Klaipėdos knygų mugė keičia formatą ir tampa tarptautiniu kultūros festivaliu

Tradicine tapusi Klaipėdos knygų mugė po dešimtmečio keičia formatą ir tampa tarptautiniu festivaliu „Inkultūracija“.

Klaipėdos knygų mugėje. 2021 m.<br>G.Pilaičio nuotr.
Klaipėdos knygų mugėje. 2021 m.<br>G.Pilaičio nuotr.
Klaipėdos knygų mugėje. 2021 m.<br>G.Pilaičio nuotr.
Klaipėdos knygų mugėje. 2021 m.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Jurgita Andriejauskaitė, BNS

Sep 22, 2022, 10:50 AM

„Išaugome, padidėjome ir pasirinkome tokį kultūros festivalio programos formatą, keičiame iš esmės rūbą, esame festivalis –  „Inkultūracija“. Planuojame tęsti šią festivalio temą ir daugiau dėmesio skirti kultūros programai, o ne patiems knygų pardavimams, bet ryšys su leidėjais, žinoma, nenutrūksta“, – trečiadienio vakarą uostamiestyje surengtame festivalio pristatyme sakė Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės bibliotekos direktorė Laura Juchnevič. 

Pasak jos, pats žodis „Inkultūracija“ reiškia tam tikrą „įsikultūrinimą“ per kasdienes tradicijas, praktikas ir vertybes. 

Pasikeitęs renginys šiemet truks ilgiau – vietoj keleto dienų išaugo į dešimties dienų kultūros renginių programą. 

Nuo pirmadienio, rugsėjo 26-osios, iki spalio 5 dienos vyks apie 40 renginių ir edukacijų, prisistatys 15 leidyklų, veiks šešios parodos. Festivalyje laukiama 75 dalyvių ir užsienio svečių iš Didžiosios Britanijos, Izraelio, JAV, Švedijos ir Vokietijos. 

L. Juchevič teigimu, šiųmetė programa gausi miesto kultūrinių atspindžių, kartu minimas ir miesto 770-tasis jubiliejus.

„Festivalyje bus kalbama apie istorinius įvykius, su Klaipėdos kraštu susijusius įvykius, tautinių bendruomenių ir mažumų situaciją Klaipėdos mieste. Yra renginių, susijusių su karo situacija Ukrainoje. Visos aktualijos sudėtos į dešimties dienų programą. Edukacinės veiklos skirtos vaikams ir paaugliams, bet gali rasti ir šeimos“, – kalbėjo bibliotekos direktorė. 

Festivalio tema – „Miesto DNR“

Šių metų festivalis yra skirtas 770-ajam Klaipėdos gimtadieniui ir globojamas miesto mero Vytauto Grubliausko.

Pagrindinė renginių programos tema – „Miesto DNR“. Festivalyje bus kalbama apie miesto identitetą, jo išsaugojimą ir paveldimumą, bandant suprasti miesto vaidmenis bei struktūrą, susipažinti su miestiečiams aktualia literatūra. 

Festivalis pirmadienį prasidės edukacinėmis veiklomis vaikams ir moksleiviams, o pagrindine dienos ašimi taps diskusija „Klaipėdos DNR: apie miesto tapatybės kodą ir atjaunėjimo mitą“. Jo dalyviai – iš JAV atvykstantis Algis Mickūnas ir Aldis Gedutis, Inga Urbonaitė-Vadoklienė bei vokietė Sonya Winterberg (Sonja Vinterberg).

Pasak organizatorių, moderuojant Klaipėdos universiteto dėstytojui sociologui Liutaurui Kraniauskui diskusijoje bus kalbama apie miesto ir miestiečių gyvenimą, istoriją ir jų ateitį. 

Įvairaus pobūdžio renginiai

Dėmesio festivalyje skirta vilko vaikų tematikai. Bus galima pamatyti informacinę parodą „Vilko vaikai – pasiklydę tarp Rytų Prūsijos ir Lietuvos“, taip pat šia tema bus surengta diskusija. 

Renginiai vyks ne tik Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje, bet ir kitose miesto erdvėse – Klaipėdos dramos teatre, džiazo klube „Kurpiai“. Pastarajame vyks poezijos naktis „Miestų (ne)rimai ir (ne)ritmai“, kurioje dalyvaus rašytojai Rolandas Rastauskas, Gabrielė Labanauskaitė, Liutauras Degėsys, muzikuos Laimonas Urbikas, Vilius Ančeris, Simonas Nekrošis.

Spalio 4 dieną LCC tarptautinio universiteto Neufeldo auditorijoje bus pristatyta filosofo Frydricho Nyčės biografija. 

„Hofe“ bei bare „Herkus Kantas“ vyks renginiai, skirti Jonui Mekui.  

Spalio 5-ąją, paskutiniąją festivalio dieną, Ievos Simonaitytės bibliotekoje vyks knygų mugė, savo naujausius leidinius pristatys leidyklos. 

Garso žemėlapis mieste

Bibliotekininkų iniciatyva sukurtas virtualus tarptautinio festivalio „Inkultūracija“ garso žemėlapis.

Nuo penktadienio, rugsėjo 23-osios, miestiečiai kviečiami ieškoti festivalio lipdukų su QR kodu, kurį nuskenavę galės pasiklausyti renginių programos dalyvių išleistų knygų citatų skirtingose lokacijose: prie Jono kalnelio, Senojo turgaus, džiazo klubo „Kurpiai“, Teatro aikštėje, Kruizinių laivų terminale, Danės krantinėje (prie HOFO), Danės skvere, geležinkelio stotyje ir Ievos Simonaitytės bibliotekos kiemelyje.

Iniciatyvos idėja – išgirsti, ką pasakoja knygos skirtingų Klaipėdos miesto gyvenimą identifikuojančių garsų apsuptyje, o perklausius visus audio įrašus, galima surinkti devynių žodžių festivalio kodą ir atsiimti prizą Ievos Simonaitytės bibliotekos registratūroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.