„Pinigų demonai“: psichologų patarimai, kaip įveikti žalingą pinigų poveikį santykiams

Kiekvienas iš mūsų siekiame gausos ir pilnaverčio gyvenimo. Gera finansinė padėtis neatsiejama nuo šių lūkesčių. Jeigu pinigais naudotis gebame racionaliai, tuomet jie teikia pasitenkinimą. Deja, pinigai gali įtraukti į savo tamsiąją pusę, kurią pastebėti būna nelengva.

Knyga „Pinigų demonai“.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Knyga „Pinigų demonai“.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 2, 2022, 12:31 PM

Leidykla „knygos"="">knygos"" target="_blank">Vaga“ pristato skaitytojų pamėgtų autorių Susan Forward ir Craigo Bucko knygą „Pinigų demonai“. Remdamiesi ilgamete psichologinio darbo su pacientais patirtimi, knygos autoriai demaskuoja skirtingo tipo pinigų demonus, moko juos atpažinti, pateikia praktiškų pagalbos sau bei artimiesiems strategijų.

„Parašyti šią knygą mane iš dalies įkvėpė sunkumai ir pergalės mano pačios gyvenime. Ši tema man yra labai artima ne tik kaip terapeutei, bet ir kaip moteriai. Kaip ir daugeliui moterų, pinigų vaidmuo romantiškuose santykiuose su vyrais – ką jau kalbėti apie mano pačios nesveiką santykį su pinigais – man sukėlė daugiau skausmo, nei norėčiau pripažinti.

Didžiąją gyvenimo dalį mano santykiai su pinigais buvo gana sudėtingi ir painūs. Daugelį metų negalėjau nusipirkti net paprasčiausios suknelės ar poros batų, nekamuojama kaltės ir nerimo jausmo, jausdavausi, tarsi daryčiau kažką blogo. Tais atvejais, kai visgi ką nors nusipirkdavau arba kas nors kitas man ką nors nupirkdavo, devynis kartus iš dešimties nerimas paskatindavo mane tą daiktą grąžinti. Mano nesugebėjimas sau ką nors nusipirkti arba gauti dovanų iš kitų buvo tikrai daug apie mane pasakantis veiksnys, stipri nuoroda, kad aš apie save buvau nekokios nuomonės.

Šią knygą parašiau moterims ir apie jas. Nors daugiausia aptarsime ginčuose dėl pinigų įstrigusias poras, taip pat bus istorijų ir apie moteris, kurių problemos dėl pinigų egzistuoja už romantiškų santykių ribų. Jums nebūtina turėti partnerio, kad pasinaudotumėte šioje knygoje pateikiamais metodais ir pratimais, kurie gali padėti susidoroti su emociniais sunkumais dėl išlaidų, skolų, santykio su savo sėkme ar žavėjimosi finansiškai aplaidžiais ar neatsakingais vyrais. Tiesą sakant, pirmiausia kiekviena moteris turi palaikyti sveikus ir mylinčius santykius su savimi, o jau tada gali tikėtis sėkmingų santykių su kitu asmeniu“, – kalba Susan Forward.

Ar kada nors galvojote, kad tie, kurie turi daug pinigų, yra pasipūtę ir arogantiški? O gal esate iš tų žmonių, kurie apsipirkimą laiko geriausia terapija nuo streso ir nerimo? Ir net jei žinote, kad išleisite paskutinius pinigus, vis tiek neatsispiriate pagundai nusipirkiti ką nors, ko jums visai nereikia? Ar dar blogiau, dėl troškimo turėti daiktų esate pasiryžę skolintis tokias pinigų sumas, kurias sunkiai pajėgsite grąžinti? Gal lankymasis lošimo klube jau baigia sugriauti jūsų šeimyninę laimę, tačiau vis dar esate įsitikinę, kad viską kontroliuojate?

Jeigu tokios ir panašios patirtys jums yra pažįstamos, tikėtina, jog jūsų santykis su finansais yra toksiškas ir griaunantis, o ne teikiantis laimę ir džiaugsmą.

Knygoje „Pinigų demonai“, autoriai pateikia destruktyvią finansų galią patyrusių pacientų istorijas ir nelengvą, tačiau pasiekiamą tikslą atsikratyti žalingo santykio su pinigais.

„Per tuos metus, kai esu psichoterapeutė, sutikau šimtus moterų, kurios, kaip ir aš, nesąmoningai leido veikti savo pačių vidiniams demonams, susijusiems su pinigais.

Šioje knygoje susipažinsite su daugybe tokių moterų, kurios kovojo su nepritekliumi, kaip aš, ir moterų, kurios savo poreikiams kompulsyviai išleisdavo didžiules sumas pinigų, nors dažnai jų net neturėjo; taip pat moterų, kurios pinigus panaudojo emocinei sienai tarp savęs ir savo partnerių sukurti; moterų, kurios kenkė savo karjerai tam, kad vyrams atrodytų mažiau grėsmingos; moterų, kurios dažniausiai neapdairiai naudodavo pinigus bandydamos nusipirkti mylimo žmogaus pripažinimą; moterų, kurios tiesiog negalėjo susilaikyti neišlaidavusios ir gyveno amžiname finansiniame chaose; ir moterų, kurios naudojo savo pinigus tam, kad nuolat gelbėtų finansų nesusitvarkančius ir neatsakingus vyrus.

Kai kurios iš tų moterų žinojo, ką daro, bet negalėjo sustoti, kad ir kaip desperatiškai stengėsi tai padaryti, o štai kitos, pasiklydusios neigime, nesuvokė, ką daro.

Tačiau jas visas siejo vienas dalykas: jos jautėsi įstrigusios emociniame elgesio modelyje, kuris be perstojo kenkė jų santykiams ir jų gyvenimui apskritai“.

Susan Forward pateikia akivaizdžių įžvalgų apie tai, kad visi toksiški finansiniai modeliai susiformuoja gilioje vaikystėje. Anot autorės, psichoterapija – puikus būdas įsisąmoninti patirtas traumas, tokias kaip meilės stygius, nuolatinis nepriteklius, pripažinimo trūkumas, beribė tėvų kritika ir emocinė tuštuma, kurią patyrėme tada, kai buvome priklausomi nuo tėvų.

„Besigilindama į savo požiūrio ir įsitikinimų apie pinigus ištakas, galiausiai sugebėjau išsiaiškinti, kodėl jau suaugusi neleidau sau kai kurių dalykų. Aš vadovavausi iš vaikystės atsineštais įsitikinimais ir vis dar pasitelkdavau pinigus, norėdama sustiprinti jausmą, kad esu neverta būti mylima. Tik dabar ne mano tėvas, o aš pati sau ko nors neleidau. Tęsiau tai, ką jis pradėjo.

Varžydama save tiek materialiai, tiek emociškai, neleisdama sau nieko nusipirkti ir rinkdamasi vyrus, kurie neturėjo ką man duoti, galėdavau bent laikinai nuslopinti savo tėvo kritikos kupinų žodžių aidą. Varžydama save negalėjau būti savanaudė, negalėjau būti godi, negalėjau būti „bloga mergaitė“. Ir tokiu būdu galėjau akimirksniu numalšinti savo baimę, kad esu nieko verta ir nemylima. Mano elgesys su pinigais atskleidė, kaip aš jaučiausi. Tai buvo mano požiūrio į meilę ir gyvenimą metafora. Tai galioja mums visiems“, – sako knygos autorė.

„Pinigų demonai“ – atvira, skaudi, tačiau gydanti knyga apie neigiamą pinigų poveikį mūsų gyvenimui ir akistatą su tiesa, kurią pasirinkę, pinigus paverčiame ne tikslu ar manipuliavimo priemone, o pasitenkinimą teikiančiu įrankiu, laimingam gyvenimui kurti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.