Įspūdingą sukaktį mininčiam rašytojui Kaunas – tarsi antroji gimtinė

Kaunietis žurnalistas ir rašytojas Laimonas Inis, atšventęs 85-ąjį gimtadienį, šia proga į pasimatymą pakvietė savo bičiulius ir gerbėjus. Susitikimas įvyko simbolinėje vietoje – senų, bet iki šiol mėgstamų knygų apsuptyje.

Į autorinį rašytojo ir žurnalisto L.Inio vakarą „Gyvenimas su plunksna ir knyga“ Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje susirinko jo bičiuliai ir kūrybos gerbėjai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Į autorinį rašytojo ir žurnalisto L.Inio vakarą „Gyvenimas su plunksna ir knyga“ Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje susirinko jo bičiuliai ir kūrybos gerbėjai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Audra Kaunaitė

Apr 23, 2023, 12:39 PM

Per pastaruosius 5 metus L.Inis, be įvairių kitų darbų – leidinių redagavimo, dalyvavimo konferencijose ir susitikimuose, išleido ir 7 autorines knygas. Vienose savitai pasakoja apie gimtąją Žemaitiją ir Mažąją Lietuvą. Kitose nemažai vietos skirta su Kaunu susijusioms iškilioms istorinėms asmenybėms. Šiame mieste L.Inis gyvena jau 51 metus.

Apie visa tai ir vyko pokalbis autoriniame L.Inio vakare „Gyvenimas su plunksna ir knyga“ Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje.

„Šiuo metu man brangiausia pernai išleista naujausia knyga „Aštuoni Kuršmarių vėjai“. Joje – sakmės ir padavimai apie senuosius sembų, jotvingių, prūsų dievus, piliakalnius, kovas su kryžiuočiais, pilėnų ištvermę ir ryžtą ginant savo žemę. Taip pat pluoštas impresijų apie žymiausius Mažosios Lietuvos kultūros ir rašto veikėjus.

Tai žvilgsnis į tolimą praeitį šių dienų žmogaus akimis. Mažoji Lietuva labai daug davė didžiajai. Be šios istorijos ir asmenybių, kurios turėjo sąsajų ir su Kaunu, neturėtume dabartinės Lietuvos ir šiuolaikinio Kauno“, – sakė L.Inis.

Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas Gediminas Jankus prisiminė kitą rašytojo gyvenimo etapą, kuris buvo ir iki šiol svarbus Kauno kultūriniam gyvenimui.

Žurnalistas ir dramaturgas G.Jankus pasakojo, kad daugiau nei prieš 50 metų tuomet dar jaunas žurnalistas L.Inis atvyko į Kauną ir ėmėsi žurnalo „Nemunas“ redaktoriaus darbo. Žurnalą redagavo 1972–1990 metais.

„Šis ne vienus metus labai populiarus žurnalas spausdino ir jaunųjų prozininkų, poetų, dramaturgų kūrybą. Debiutuoti „Nemune“ buvo didžiulė garbė. L.Inis pastebėdavo jaunus talentus ir jo dėka žurnale pirmuosius savo kūrinius pristatė dabar jau žinomiausi Kauno rašytojai. „Nemune“ su L.Inio palaiminimu buvo publikuota ir mano drama „Paukštis ražienoje“, nors spausdinti dramaturgijos kūrinius kita spauda kratėsi“, – prisiminė G.Jankus.

Į susitikimą bibliotekoje susirinko kelios dešimtys kauniečių. Jų gretose buvo ištikimų rašytojo gerbėjų, kurios lankosi visuose L.Inio kūrybos vakaruose. Viena jų – mokytoja Gailutė Mažeikienė – sakė, kad jai labiausiai įsiminė rašytojo knygos, susijusios būtent su Kaunu ir kauniečiais.

„Esu suskaičiavusi – tam skirtos 5 knygos. Tai interviu su mums visiems gerai žinomais garsiais kauniečiais. Patiko ir knyga „Hamletas baltomis pirštinėmis“. Joje – novelės apie tarpukario Kauno menininkus ir jų bohemiškus nuotykius. Įdomu ir nuostabu, kad viename asmenyje – L.Inyje – susijungia ir žurnalisto, ir rašytojo talentas“, – sakė kaunietė.

L.Inio autoriniame vakare pasirodė ir aktorius Petras Venslovas, sutartinių grupė „Kadujo“, skaitovė Vilma Urniežiūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.