Kauno literatūros savaitėje – susitikimas su šiuolaikiniais čekų autoriais

Praha yra vienas iš Europos miestų, kuriuos gaubia ryški istorijos, įspūdingos architektūros ir linksmybių aura. Daugeliui Lietuvos skaitytojų puikiai pažįstama ir Prahos literatūrinė atmosfera, sukurta rašytojų Franzo Kafkos, Jaroslavo Hašeko, Bohumilo Hrabalo ir kitų.  

B.Bellova ir V.Kadlecas.<br>Lrytas.lt fotokoliažas.
B.Bellova ir V.Kadlecas.<br>Lrytas.lt fotokoliažas.
Vratislavas Kadlecas.<br>Petro Machano nuotr.
Vratislavas Kadlecas.<br>Petro Machano nuotr.
Bianca Bellova.<br>Martos Režovos nuotr.
Bianca Bellova.<br>Martos Režovos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Kauno literatūros savaitė

May 10, 2023, 1:04 PM

Tarptautinis rašytojų ir knygų festivalis „Kauno literatūros savaitė“ gegužės 12 d., penktadienį, kviečia į susitikimą su iš Prahos atvykstančiais čekų rašytojais Bianca Bellova ir Vratislavu Kadlecu. Jau tradicija tapusioje „Atradimų“ rubrikoje festivalis siekia supažindinti su įdomia, bet mažiau pažįstama Europos šalių literatūra ir autoriais.   

„Kalbant apie čekų literatūrą, mums puikiai žinomi Hašeko ar Kunderos vardai, tačiau kas vyksta šių dienų Čekijos literatūriniame gyvenime? Ką kuria ir kokiomis nuotaikomis šiandien gyvena čekų rašytojai?“, – klausia festivalio vadovė Rūta Eidukevičienė ir priduria, nors tai ir tas pats, mūsiškis Vidurio ir Rytų Europos regionas, šiuolaikinę čekų literatūrą pažįstame nepakankamai. 

Bianca Bellova (g. 1970) – šaknų Didžiojoje Britanijoje ir Balkanuose turinti čekų rašytoja, šešių romanų autorė. Už romaną „Ežeras“ (Jezero) rašytojai buvo įteiktas „Magnesia litera“ apdovanojimas ir Europos Sąjungos literatūros premija. Romanas išverstas į daugiau nei 20 kalbų, tarp jų ir lietuvių. „Ežeras“ – tai magiška parabolė apie mūsų regioną slegiančią praeities naštą, gamtos alinimą ir apie bręstančio žmogaus dvasios tvirtybę. Čekų literatūros žinovė literatūrologė Inga Vidugirytė romano atmosferą lygina su žymiuoju Jimo Jarmuscho filmu „Negyvėlis“. 

Bellovos romanas išsiskiria tuo, jog kūrinyje nenurodoma nei tiksli vieta, nei laikas: skaitytojas gali tik nujausti, kad kalbama apie senkančią Aralo jūrą ir prie jos gyvenančias tautas. Tačiau kūrinyje labai įtaigiai perteikiama posovietinė realybė. „Šis romanas atliepia vieną šių metų Kauno literatūros savaitės temų – kaip išorinės aplinkybės formuoja individo vidų ir kalba apie netektis, verčiančias leistis į savęs pažinimo kelionę“, – sako festivalio meno vadovas Laurynas Katkus.  

Vratislavas Kadlecas  (g. 1981) – čekų prozininkas, rašantis suaugusiems ir vaikams. Baigęs Jozefo Skvoreckio literatūros akademiją, jis dirbo vertėju, leidėju, mėgėjų teatro vadovu. Debiutinė siurrealistinių apsakymų knyga „Miško riba“ (Hranica Lesa) pasirodė 2019-aisiais ir buvo itin palankiai sutikta kritikų. Joje su humoru pasakojama tiek apie buitines katastrofas, tiek apie nesugebėjimą išsakyti savo jausmų, vaikystės nuoskaudas ir tikrumo paieškas.    Kadleco apsakyme, kurį specialiai festivaliui išvertė Vaida Braškytė ir kurį bus galima išgirsti renginio metu, iškart atpažįstame čekų literatūrai būdingą šmaikštų toną ir absurdiškas situacijas. Pavyzdžiui, ką ponas Jandačekas mano apie tai, kad pasaulio gyventojų skaičius pasiekė devynis milijardus? Kaip autobuse jis sulimpa su ponu Rezneriu ir kas iš to išeina?  

Susitikimas su Bianca Bellova ir Vratislavu Kadlecu, kurį moderuos literatūrologė Inga Vidugirytė, vyks penktadienį, gegužės 12 d., 19 val. Kauno Vinco Kudirkos viešojoje bibliotekoje (Laisvės al. 57). Renginys bus su vertimu į lietuvių kalbą ir yra nemokamas.

Pažintį su Čekija bus galima pratęsti ir renginyje „Puspiečiai offline“, kuris vyks gegužės 14 d., sekmadienį, kultūros bare „Godo“ (Laisvės al. 89–1D). Čia festivalio lankytojų lauks specialus puspiečių meniu su čekiškais motyvais ir Kauno literatūros savaitės bičiulių Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos paruošta festivalio autorių knygų lentyna. 

Festivalio programą rasite štai čia

Kauno literatūros savaitės geografija ir choreografija: (įsi)klausymai

Kai pasaulis nuogąstauja dėl dirbtinio intelekto (ne)galimybių ir flirtuoja su ChatGPT, žvelgiantys giliau šviesią ateitį prognozuoja originaliems žodžio meistrams ir meistrėms. Jau trečioji Kauno literatūros savaitė gegužės 10–14 dienomis kvies pažinčiai su autentiška kūryba, ieškos kūrybingų jaunųjų autorių ir kurs gyvų pokalbių, keliaujančių iš sielos gelmių, atmosferą. Kasmetiniame tarptautiniame rašytojų ir knygų festivalyje Lietuvoje ir pasaulyje pripažinti autoriai bei pirmuosius žingsnius į sceną žengiantys jaunieji kūrėjai, muzikos ir žodžio dermės bei naujų senų skaitymo ir susibūrimų judesių kūrimas Kaune – visa programa skirta nesuklastoto Žodžio triumfui ir (įsi)klausymams į save ir kitą.

„Šių metų Kauno literatūros savaitės svečių knygos, be abejo, skirtingos, tačiau, man regis, yra vienas bendras aspektas – jos atsigręžia į psichologiją, tiria individo sielos gelmes. Herojų istorijos rodo, kad įmanoma išlaikyti tvirtybę net atšiauriausioje aplinkoje, kad asmeniniai trūkumai ir negalios, kad ir kaip į jas žvelgtų „normali“ visuomenė, gali virsti talentu, nesavanaudiška meile ir džiugiu bendrumu. Manau, kad šiuolaikiniame neramiame pasaulyje tai yra labai aktuali tema,“ – programos turinį pristato festivalio iniciatorius ir meno vadovas Laurynas Katkus. 

Šių metų renginį atidarys į gimtąjį Kauną su ilgai lauktu romanu „Baltieji prieš juoduosius“ grįžtanti Danutė Kalinauskaitė. O pažintį su moderniaisiais klasikais pratęs pasimatymas su pirmą kartą į Lietuvą atvykstančiu italų rašytoju Paolo Giordano. Šalies publikai tai ilgai lauktas susitikimas – į lietuvių kalbą yra išversti trys jo romanai: pasaulinis bestseleris „Pirminių skaičių vienatvė“, „Žmogaus kūnas“ ir „Užgrobti dangų” (leidykla „Alma littera“).

„Džiaugiamės, jog jaunam mūsų festivaliui pavyksta įgyvendinti pirminį sumanymą – atsivežti žinomus autorius ir autores iš įvairių Europos šalių netgi tuomet, kai daugelis panašių renginių organizatorių pastebi, jog ypač vakariečius pasikviesti vis sunkiau – tiek dėl per pandemiją pasikeitusių įpročių, tiek dėl su karu Ukrainoje susijusių baimių,“ – festivalio geografiją pristato jo vadovė Rūta Eidukevičienė. 

Kaip ir kasmet, ypatingą dėmesį Kauno literatūros savaitė skirs Vidurio ir Rytų Europos literatūrai. Ją šiemet reprezentuos net du autoriai iš Čekijos – Hašeko ir Kunderos tautiečiai, saviti ir žinomi Europoje rašytojai Bianca Bellova ir Vratislav Kadlec. Su B. Bellovos kūryba Lietuvos skaitytojai turėjo progą susipažinti skaitydami jos romaną „Ežeras“. Nepamiršti ir kaimynai – Kaune svečiuosis ir savo naujausią romaną „Mane vadina Kalendorium“ pristatys latvių rašytojas Andris Kalnozols.

Sekmadienis, paskutinė festivalio diena, pirmą kartą bus skirta nuotykinei literatūrai, trileriams ir detektyvams. Apie anglosaksišką tradiciją ir lietuviškus aštriuosius siužetus kalbėsis rašytojai Bernardas Gailius ir iš Kanados atvykstantis Antanas Šileika. Skandinaviško detektyvo žanrą atstovaus iš šiauriausiai nutolusio Europos miesto atvykstanti suomių rašytoja Kati Hiekkapelto. Į lietuvių kalbą išversti trys jos romanai: „Klajūnai“, „Bejėgiai“ ir „Kolibris“.

Ypatingai svarbūs jau tradicija tampantys festivalio renginiai: knygių susibūrimo bei gatvės prekybos knygomis Kaune tradiciją gaivinanti „Knygų laisvė“, jaunųjų autorių kūrybai skirtas vakaras „Nauji vėjai + atviras mikrafas“, „Puspiečiai offline“, kur šįkart pokalbius prie knygos kultūros bare „Godo“ lydės ir specialus čekiškas meniu, bei „Naktinė kavinė“. Pastaroji lankytojus vėl stebins netikėtomis žodžio ir muzikos jungtimis – šeštadienio vakarą scenoje reperiai MC Jabber (Didžioji Britanija/Vokietija), BEETA ir į išskirtinį akustinį koncertą-meditaciją apie perkaitusį pasaulį pakviesiantys rokeriai „Sinstation“ (Mykolas Katkus, Mantas Zigmantas, Ieva Marija Baranauskaitė ir Šaras Kvaraciejus).

Kauno literatūros savaitė, gimusi Kaunas Europos kultūros sostinės 2022 kontekstuose, toliau auga ir šiais metais truks net penkias dienas. Festivalis kvies ne tik į įvairiose Kauno vietose vyksiančius literatūrinius sambrūzdžius, bet ir į bičiulių renginius. Žodžio ir muzikos šventė jau gegužės 10–14 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.