Švedų rašytojui, „Vilniaus lapų“ dalyviui, prancūzai skyrė vieną svarbiausių premijų

Švedų rašytojas ir dramaturgas Jonas Hassenas Khemiris, su kuriuo virtualiai susitiksime netrukus įvyksiančiame literatūros festivalyje „Vilniaus lapai“, pačioje spalio pabaigoje pelnė ir vieną solidžiausių Prancūzijos literatūros premijų – Médicis premiją užsienio literatūros kategorijoje. Šis garbingas apdovanojimas J.H.Khemiriui buvo skirtas už visame pasaulyje išgarsėjusį romaną „Tėvo sutartis“. 

Švedų rašytojas ir dramaturgas J.H.Khemiris pelnė vieną solidžiausių Prancūzijos literatūros premijų – Medicis premiją užsienio literatūros kategorijoje.<br> P.Bjorko nuotr.
Švedų rašytojas ir dramaturgas J.H.Khemiris pelnė vieną solidžiausių Prancūzijos literatūros premijų – Medicis premiją užsienio literatūros kategorijoje.<br> P.Bjorko nuotr.
Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla išleido du J.H.Khemirio romanus.
Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla išleido du J.H.Khemirio romanus.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 6, 2021, 3:24 PM

Lietuvių skaitytojai apie J.H.Khemirį sužinojo 2019-aisiais, kai Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla išleido jo romaną „Viskas, ko neprisimenu“ (iš švedų kalbos vertė Raimonda Jonkutė“), o „Tėvo sutartis“ (vertė Virginija Jurgaitytė) išleistas pernai.

Anot prancūzų literatūros žurnalistės Valérie Marin La Meslée, Médicis komisija, skyrusi apdovanojimą „Tėvo sutarčiai“, kartu atkreipė ypatingą dėmesį į patį rašytoją – talentingą ir sąmojingą, išradingą ir linksmą, „atitinkantį laiko dvasią“. 

„Mūsų tėvai tunisiečiai, o motinos švedės ir danės, mes nesame nei gryni švedai, nei gryni arabai, o kažkas kita – trečia.“ „Mes“ – tai „Tėvo sutarties“ pasakotojas ir jo antrininkas. Būtent ši – šeimos santykių – tema gvildenama romane, pasakojančiame apie tėvą (ir senelį), atvykstantį į Švediją ne tiek iš meilės čia gyvenantiems vaikams, kiek prasitęsti leidimo gyventi šioje šalyje. 

„Tėvo sutartis“, pernai išleista ir JAV, čia tapo Nacionalinės knygos premijos (National Book Award 2020) finalininke.

1978 m. Stokholme gimęs tunisiečio ir švedės šeimoje, prozininkas ir dramaturgas J.H.Khemiris ne kartą apdovanotas gimtojoje Švedijoje, be to, svarbiausiomis literatūros premijomis: 2011 m. jis pelnė Henriko Ibseno premiją už visą kūrybą, 2015 m. – Augusto premiją (Švedijos Goncourt‘ų atitikmuo) už romaną „Viskas, ko neprisimenu“.

Rašytojo knyga „Montekorė, unikalus tigras“ (Montecore: en unik tiger) 2007-aisiais jam pelnė Pero Olovo Enquisto ir Švedijos radijo romano premijas, be to, buvo nominuota Augusto Strindbergo premijai. 

Žavi rašytojo maniera tiek įvardyti save kaip kažką „trečia“, tiek ir panaši į jo paties istoriją, kurią jis plėtoja „Tėvo sutartyje“.

Pagrindinis veikėjas – tunisiečio Abaso sūnus, mitomanas fotografo mokinys, jo motina švedė Pernila – hipuojanti stiuardesė, o išgalvotas Jono Hasseno antrininkas – gimęs ir augęs aštuntajame dešimtmetyje Švedijoje, kaip ir pats rašytojas.

Stiprėjant ksenofobijai, tėvas nieko nenori apie tai girdėti, nors pats atvyko į Švediją paskui mylimąją septintajame dešimtmetyje, pastatęs ant tos pačios asimiliacijos kortos. Įdomi istorija...

Romane jaunas rašytojas pasakoja tėvo istoriją, kūrinio struktūros pagrindas – susirašinėjimas elektroniniais laiškais su geriausiu tėvo draugu Kadiru. Šis draugo sūnui ne tik smulkiai nupasakoja Abaso gyvenimo įvykius, cituoja jo žodžius ir laiškus, bet ir pagražina prisiminimus, kai ką nutyli, be to, rašytojui nešykšti juoką keliančių literatūrinių patarimų. 

Bet juk rašytojas – Jonas, jo puslapiai kitokie – jis išradinėja naujus žodžius, žaismingai vartoja daugiskaitą vietoj vienaskaitos, jo meilė ir atjauta tėvui dažnai įsiutina pirmąjį knygos skaitytoją Kadirą.

Jonas nuo mažumės žavėjosi tėvo svajonėmis, kartu jie įveikdavo visas kliūtis, bet palaipsniui sūnus tolo nuo tėvo imigranto, nevykėlio, nesuvokiančio savo nesėkmingos integracijos. 

Jaudinantis skaitinys. O kai tėvas sužino, kad jo sūnus įkūrė išeivių iš Šiaurės Afrikos judėjimą, kad pasipriešintų po rugsėjo 11-osios įvykių prieš arabus nukreiptam rasizmui, jam to jau per daug... 

Tačiau „Tėvo sutartis“ ne tik nagrinėja, bet ir tiesia tiltą tarp dviejų kartų. Nuo vakar į šiandien. Romanas juokingas, jaudinantis, protingas ir gilus. Kiekviename puslapyje kvapą gniaužia literatūrinė energija. 

O juk autorius tik kūrybinio kelio pradžioje, jis auga su kiekviena knyga. 

Dėl „Médicis‘ 2021“ premijos varžėsi visas būrys puikių rašytojų, bet J.H.Khemirio apdovanojimas Prancūzijoje nuskambėjo ypač garsiai.  

Pagal lepoint.fr parengė Viltė Juodeikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.