Ramūnas Gerbutavičius: „Rusai kokone – jau 200 metų“

Panašu, kad dar 1984 metais nacionalinis rusų tautos dainius V.Leontjevas savo šalies ateitį numatė tiksliau už daugelį ne vien mūsų karo  apžvalgininkų, savotiškų pranašų, savo norus ir svajones pateikiančių kaip  šimtaprocentinę tiesą. 

Ramūnas Gerbutavičius.<br>Archyvo nuotr.
Ramūnas Gerbutavičius.<br>Archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2022, 1:56 PM

Tais tolimais 1984-aisiais V.Leontjevas sudainavo dainą, kurios priedainyje  žodžių – ne itin daug, tiesiog kartojasi vienas: „Visi bėga, bėga, bėga,  bėga, bėga...“ Kas galėjo pagalvoti, kad 2022-aisiais ši pranašystė  išsipildys ir rusai iš tiesų bėgs. Trauksis iš Melitopolio, Krymo,  Ukrainos. Bėgs iš savo namų, miestų, tėvynės. Lėks į Suomiją, Sakartvelą,  Kazachstaną. Mobilizuotieji skubės į juodą maišą. Bet labiausiai Rusija  ir rusai bėgs iš proto.

Pasakojama, kad Kryme mobilizuotiesiems išdavė dar SSSR laikus menančius  kerzinius batus ir vasarinę kamufliažinę uniformą. Kai užėjo kalba apie  besiartinančią žiemą, kareiviai išgirdo atsakymą: „O jūs iš pradžių  išgyvenkite iki žiemos ir tada kreipkitės“.

Arba štai viena moteriškė, gelbėjanti savo sūnelį nuo mobilizacijos, buvo  priversta 17 valandų lūkuriuoti prie sienos su Sakartvelu. Ji telefonu  skundėsi bičiulei, painiodama priežastį su pasekme: „Šitokios kančios  dar neteko patirti. Stovim čia valandų valandas beveik nevalgę, negėrę.  Ir kodėl tie niekšai ukropai norėjo mus užpulti? Jei ne jie, sėdėtume sau  namie, arbatą gertume“.

Kitas šaukiamojo amžiaus patriotas prie sienos buvo apgręžtas. Jis,  negailėdamas triaukščių keiksmažodžių, įrodinėjo didžiulę meilę tėvynei: „Įsivaizduojat, jie mane apgręžė. Ir kodėl? Ogi pamiršau nuo automobilio  galinio stiklo nulupti lipduką su Z raide“.

Šioje beprotybės simfonijoje, tiesą sakant, kartais nuskamba ir gaidos,  kurios tokiame kontekste iš dalies pretenduoja ir į sveiką protą. Štai  vieniša rusė, auginanti du vaikus, sužinojusi, kad jos bendradarbis,  neturintis gyvenimo palydovės, ruošiasi į karą, rimtu veidu pasiūlė jam  civilinės metrikacijos biure sudaryti fiktyvią santuoką. 

Kai tas, anot jos, kvailelis, nesutiko, ji socialiniuose tinkluose  išdėstė Rusijos gelbėjimo planą: „Jei būtų protingesnis, būtų sutikęs.  Žinotų, kad jo kažkas laukia. O jei žūtų, piniginė išmoka man padėtų  grąžinti paskolą ir užauginti vaikus. Jei visi mobilizuojami vienišiai būtų supratingesni ir prieš išeidami į frontą sudarytų fiktyvias santuokas su vienišomis motinomis, jų žūtis nebūtų beprasmė – kiek Rusijos motinų  ir vaikų jie išgelbėtų nuo skurdo!“   Bet šių daugiau ar mažiau beprotiškų istorijų nevertėtų paversti  šimtaprocentine tiesa. Nors nemėgstu apibendrinimų, bet pastebėjau, kad  naujienas, žinias, informaciją pastaruoju metu renkuosi ne visai pats ir  ne visai sąmoningai: kažkas manyje ieško to, kas atitiktų mano lūkesčius,  norus, svajones ir kas leistų kuo paprasčiau viską apibendrinti iki  šimtaprocentinės tiesos. 

Tada mano, kaip ir daugelio ne vien mūsų karo apžvalgininkų, sąmonė,  remdamasi neįmanomu patikrinti būsimuoju laiku, džiūgauja: mobilizacija  nepavyks, Rusija subyrės, Ukraina laimės, V.Putiną nuteis. Tačiau niekšė pasąmonė vis užsimena, kad užsiiminėju šamanizmu, burtais, kurių esmė:  jei apie ką nors nuolat galvosi ir tai nuolat kartosi, būtinai taip ir  bus. O jeigu ne? O jeigu sąmonės ir pasąmonės ginče teisesnė pastaroji?

Ar egzistuoja šimtaprocentinė tiesa? Niekaip negaliu pamiršti seno žydo  nuo Karpatų ištarą, kurią Cz.Miloszas pasirinko savo esė knygos  „Pavergtas protas“ epigrafu: „Jeigu du ginčijasi, ir vienas 55 procentus  teisus, tai labai gerai, ir nėra ko draskytis. O jeigu 60 procentų teisus? Tai nuostabu, tai didi laimė, tegu ponui Dievui dėkoja! O ką manyti apie  75 procentus tiesos? Išmintingi žmonės sako, kad tai labai įtartina. Na, o jeigu 100 procentų? Tas, kuris sako, kad jis 100 procentų teisus, tasai yra bjaurus karštakošis, tikras banditas, paskutinis niekšas.“

Cz.Miloszas šioje nuostabioje knygoje, beje, užsiminė ir apie vieną  lenkų tautos poetą, kuris, aprašydamas savo kelionę į Rytus, kur 1824  metais vyko būdamas politinis caro kalinys, rusų tautos sielą lygino su lėliuke ir neramiai teiravosi, kas gi pasirodys iš to kokono, laisvės  saulei nušvitus: „Ar puikus drugelis nušlamės virš žemės, ar kandis  išsiris, nešvarus nakties gemalas?“ 

Beveik po 200 metų kitas rašytojas D.Bykovas, pareiškė, kad daugeliu atžvilgiu rusų gyvenimas net nėra prasidėjęs, nes jie yra dvasiškai dar  negimę – neatsakingi už savo likimą.“ 

Tad kartu su Cz.Miloszu belieka tik neviltingai atsidusti, kad „iki šiol niekas nežada puikaus drugelio pasirodymo“.˙˙˙˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kokias pratybas šiemet rengs Lietuvos kariuomenė?