Lietuvoje viešės tarptautinio bestselerio „Aušvico tatuiruotojas“ autorė Heather Morris

Lapkričio pradžioje Lietuvoje viešės milžiniško populiarumo visame pasaulyje sulaukusi rašytoja iš Australijos, tarptautinių bestselerių „Aušvico tatuiruotojas“ ir „Cilkos kelias“ autorė – Heather Morris.

Rašytoja Heather Morris.<br>Leidėjų nuotr.
Rašytoja Heather Morris.<br>Leidėjų nuotr.
Leidėjų nuotr.
Leidėjų nuotr.
Leidėjų nuotr.
Leidėjų nuotr.
Rašytoja Heather Morris.<br>Leidėjų nuotr.
Rašytoja Heather Morris.<br>Leidėjų nuotr.
Leidėjų nuotr.
Leidėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Baltų lankų inf.

Oct 20, 2022, 6:17 PM

2018-aisiais išleistas „Aušvico tatuiruotojas“ (vertė V. Petrukaitis) tapo vienu populiariausių XXI amžiaus romanų. Istoriją apie slapčiausias savo gyvenimo per Holokaustą patirtis Slovakijos žydas Lale’as Sokolovas Heather’ai patikėjo pats. Kai 2003-iaisiais jie buvo supažindinti, Lale’as prasitarė, kad, galimas daiktas, turi vertą papasakoti istoriją.

Ir šie jo liudijimai virto knyga, kurios parduota jau dvylika milijonų egzempliorių visame pasaulyje. Ne išimtis ir Lietuva – čia „Aušvico tatuiruotojo“ tiražas kartotas jau devynis kartus.

Kai 1942-ųjų balandį Lale’as ištremiamas į Aušvico koncentracijos stovyklą, jis priverčiamas tapti „Tätowierer“, kurio užduotis – amžinais ženklais, vėliau tapsiančiais vienu ryškiausių Holokausto simbolių, pažymėti stovyklos kalinius. Vieną dieną Lale’as pamato drebančią ir išsigandusią jauną merginą vardu Gita, laukiančią eilėje, kol numeris bus ištatuiruotas ant jos rankos. Lale’ui – žavingam šelmiui ir moterų numylėtiniui – tai meilė iš pirmo žvilgsnio.

Po šio susitikimo jis tvirtai pasiryžta: privalo išgyventi pats ir išgelbėti Gitą. Taip prasideda vienas ryškiausių ir drąsiausių, sukrečiantis, tačiau viltingas ir nepamirštamas Holokausto pasakojimas: Aušvico tatuiruotojo meilės ir išlikimo istorija.

Lietuvių kalba išleistas ir „Aušvico tatuiruotojo“ tęsinys – tikra Cilkos Klein istorija paremtas romanas „Cilkos kelias“ (vertė G. Gailiūtė-Bernotienė). 1942-aisiais šešiolikmetė Cilka ištremiama į Aušvico-Birkenau koncentracijos stovyklą. Vyresnysis karininkas Švarchuberis ją paskiria mirtininkių bloko viršininke ir priverčia tapti savo meiluže. Cilka suvokia: koncentracijos stovykloje galia, net ir primesta, lygi išlikimui. Išvadavus Aušvicą-Birkenau, Cilka apkaltinama kolaboravimu su naciais ir sovietų įkalinama atšiauriausioje pasaulio vietoje – Vorkutos gulage už poliarinio rato Sibire.

Vizito Lietuvoje metu Heather Morris pristatys ir naująją savo knygą – „Vilties istorijos: kaip rasti įkvėpimą kasdieniame gyvenime“ (vertė K. Aurylaitė). Šią pirmąją negrožinę knygą Heather Morris rašė kaip tiltą, jungiantį jos romanus „Aušvico tatuiruotojas“ bei „Cilkos kelias“ ir tapsiantį naujausio romano „Trys seserys“, kuris Lietuvoje pasirodys 2023-iaisiais, įžanga.

„Vilties istorijos“ – tai įkvepiantis gyvenimo vadovas, kuriame Heather pasakoja ne tik apie žmones, kuriuos jai nusišypsojo laimė sutikti, ir nepaprastas jų istorijas, bet ir apie guodžiantį klausymosi meną, kurio galime išmokti kiekvienas. Šioje knygoje Heather dalijasi ir dalele savęs – iš kur yra kilusi, kas svarbiausi žmonės jos gyvenime, kaip ji iš savo prosenelio išmoko klausytis. Taip pat pasakoja apie patirtį didelės Australijos ligoninės Socialinio darbo skyriuje, kur dirbo daugiau nei dvidešimt metų, ir apie pacientus bei jų artimuosius, sutiktus skausmingomis jų gyvenimo akimirkomis.

Leidykla „Baltos lankos“ Lietuvos skaitytojus kviečia į susitikimą su rašytoja, kuris vyks lapkričio 3 dieną Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Rašytoją kalbins žurnalistė Živilė Kropaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.