsus ir pripažintas mokslininkas

Knygos „Išlaisvintas protas: kaip atsigręžti į tai, kas svarbu“ autorius dr. Stevenas C. Hayesas yra Nevados Rine universiteto psichologijos profesorius, 43 knygų ir daugiau kaip 600 mokslinių straipsnių autorius.

Jis buvo Elgesio ir kognityvinės terapijos asociacijos, taip pat Mokslo apie kontekstinį elgesį asociacijos prezidentas, yra vienas iš daugiausia pasaulyje cituojamų psichologų. Dr. Hayesas yra Priėmimo ir įsipareigojimo terapijos (PĮT) ir Sąryšinių rėmų teorijos (SRT) – pažinimo metodo, kuriuo pagrįsta PĮT, pradininkas.

Tekstas parengtas bendradarbiaujant su UAB „Liūtai ne avys“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.