Perkamiausiose rugsėjo mėnesio knygose – auka, žudikas ir ne vien tik jų bendravimas

Lėktuvas skrenda iš Niujorko į Londoną. Tame lėktuve vienas šalia kito sėdi vyras ir moteris. Jie visiškai nepažįstami. Netrukus tarp jų užsimezga pokalbis, galiausiai simpatija ir gal net meilė. Vyras ir moteris tiesiog bendrauja, kalbasi apie žmonių santykius, psichologiją, artimųjų išdavystę, nuoskaudas, lemtingą sprendimą. Iš jų frazių pamažu ima aiškėti keistos paslaptys, kurios būdingos lyg ir netikėtai susitikusiems aukai ir žudikui.

T.Bauro ir AFP nuotr.
T.Bauro ir AFP nuotr.
Jo Nesbo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jo Nesbo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
E.Laurinaitis.<br>T.Bauro nuotr.
E.Laurinaitis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 16, 2023, 12:40 PM

Pasikliauja dialogu

Maždaug taip Jo Nesbo sukonstravo apsakymą „Londonas“, esantį „Baltų lankų“ išleistame šio norvegų rašytojo trumposios prozos rinkinyje „Pavydo ekspertas ir kitos istorijos“ (vertė Rūta Mataitytė). Tie, kurie skaitė populiariuosius J.Nesbo kriminalinius romanus, turbūt nenustebs, kad ir apsakymuose šis autorius dažnai pasikliauja bendravimu, tiesiogine kalba, dialogais, kurie kuria tiek psichologinę, tiek detektyvinę intrigą.

J.Nesbo – vienas geriausių ir garsiausių šių laikų kriminalinių romanų autorių pasaulyje. Jau parduota per 50 milijonų jo knygų egzempliorių, o milžinišką sėkmę ne tik gimtojoje Norvegijoje, bet ir daugelyje užsienio šalių jam pelnė kultinis knygų ciklas apie Harį Hūlę. Autorius apdovanotas gausybe literatūros premijų – „Stiklinio rakto“, „Riverton“, Norvegijos knygų klubo, Danijos detektyvų rašytojų akademijos, „Bookseller“, Suomijos detektyvų rašytojų akademijos.

Lietuviškai išleistos visos 12 Hario Hūlės serijos knygų, išverstas romanas „Makbetas“, įkvėptas garsiosios Williamo Shakespeare’o dramos, pernai lietuviškai pasirodė vienas naujausių jo romanų „Karalystė“. Visi šie leidiniai buvo itin populiarūs. Ne išimtis ir apsakymų rinkinys „Pavydo ekspertas ir kitos istorijos“, kuris rugsėjį puikavosi perkamiausių grožinių knygų dešimtukuose.

Tai pirmasis Skandinavijos detektyvinių romanų karaliumi tituluojamo J.Nesbo apsakymų rinkinys. Juose, tuose apsakymuose, pilna neįtikėtinų siužeto vingių ir meistriškų atomazgų. Įtampos kupini apsakymai panardina skaitytojus į pavydo ir įtūžio aptemdytus veikėjų protus, kerštingas širdis, o kasdieniškos, net banalios žmonių gyvenimo detalės virsta esminiais jų likimų posūkiais. Be karštų dialogų ir apsimestinai atviro bendravimo, J.Nesbo apsakymuose daugybė viena kitą paradoksaliai keičiančių situacijų, kurių dinamika dažnai primena amerikietiškus kalnelius.

Skaitant apsakymus dažnai atrodo, kad taip gyvenime nebūna. Tik literatūroje. Tik J.Nesbo prozoje.

Moko bendrauti

„Bendravimas – lyg žuviai vanduo“ – taip Eugenijus Laurinaitis pavadino savo knygos „Žuvis vandenyje. Knyga apie sklandų bendravimą“ („Alma littera“) pratarmę. Knygą, kuri praėjusį mėnesį karaliavo perkamiausių negrožinių knygų dešimtukuose, sudarė žurnalistė Meilė Jančorienė.

„Iki paskutinio atodūsio esame tarp žmonių, vadinasi, visą laiką bendraujame. Tas procesas toks natūralus, kad jo tiesiog nepastebime. Kaip žuvis nepastebi vandens, kuriame nardo. O vanduo gali būti ne tik skaidrus, bet ir drumstas, o kartais – net nuodingas. Bet žuviai tai nerūpi, ji nardo negalvodama“, – toje pratarmėje rašo autorius, tarsi užsimindamas, kad knygoje skatins skaitytojus bendravimui suteikti sąmoningumo, kitaip tariant, ragins mokytis bendrauti, kitaip tariant, pats mokys bendravimo meno.

E.Laurinaitis – gydytojas psichiatras, psichoterapeutas, mokslinių bei populiarių straipsnių ir knygų autorius, psichoterapijos mokslo ir praktikos populiarintojas. Nuo 2023 m. VU partnerystės profesorius, Mykolo Romerio universiteto profesorius, psichoterapijos dėstytojas, lektorius, Lietuvos psichoterapijos draugijos prezidentas, Europos psichoterapijos asociacijos (EAP) valdybos narys.

Leidėjai įsitikinę, kad tai puiki knyga visiems, kurie siekia išmokti pastebėti kūno ženklus; konstruktyviai spręsti konfliktus ir taisyti bendravimo klaidas; vertinti pašnekovo netyčia išsprūdusius žodžius; suprasti savo poreikius ir įsiklausyti į kitų. Visa tai, pasak leidėjų, padės užmegzti tvirtus ir ilgalaikius ryšius, sukurti darnią šeimą ir puoselėti meile, pagarba ir supratimu grįstus santykius su vaikais ir aplinkiniais, o paskutinį gyvenimo etapą padaryti kuo šviesesnį ir prasmingesnį, nes leidinyje paliečiamos ir gyvenimo saulėlydžio bei mirties temos.

Akivaizdu, kad leidėjų anonsais nevertėtų beatodairiškai pasikliauti, nes vargu ar viena knyga pajėgi nuversti šitokius aukštus kalnus – jei būtų pajėgi, ją išsiverstų visas pasaulis ir daugiau apie bendravimą niekas nedrįstų rašyti. Šiaip ar taip, „Žuvis vandenyje“ – profesionaliai ir patraukliai parašytas veikalas, pagardintas praktiniais pavyzdžiais. Iš šio veikalo protingas skaitytojas gali gauti ir naudos, ir žinių, kurios gali praturtinti intelektą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.