Kaune atnaujintas lenkų turistų pamėgtas, o lietuvių beveik nežinomas didžio poeto slėnis

Kaune esantis Adomo Mickevičiaus slėnis – kiek pamiršta vieta. Gidai pastebi, kad ten dažniau nori apsilankyti lenkai turistai nei patys kauniečiai. Vis dėlto slėnyje esantis poeto akmuo ir jo aplinka neseniai atnaujinti.

Poeto A.Mickevičiaus akmuo ir šio objekto prieigos neseniai atnaujinti.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Poeto A.Mickevičiaus akmuo ir šio objekto prieigos neseniai atnaujinti.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-28 14:15

Artėjant metų pabaigai Kaune buvo atnaujintos kelios skulptūros ir vienas lankytinas objektas. Tai – A. Mickevičiaus slėnyje esantis poeto akmuo ir jo prieigos.

A. Mickevičius, 1819–1823 m. mokytojaudamas Kaune, mėgo lankytis Ąžuolyne ir miškingame Girstupio upelio slėnyje, sėdėti prie parke esančio įspūdingo dydžio akmens.

Kai poetas rengėsi išvažiuoti į užsienį, 1823 metų pavasarį jo draugai Girstupio slėnyje surengė išleistuves. Jų metu, Karolinai Kovalskai pasiūlius, draugai slėnį pavadino A. Mickevičiaus vardu.

Ant akmens ir dabar yra poeto inicialai. Greta įrengta granito plokštė su ketureiliu iš poemos „Gražina“: „Pamačiau aš puikų slėnį palei Kauną, laumės ten audžia pavasario rytą, žalią veją žiedais iškaišytą. Slėnio gražesnio nerasi pasauly...“

Link A. Mickevičiaus akmens veda laiptų pakopos.

Savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas sakė, kad senas betonas, kuriuo akmuo buvo įtvirtintas, atrodė negražiai. Atnaujinant šį objektą buvo panaudotas granitinio tinko mišinys. Pats akmuo nušveistas, granitinė lenta nupoliruota.

Aikštelę ir laiptus jau dengė žemių sluoksnis, jos buvo nukastos. „A. Mickevičiaus akmens išvaizdą pagerinome“, – teigė S.Rimas.

Kaunietė gidė Vida Slivka pasakojo, kad lietuviai A. Mickevičiumi ir slėniu domisi  mažai. „Dažniau A. Mickevičiaus pėdsakais nori keliauti iš Lenkijos atvykę turistai, kurie šį menininką labai vertina. Tačiau apie slėnį ir akmenį jie retai kada būna girdėję“, – kalbėjo gidė.

Kaunietė mano, kad prie slėnio reikėtų matomesnės nuorodos ir patogesnio kelio į jį patekti. Gal tada ir vietiniai gyventojai iš naujo atrastų šią gražią vietą. Vis dėlto gerai, kad bent jau pats akmuo prižiūrimas.

Dėmesio šį rudenį sulaukė ir buvo atnaujinta ir skulptoriaus Roberto Antinio vyresniojo skulptūra „Kanklininkas“, esanti netoli Kauno pilies. Granito skulptūra, sukurta 1975 metais, taip pat nuvalyta naudojant aukšto slėgio srovę, atnaujintos objekto siūlės.

Restauruota ir V. utvinskio gatvėje, prie Kauno menininkų namų, esanti šio autoriaus 1964 metais sukurta skulptūra „Motinystė“.

Taip pat atnaujinta Savanorių prospekte prie 216-ojo pastato esanti skulptūra „Kosmosas“. Ją iš granito 1980 metais sukūrė skulptorius Pranas Bartulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.