Akvilė Magicdust „Bitės“: komiksas apie pirmą merginų roko grupę Lietuvoje

Šią savaitę knygynuose pasirodo nauja Akvilės Magicdust grafinė istorija „Bitės“ („Aukso žuvys“, 2021) apie pirmąją Lietuvoje ir tuometinėje Sovietų Sąjungoje merginų roko grupę „Bitės“. Knygoje vaizduojamas grupės lyderės Jūratės Dineikaitės ir kitų jos narių muzikinis kelias.

A.Magicdust ir J.Dineikaitė.<br>FeelPhoto nuotr. 
A.Magicdust ir J.Dineikaitė.<br>FeelPhoto nuotr. 
Viršelis.
Viršelis.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-09-08 13:28

Knygos idėja iliustratorei Akvilei Magicdust gimė komiksų festivalyje Prancūzijoje. Menininkė jau buvo girdėjusi apie prieš penkis dešimtmečius muzikavusią grupę „Bitės“ ir jos lyderę Jūratę, todėl jai kilo mintis sukurti komiksą ir papasakoti, kaip gyveno to meto Lietuvos kūrėjos, turėjusios daug mažiau laisvės palyginti su Vakarų menininkėmis. Toliau viskas klojosi tarsi savaime, be didelių pastangų: greit susipažino su Jūrate Dineikaite, užsimezgė draugystė, atsitiktinai susitikus leidyklos vadovę ir papasakojus komikso idėją, buvo gautas palaikymas ir paraginimas kurti. Darbas truko pusantrų metų. 

Grįždama į 1970-uosius metus, Jūratė Dineikaitė prisimena, kaip atsirado „Bičių“ pavadinimas: buvo „Bitlai“, bigbitas prieš roką, – spontaniškai gimė ir „Bitės“. Tai darbščios kaip bitės panelės. Ir būtent panelių, o ne vyrukų grupė!“ – pasakoja knygos herojė. Grafinėje novelėje vaizduojami ryškiausi grupės kasdienybės epizodai, šalies politinė situacija, estrados užkulisiai. Merginų patirtis kupina anekdotiškų įvykių iš koncertų ir gastrolių, sudėtingų pasirinkimų bei šiurpių susidūrimų su KGB. 

Akvilė Magicdust tikisi, kad knyga sudomins jaunus žmones, kurie neįsivaizdavo, ką reiškia gyventi cenzūros sąlygomis. Taip pat ji sako, kad „Bičių“ darbštumas įkvepia ir yra puikus pavyzdys to, kad net su tiek daug kliūčių, bet dideliu noru, galima viską pasiekti. Jai pritaria ir Jūratė, jau sulaukusi jautrių vyresnio amžiaus skaitytojų atsiliepimų ir patikinimų, kad istoriją reikia žinoti ir iš jos mokytis.

Jūratė Viktorija Rita Dineikaitė – grupės „Bitės“ įkūrėja, lyderė, vokalistė, grojusi bosine gitara, smuiku. Dar ir šiandien Jūratė yra įkvepianti asmenybė, spinduliuojanti laisve ir šiluma, su šypsena sutinkanti visus gyvenimo išbandymus.

Iki šiol ji yra geidžiama įvairių Lietuvos televizijos ir radijo laidų dalyvė, filmuojasi lietuvių ir pasaulio režisierių kine, apie ją kuriamas dokumentinis filmas. Jūratę galima būtų palyginti su legendine amerikiečių dainininke maištininke Patti Smith, tik „Bičių“ įkūrėja daug mažiau žinoma pasaulyje dėl tuometinio režimo suvaržymų keliauti ir kurti. Akvilė Magicdust – menininkė, iliustratorė, komiksų kūrėja. Baigė Vilniaus dailės akademiją ir Briuselio Sint-Lukas Aukštąją menų mokyklą, surengė parodų Barselonoje, Los Andžele, Vienoje, Vilniuje.

Be iliustracijų piešimo ir istorijų rašymo, užsiima tekstile, keramika ir sienų tapyba. Kurdama naudoja ryškias atogrąžų spalvas ir daug fikcinių elementų. Čia šikšnosparniai gali važinėti riedlente, o už kiekvieno kampo tykoti tigrai. Ši grafinė novelė – pirmoji biografinė.

2011 m. įkurta leidykla „Aukso žuvys“ populiarina Lietuvos istoriją, kultūrą, ieško naujų būdų, kaip ją pristatyti visuomenei, aktualizuoti reikšmingus mūsų valstybės įvykius, reiškinius ar asmenybes. Nuo 2019 m. įgyvendina moderniosios Europos autorių grožinės literatūros vertimo į lietuvių kalbą projektą, kuriam Lietuvoje atstovauja Kūrybiškos Europos biuras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.