Į Lukiškių aikštę vasarai grįžta skaitykla #VilniusSkaito ir kviečia į atidarymo renginius

Trečiadienį, birželio 7 d. startuoja šeštasis vasaros skaityklos #VilniusSkaito sezonas Lukiškių aikštėje.  Kaip ir kiekvienais metais skaitykloje bus galima rasti apie tūkstantį naujausių įvairiomis kalbomis, įvairių žanrų knygų, kurias bus galima skaitinėti visą vasarą po atviru dangumi patogiuose sėdmaišiuose ant žolės. Naujausias knygas skaityklai dovanoja net kelios dešimtys leidyklų, autoriai, skolina projekto partneriai, įvairios organizacijos. Per visa vasarą skaitykloje vyks daug renginių.

Skaitytojai.<br>Rengėjų nuotr. 
Skaitytojai.<br>Rengėjų nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 7, 2023, 11:47 AM

#VilniusSkaito atidarymo dieną kviečia šeimas su įvairaus amžiaus vaikais ir visus kitus, pasiilgusius knygų skaitymo po skaityklos liepomis, ant pievelės. Nuo 12 val. rašytoja, „Metų knygos rinkimai 2022“ nugalėtoja Ilona Ežerinytė mokiniams pristatys knygą „Dabar Marselis“ (leidykla „Dominicus lituanus“). Vakare, nuo18 val. kviečiamos šeimos su vaikais – skaitykloje  vyks akcijos „Tėčiai skaito vaikams“ knygų lentynos pristatymas. Šią lentyną sudarė ir pristatys vaikų literatūros ekspertė Eglė Baliutavičiūtė, kuri su rašytoju, „Metų knygos rinkimai 2022“ nugalėtoju Justinu Žilinsku diskutuos apie skaitymo naudą kartu su tėčiu. Rašytojas taip pat papasakos apie savo knygą „Bėgliai. Jūrų keliais į Ameriką“ (leidykla „Aukso žuvys“) bei paskaitys ištraukas iš knygų.

Skaitymo skatinimo programos iniciatyva „Tėčiai skaito vaikams!“ siekiama įkvėpti ir paskatinti tėčius prasmingai leisti laiką su vaikais, atkreipti visuomenės dėmesį į skaitymo svarbą ir kartu su vaikais atrasti knygos pažinimo džiaugsmą. „Tėčiai skaito vaikams!“  galima bus rasti pačias naujausias knygas, skirtas įvairaus amžiaus auditorijai, tarp kurių bus ir paveikslėlių knygų patiems mažiausiems bei grožinės literatūros vyresniems.Jau antrą vasarą #VilniusSkaito skaitykla glaudžiai bendradarbiauja su Lietuvos Nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka. Nuo 2023 m. sausio 2 d. Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras (MELC) tapo Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos struktūrine dalimi, todėl skaitykloje bus galima pavartyti ir MELC leidinių.Vilniaus jubiliejaus proga šiemet turėsime net kelias išskirtinių knygų apie Vilnių lentynas. Knygų apžvalgininkas Audrius Ožalas sudarė visų laikų įdomiausių, vertingiausių apie Vilnių knygų lentyną, kurioje galima bus rasti jau klasika tapusių grožinių kūrinių, foto albumų, istorinių, architektūrinių knygų apie mūsų sostinę.  

Simboliška, kad miestui minint jubiliejų, šiemet turėsime galimybę susipažinti su Lietuvos Nacionalinio Muziejaus leidiniais, dauguma jų – taip pat apie Vilnių. Lietuvos Nacionalinis Muziejus turi seniausias iš visų muziejų Lietuvoje leidybos tradicijas. Pirmasis rinkinių katalogas, išleistas 1858 metais, dabar jau – bibliografinė retenybė. Didžioji ir pati svarbiausia šiandienos muziejaus leidybinio darbo dalis – tai mokslinės ir informacinės medžiagos apie kaupiamus rinkinius publikavimas, parodų katalogų rengimas, mokslinės tyrimo medžiagos spausdinimas, dėmesys istorijos populiarinimui. Išskirtinė Lietuvos Nacionalinio Muziejaus leidinių savybė – laikui nepavaldus turinys, dažnai aktualumo neprarandantis ir po dešimtmečių, bei didelis dėmesys poligrafinei leidinių kokybei – ilgaamžiškas popierius, kai reikia – kieti knygų viršeliai, aukšto lygio spauda. Dauguma šių leidinių bus galima pavartyti šią vasarą skaitykloje.

Šią vasarą skaitykloje savo temines lentynas taip pat inicijuoja socialinis projektas „Daugiau balanso“, Karalienės Mortos mokykla, Prancūzų institutas Lietuvoje, Japonų ambasada Lietuvoje, Lietuvos Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos Nacionalinis muziejus. Jau tradicija tapo, kad skaitykloje savo rekomenduojamų knygų lentynas sudarinėja literatūros specialistai. Šiais metais savo rekomenduojamų knygų lentynas inicijavo: knygų apžvalgininkas Audrius Ožalas, literatūrologė Dr. Jūratė Čerškutė, vertingiausių poezijos knygų lentyną pristatys vertėjas, poetas Antanas Jonynas. Knygas vaikams projekto „Tėčiai skaito vaikams“ lentynai atrinko vaikų literatūros ekspertė Eglė Baliutavičiūtė.

Šiemet skaityklai naujausias ir geriausias knygas dovanojo leidyklos „Alma Littera“, „Aukso žuvys“,  „Apostrofa“,  „Baltos lankos“, „BALTO“ leidybos namai, „Hubris“, „kitos knygos“,  „Tyto alba“, „Lapas“, Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, Lietuvos literatūros ir tautosakos instituto leidykla, „Žalias kalnas“, „Odilė”, „Rara“, „Sofoklis”, „Flintas“,  „Vaga“, „Briedis“, „Nieko rimto“, Lietuvos Martyno Mažvydo nacionalinė biblioteka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.