Lankytojų išsiilgusi Vilniaus knygų mugė kviečia susitikti „Sostinės dienose“ Programa

Didžiausias kultūros renginys Vilniaus knygų mugė pirmą kartą stato Jaunųjų skaitytojų palapinę festivalyje „Sostinės dienos 2021“.

Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Kotryna Zylė.<br>Organizatorių nuotr.
Kotryna Zylė.<br>Organizatorių nuotr.
Knygiukas.<br>Organizatorių nuotr.
Knygiukas.<br>Organizatorių nuotr.
Lina Itagaki.<br>Organizatorių nuotr.
Lina Itagaki.<br>Organizatorių nuotr.
Grupė „O“.<br>Organizatorių nuotr.
Grupė „O“.<br>Organizatorių nuotr.
Monika Vaicenavičienė.<br>Organizatorių nuotr.
Monika Vaicenavičienė.<br>Organizatorių nuotr.
Knygiukas.<br>Organizatorių nuotr.
Knygiukas.<br>Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Knygiukas.<br>Organizatorių nuotr.
Knygiukas.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2021-08-26 16:16

Rugsėjo 3-5 dienomis palapinėje įsikurs ir šventės lankytojų lauks nemokami gyvi susitikimai su knygų kūrėjais. Kūrybines dirbtuves ves grupė „O!“: Ieva Babilaitė, Rasa Jančiauskaitė, Aušra Kiudulaitė, knygų kūrėjos Lina Itagaki, Kotryna Zylė, Monika Vaicenavičienė, Inga Dagilė, Agnė Nananai ir kiti aktyviai kuriantys Lietuvos iliustruotojai ir knygų autoriai.

Miesto šventės dalyviai taip pat kviečiami apžiūrėti knygiukų parodą, dalyvauti orientaciniuose žaidimuose „Perskaityk Vilnių“ ir „Trys Vilniaus pilys“. Vilniaus knygų mugės Jaunųjų skaitytojų palapinė iškils „Knygų aikštėje“, greta Arkikatedros varpinės.

Lietuvos kultūros institutas, suprasdamas pandeminę situaciją, knygų kūrėjų ir jaunųjų skaitytojų susitikimus planuoja labai atsakingai, imasi visų reikalingų apsaugos priemonių.

„Gyvi skaitytojų ir knygų kūrėjų susitikimai yra labai svarbi Vilniaus knygų mugės dalis, o vaikams ir paaugliams skiriama unikali kūrybinių užsiėmimų programa tapo nuo lankymosi mugėje neatsiejama patirtimi, kuri dovanoja įspūdžius ir visam gyvenimui atveria skaitymo stebuklą,“ – sako Aušrinė Žilinskienė, Lietuvos kultūros instituto, vieno iš mugės organizatorių, direktorė.

Kas vyks Vilniaus knygų mugės Jaunųjų skaitytojų palapinėje rugsėjo 3-5 dienomis?

Knygiukai visagaliai

Kiekvieną dieną rašytojų ir iliustruotojų duetai ves kūrybines dirbtuves „Knygiukai – į pagalbą vaikams“, kuriose mokys pasigaminti knygiukus. Kas tie knygiukai? Juos sukūrė 2020-ųjų vasarą susibūrę 55 Lietuvos vaikų knygų kūrėjai, kurie norėjo padėti išsaugoti vaikų ir juos auginančių šeimų emocinę gerovę sudėtingu pandemijos laikotarpiu. Taip gimė nemokamai internetu parsisiunčiamos knygelės – rašytojo ir iliustruotojo poros sutvertos trumpos istorijos.

„Knygiukų istorijos, kaip ir bet kuri knyga vaikams, pirmiausia suteikia skaitymo džiaugsmą. Smagiausia juos skaityti kartu, nepalikti vaiko vieno. Kai šeimoje jaučiama įtampa – istorijos padeda susiburti ir nusiraminti skaitant. Kai šeima laiminga – tai dar vienas būdas maloniai leisti laiką, aptarinėti trumpas istorijas, kartu juoktis iš jų!“ – sako viena „Knygiukų“ sumanytojų, rašytoja K. Zylė. Ji kartu su dailininke I. Dagile parodys vaikams, kaip į degtukų dėžutes supakuoti geriausias savo gyvenimo arba bent vasaros dienas.

Kūrybiniuose „Knygiukų“ užsiėmimuose vaikų taip pat kasdien lauks Gaja Una Eklė (Eglė Baliutavičiūtė) ir Eidvilė Viktorija Buožytė, Jurga Vilė ir Indrė Zalieckienė, Modesta Jurgaitytė ir L. Itagaki.

Knygiuką „Visokia“ sukūrusios M. Jurgaitytė ir L. Itagaki kvies vaikus nusipiešti knygiuką apie savo, draugo arba augintinio nuotaikas, kurios anot autorių, gali būti visokios – ir kaip traktorius, ir kaip cukinija.

Lietų įsimylėjusios knygiuko „Lygiai lyja“ kūrėjos J. Vilė ir I. Zalieckienė siūlys ne tik sukurti knygiuką, bet ir patekšenti per nupieštas balas, klausytis liūčių, šniokščiančių tolimosiose džiunglėse ir tyliai pabarbenti į stalą pagaliukais ar pirštų galiukais.

Visomis dienomis veiks knygiukų paroda. Kūrėjus vienijantį projektą sumanė Vaikų ir jaunimo literatūros pažinimo programa „Vaikų žemė“ kartu su „Vaiko psichologijos centru“ ir Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriumi.

Pasiutusi kūrėjų grupė „O!“

Šeštadienį ir sekmadienį į kūrybines dirbtuves „Vilnius manO! aky“ jaunuosius skaitytojus kviečia kūrėjų grupė „O!“ – I. Babilaitė, R. Jančiauskaitė ir A. Kiudulaitė.

„Grupė „O!“ tyliai rezga kūrybinius planus ir sukasi nuOlatiniame nuOstabOs sūkuryje rudenėjančiame Vilniuje. Mes visOs be galO ilgimės Vilniaus knygų mugės ir su dideliu džiaugsmu bei smalsumu laukiame susitikimų Jaunųjų skaitytOjų palapinėje. „O!“ dirbtuvėse drauge su vaikais įdarbinsime žirkles ir klijus ir kviesime vienus kitų paklausti „O ką tu matai?“ – apie sumanymą pasakoja kūrėjos.

Susitikimai Vilniaus gatvėse

Knygų kūrėja M. Vaicenavičienė ves kūrybines dirbtuves pagal savo ir Agnės Ulytės knygą „Gatvių susitikimai. O kas, jeigu Vilniaus gatvės šnekėtųsi?“ ir kvies atidžiai apžiūrėti Vilniaus miesto žemėlapį ir fiksuoti jame savo asmeninius susitikimus.

Atvirukai išsinešimui

Visomis dienomis Jaunųjų skaitytojų palapinėje vyks 22-osios Vilniaus knygų mugės atvirukų piešimo akcija. Joje dalyvaus 8 menininkės: Greta Alice, L. Itagaki, Simona Jurčikonytė, Vilija Kvieskaitė, A. Nananai, Vanda Padimanskaitė, Ula Rugevičiūtė Rugytė ir Kornelija Žalpytė. Iliustruotojos pagal lankytojų prašymus gyvai pieš atvirukus, kuriuos bus galima išsaugoti savo kolekcijose ar išsiųsti paštu draugams.

Ką su atvirukais daro pačios menininkės? Iliustruoja U. Rugevičiūtė Rugytė atskleidžia, kad turi nemažą atvirukų kolekciją. „Man jie – langai iš kitų pasaulių. Tai skirtingų vietų, laikų ir žmonių fragmentai, kuriais galiu praturtinti savąjį pasaulį“.

Atvirukus kolekcionuoja ir komiksų kūrėja L. Itagaki. „Mėgstu parsivežti iš kelionių, kad primintų, jog „aš čia buvau“. Dar atvirukus labai gera gauti iš draugų, kai jie kažkur iškeliauja, tokius trumpus kelionės dienoraščius. Ir pati kartais siunčiu – juos galima apipaišyti, pridėti dalelę savęs prieš siunčiant. O kartais faina išsiųsti atviruką sau pačiai ir grįžus iš kelionės jį rasti“, – prisipažįsta menininkė ir priduria mananti, kad atvirukas – tai prisiminimų žadintojas.

Šiai minčiai pritaria ir dailininkė V. Padimanskaitė. „Atvirukai, kaip muzika ar kvepalai, sugeba atsukti laiką“, – sako dailininkė. – „Atvirukai labai talpūs: jais galima dėkoti, sveikinti, perduoti žinią, priminti, prisiminti, prajuokinti, guosti, pasiguosti ar tiesiog užkalbinti, juose galima įrašyti kokią nors dienos nuotrupą, ką nors nupiešti“.

Atvirukų antgamtines galias tvirtina pastebėjusi ir iliustruoja, komiksų kūrėja G. Alice. „Atvirukas – tai pats stebuklingiausias daiktas pasaulyje, jame gali tilpti dvidešimt eilėraščių, šimtai šalių, dešimtys draugų, tūkstančiai emocijų, keletas stebuklų, tad kodėl gi nesiųsti vienas kitam to kvadratinio stebuklo?“ – sako Greta ir primena, kad stebuklais reikia dalintis, tam kad jie ištiktų ir mus pačius.

Orientaciniai žaidimai vaikams ir paaugliams

Visos miesto šventės „Sostinės dienos 2021“ metu vyks net du nemokami orientaciniai žaidimai. Vaizdingose Vilniaus gatvėse savo literatūrines žinias išbandyti ir kojas pamiklinti galės žaidimo „Perskaityk Vilnių“ dalyviai – tereikės geros nuotaikos ir išmaniojo telefono.

Orientacinio maršruto pradžia – Vilniaus knygų mugės Jaunųjų skaitytojų palapinė, kurioje bus galima gauti specialų žaidimo žemėlapį, o sėkmingai pasiekus finišą – atsiimti prizą. Šį literatūrinį orientacinį žaidimą sukūrė Lietuvos nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos specialistai, bendradarbiaudami su Lietuvos kultūros institutu.

Vilniaus knygų mugės Jaunųjų skaitytojų palapinėje vaikų taip pat lauks gidė, kuri ves pažintinę ekskursiją-orientacinį žaidimą „Trys Vilniaus pilys“. Jo dalyviai, atlikdami įvairias užduotis, atras nematytas Vilniaus pilių detales, slaptus ženklus ir susipažins su pilių istorija. Į Vilniaus pilių rezervato organizuojamą ekskursiją yra būtina registracija, kuri vyks gyvai Vilniaus knygų mugės Jaunųjų skaitytojų palapinėje.

Lietuvos kultūros institutas kviečia į susitikimus su knygų kūrėjais Vilniaus knygų mugės Jaunų skaitytojų palapinėje ir tikisi širdingų pasimatymų 22-oje Vilniaus knygų mugėje 2022 m. vasario 24-27 dienomis.

Vilniaus knygų mugės Jaunųjų skaitytojų palapinės renginių programa

PENKTADIENIS, rugsėjo 3 d.

12:00–14:00 22-osios Vilniaus knygų mugės atvirukų piešimo akcija. Atvirukus pasirašo Agnė Nananai

14:00–16:00 „Knygiukai – į pagalbą vaikams“. Kūrybinės dirbtuvės su Knygiuko „Geriausia diena“ autorėmis Kotryna Zyle ir Inga Dagile

15:00–17:00 22-osios Vilniaus knygų mugės atvirukų piešimo akcija. Atvirukus pasirašo Kornelija Žalpytė

16:00–18:00 Monikos Vaicenavičienės kūrybinės dirbtuvės pagal knygą „Gatvių susitikimai“

18:00–20:00 22-osios Vilniaus knygų mugės atvirukų piešimo akcija. Atvirukus pasirašo Lina Itagaki

11:00–21:00 Orientacinis žaidimas „Perskaityk Vilnių!“

11:00–21:00 Knygiukų paroda

ŠEŠTADIENIS, rugsėjo 4 d.

11:00–13:00 „Knygiukai – į pagalbą vaikams“. Kūrybinės dirbtuvės su Knygiuko „Vitaminai mamai“ autorėmis Gaja Una Ekle ir Eidvile Viktorija Buožyte

11:00–13:00 22-osios Vilniaus knygų mugės atvirukų piešimo akcija. Atvirukus pasirašo Simona Jurčiukonytė

13:00–15:00 Kūrybinės dirbtuvės „Vilnius ManO! Aky“. Dirbtuves veda O! kūrybinė grupė: Ieva Babilaitė, Rasa Jančiauskaitė, Aušra Kiudulaitė

15:00–17:00 22-osios Vilniaus knygų mugės atvirukų piešimo akcija. Atvirukus pasirašo Greta Alice

17:00–19:00 „Knygiukai – į pagalbą vaikams“. Kūrybinės dirbtuvės su Knygiuko „Visokia“ autorėmis Modesta Jurgaityte ir Lina Itagaki

19:00–21:00 22-osios Vilniaus knygų mugės atvirukų piešimo akcija. Atvirukus pasirašo Vanda Padimanskaitė

10:00–21:00 Orientacinis žaidimas „Perskaityk Vilnių!“

10:00–21:00 Ekskursija-orientacinis žaidimas „Trys Vilniaus pilys“

10:00–21:00 Knygiukų paroda

SEKMADIENIS, rugsėjo 5 d.

11:00–13:00 „Knygiukai – į pagalbą vaikams“. Kūrybinės dirbtuvės su Knygiuko „Lygiai lyja“ autorėmis Jurga Vile ir Indre Zalieckiene

12:00–14:00 22-osios Vilniaus knygų mugės atvirukų piešimo akcija. Atvirukus pasirašo Vilija Kvieskaitė

13:00–15:00 Monikos Vaicenavičienės kūrybinės dirbtuvės pagal knygą „Gatvių susitikimai“

15:00–17:00 22-osios Vilniaus knygų mugės atvirukų piešimo akcija. Atvirukus pasirašo Ula Rugevičiūtė Rugytė

16:00–18:00 Kūrybinės dirbtuvės „Vilnius ManO! aky“. Dirbtuves veda O! kūrybinė grupė: Ieva Babilaitė, Rasa Jančiauskaitė, Aušra Kiudulaitė

10:00–19:00 Orientacinis žaidimas „Perskaityk Vilnių!“

10:00–19:00 Ekskursija-orientacinis žaidimas „Trys Vilniaus pilys“

10:00–19:00 Knygiukų paroda

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.