B. Chatwinas romane „Utzas“ aistringą kolekcionierių aprašo su kandžiu humoru

Bruce'as Chatwinas (1940–1989) – anglų rašytojas ir žurnalistas. Siekdamas pasakoti nepažintų kraštų istorijas, B.Chatwinas keliavo po pasaulį, rašė į „The Sunday Times Magazine“. Garsiausios jo knygos: „In Patagonia“ (1977), „The Songlines“ (1987) ir „On the Black Hill“ (1982), pastaroji apdovanota „James Tait Black Memorial“ prizu. Autoriaus romanas „Utzas“ 1988 m. pateko į trumpąjį Bookerio premijos sąrašą. „The Times“ B.Chatwiną įtraukė į 50-ies svarbiausių britų rašytojų po Antrojo pasaulinio karo sąrašą.

Knyga.<br>G.Grigėnaitės nuotr. 
Knyga.<br>G.Grigėnaitės nuotr. 
Knyga.<br>G.Grigėnaitės nuotr. 
Knyga.<br>G.Grigėnaitės nuotr. 
Knyga.<br>G.Grigėnaitės nuotr. 
Knyga.<br>G.Grigėnaitės nuotr. 
Knyga.<br>G.Grigėnaitės nuotr. 
Knyga.<br>G.Grigėnaitės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 30, 2022, 6:00 PM, atnaujinta Dec 19, 2022, 10:54 AM

Kasparas Joachimas Utzas – Meiseno porceliano kolekcininkas, po Antrojo pasaulinio karo iš Vokietijos pabėgęs į Prahą. Čia, dviejų kambarių bute, jis laiko vertingą, daugiau nei tūkstančio eksponatų kolekciją. Režimas jos neatima, tikėdamasis po Utzo mirties eksponatus perkelti į valstybinius muziejus, tačiau nuo šios minties Utzą purto – net jei mainais kartą per metus jam leidžiama išvykti iš Rytų bloko. Baimindamasis dėl kolekcijos lemties, jis tampa ir socialistinės valstybės, ir meilės menui įkaitu.

Ši švelniai ironiška žymaus britų rašytojo ir žurnalisto B.Chatwino knyga žvelgia į kolekcionavimą kaip apsėdimą, svarsto apie asmeninę laikyseną politinių įtampų akivaizdoje ir nusiraminimo paieškas praeities mene. 

„Atrodytų, kad šiame trumpame romane autorius piešia tipišką prisitaikėlio, sugyvenančio su visomis santvarkomis ir diktatūromis, portretą. Tačiau Utzas – sudėtingesnis personažas: tai ir žmogus, kuris įsigudrina „nepastebėti“ šalyje įsigalėjusio režimo, ir išnaudoti jį, o kai reikia – parodyti drąsą ir principus. Tuo pat metu Utzas yra priklausomas žmogus – jį valdo kolekcionieriaus aistra, jis palaipsniui tampa tiek Čekoslovakijos socialistinės valstybės, tiek savo kolekcijos kaliniu.

Šį dviprasmišką personažą Chatwinas aprašo su neslepiama simpatija, kandžiu humoru ir švelnia ironija. Taiklūs ir absurdiški dialogai, itin pastabi detalėms autoriaus akis, tikslūs, lakoniški personažų portretai, kuriama truputį mistiška ir siurrealistinė Prahos atmosfera – „Utzas“ yra puiki pirmoji pažintis su garsaus britų autoriaus B.Chatwino kūryba“, – sakė knygos vertėjas Marius Burokas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.