Literatūros festivalyje visą savaitgalį – ir fantastika, ir poezija

Gruodžio 3–5 d. šeštasis „Paviljono“ knygų savaitgalis kviečia į 25 išskirtinius renginius: naujų knygų pristatymus, literatūrines diskusijas ir susitikimus su rašytojais.

Tradicinio „Paviljono“ knygų savaitgalio metu vyksta ir nedidelė mugė.<br>Rengėjų nuotr.
Tradicinio „Paviljono“ knygų savaitgalio metu vyksta ir nedidelė mugė.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-04 10:12, atnaujinta 2021-12-04 10:13

Pagrindinė šių metų festivalio tema – knygynai. Savaitgalio metu Lietuvos mažosios leidyklos pristatys aktualią negrožinę literatūrą, originalią Lietuvos autorių poeziją bei ryškių užsienio rašytojų kūrybą. Svarbiausia šeštąjį kartą vykstančio literatūros festivalio ašis – gausi meninių renginių programa.

Penktadienio renginių programą užbaigė diskoteka „Septynios vienatvės“, skirta šviesaus atminimo poetui Kęstučiui Navakui ir jo įkurtam knygynui Kaune. Diskotekoje muzika rūpinsosi Akvilė Žilionytė ir Kasparas Pocius.

Šeštadienio vakarą „Paviljone“ muzikos kūrėjas Dominykas Niaura ir poetas Ramūnas Liutkevičius pristatys performansą, paremtą nauja R.Liutkevičiaus knyga „Šokis įsuka šviesą“ (išleido „Bazilisko ambasada“).

Po performanso festivalio lankytojai turės galimybę išgirsti tradicija tapusį šeštadienio koncertą – šiais metais kultūros klube „Paviljonas“ pasirodys Alina Orlova.

Festivalio šeštadienio programą pradės leidykla RARA, išleidusi dvi Italo Calvino knygas – kanoninį kūrinį „Nematomi miestai“ (vertė Violeta Tauragienė) ir apsakymų rinkinį „Markovaldas“ (vertė Toma Gudelytė). Apie I.Calvino reikšmę literatūros raidai diskutuos publicistas Donatas Puslys ir kultūros istorikas Aurimas Švedas, juos kalbins literatūrologė Jūratė Čerškutė.

Leidykla „Bazilisko ambasada“ pristatys renginį „Kaip užauga čiabukai?“. Jame ilgametis leidėjas, poetas Tomas S.Butkus („Vario burnos“) ir poetai, vertėjai Greta Ambrazaitė ir Dominykas Norkūnas kalbėsis apie alternatyviąją ir tradicinę leidybą bei nedidelės apimties prozos ir poezijos knygutes – čiabukus.

Kultiniu jau tapusį Johno A.Bakerio pasakojimą „Sakalas keleivis“ pristatys leidykla „Hubris“.

1967-aisiais pasirodžiusi knyga tuojau pat sulaukė didelio ekscentriškos literatūros mėgėjų susidomėjimo. Knygą „Paviljono“ knygų savaitgalyje pristatys jos vertėjas Marius Burokas ir menininkė Aurelija Maknytė.

Dėmesio sulauks ir negrožinė literatūra – šeštadienį leidykla „Lapas“ pristatys architektūros istorikės Viltės Migonytės-Petrulienės monografiją „Weekendų miestai ir priemiesčiai. Kaip buvo kuriami modernūs kurortai tarpukario (1918–1940) Lietuvoje“. Išsamaus kurortų tyrimo pagrindu parengta knyga kviečia pažvelgti į tarpukario Lietuvos kurortus.

Gruodžio 5 dienos renginius pradės leidyklos „Kitos knygos“ išleistos pasaulinio garso menininkės Marinos Abramovič ir psichoanalitikės Jeannette Fischer pokalbių knygos pristatymas.

Knygoje ilgu pavadinimu „Psichoanalitikė kalbasi su M.Abramovič. Menininkė kalbasi su Jeannette Fischer“ (vertė Emilija Ferdmanaitė) autorė bando atrasti gilumines priežastis, kodėl menininkės kūryba yra būtent tokia, kokia yra.

Apie knygą festivalyje kalbėsis psichologė Genovaitė Petronienė ir menininkė Kristina Norvilaitė-Geniušienė.

„Paviljono“ knygų savaitgalio lankytojai turės galimybę bent knygų puslapiuose nusikelti ir į Mėnulį.

Naują architektūros gidą išleidusi leidykla „Lapas“ pakvies į mokslininko ir menininko Paulo Meuserio knygos „Mėnulio architektūros gidas“ (vertė Mantė Zagurskytė-Tamulevičienė) pristatymą.

Knygoje apžvelgiami architektūros objektai kosmose – zondai ir palydovai, analizuojamos kosminės misijos. Diskusijoje iš skirtingų perspektyvų bus aptarta, kaip galima ir kodėl reikia kalbėti apie Mėnulį šiandien bei kokios architektūrinės perspektyvos laukia ateityje.

Pokalbyje dalyvaus menininkas, projekto „Planeta iš žmonių“ autorius Julijonas Urbonas ir architektas Justinas Dūdėnas.

Leidyklos „Odilė“ ir „Kitos knygos“ kartu su Lenkijos institutu Vilniuje surengs pokalbį apie Stanislawą Lemą. Daugiausia verčiamas lenkų rašytojas geriausiai žinomas kaip romano „Soliaris“ autorius.

Šį kūrinį vėliau ekranizavo rusų režisierius Andrejus Tarkovskis, o pagrindinį vaidmenį atliko lietuvių aktorius Donatas Banionis. Pasaulyje S.Lemas garsėja ne tik kaip intelektualios mokslinės fantastikos kūrėjas, bet ir filosofinių esė apie žmonių ir mašinų santykį, dirbtinį intelektą, kibernetiką, spekuliatyviąją futurologiją, genetinę inžineriją, žaidimų teoriją, sociologiją ir evoliuciją autorius.

Į šiuos klausimus diskusijos metu bandys atsakyti rašytojai Justinas Žilinskas, Marijus Gailius ir Narius Kairys.

„Paviljono“ knygų savaitgalis vyks 2021 m. gruodžio 3–5 d. kultūros klube „Paviljonas“ (Pylimo g. 21B, Vilnius).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.