Dainai „Raudoni vakarai” P.Vanagas ir A.Ditkovskytė suteikė naują postūmį

Rusijos TV ledo šokių projektas, kuriame Lietuvos garbę gina čiuožėjas Povilas Vanagas ir aktorė Agnė Ditkovskytė, publiką sužavėjo ne tik choreografija, bet ir daina „Raudoni vakarai”.

P.Vanagas ir A.Ditkovskytė pasirodymui Rusijos TV eteryje pasirinko patriotinę dainą apie partizanų likimą.<br>Rusijos TV Pirmojo kanalo nuotr.
P.Vanagas ir A.Ditkovskytė pasirodymui Rusijos TV eteryje pasirinko patriotinę dainą apie partizanų likimą.<br>Rusijos TV Pirmojo kanalo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys ("Lietuvos rytas")

Sep 23, 2010, 9:39 AM, atnaujinta Apr 3, 2018, 12:59 AM

P.Vanago ir A.Ditkovskytės dueto pasirodymas projekte „Ledas ir liepsna” jau kelias dienas kelia komentarų audrą internete.

Maskvoje gyvenantys Povilas ir Agnė jausmingam pasirodymui pasirinko Ievos Narkutės patriotinę dainą „Raudoni vakarai”, kurioje apraudamas partizanų ir tremtinių likimas.

„Kas sukūrė šią dainą?” – užburti melodijos ir švelnaus balso interneto forumuose klausinėja nė žodžio lietuviškai nesuprantantys rusai.

Žinantieji, apie ką yra šis kūrinys, stebisi ne mažiau. Pasigirsta komentarų, kad rusų televizijos projekto kūrėjai, įsigilinę į dainos tekstą, nebūtų praleidę jos į eterį.

Kūrinį pasirinko aktorė

Staiga kilęs susidomėjimas 23 metų Vilniaus universiteto studentei I.Narkutei kelia šypseną.

„Raudonus vakarus” panaudoti ledo šokiui – A.Ditkovskytės mintis. Aktorė šią dainą šiemet išgirdo Lietuvoje filmuodamasi juostoje „Tadas Blinda. Pradžia”.

„Kažkas iš filmavimo grupės susirado mano dainą, kurios tema gimininga filmo siužetui. Ar „Raudoni vakarai” skambės filme, o jei taip – kokiu pavidalu, dar derinama. Tačiau filmavimo aikštelėje daina skambėjo.

Dar prieš mėnesį filmo prodiuseris man užsiminė, kad Agnė nori panaudoti dainą pasirodymui TV projekte.

Neslėpsiu, buvau pamaloninta”, – prisipažino I.Narkutė.

Pamačiusi, kaip A.Ditkovskytė ir P.Vanagas ant ledo interpretavo jos dainą, mergina jiems neturėjo nė menkiausio priekaišto: „Tikrai buvo labai gražu.”

Laimėjo moksleivių konkursą

I.Narkutės pavardė neblogai žinoma dainuojamosios poezijos renginių, kamerinių koncertų publikai.

Šiauliuose augusi mergina, skleisdama savo dainų įrašus internete, subūrė nemažai gerbėjų. Iš pradžių ji prisistatydavo Jievos slapyvardžiu, po to – savo vardu ir pavarde.

Daugelio žiūrovų sielą suvirpinusius „Raudonus vakarus” ji parašė būdama vos aštuoniolikos, lankydama dvyliktą klasę.

Lietuvos gyventojų genocido ir ir rezistencijos tyrimų centras tada skelbė moksleivių meno kūrinių partizanų kovų tema konkursą.

„Pamačiau mokykloje skelbimą ir pagalvojau, ar nevertėtų dalyvauti. Tai vienintelė mano daina, kurią rašiau konkursui.

Laimėjau, daina netrukus sulaukė atgarsio internete, renginiuose.

Net nežinau, kodėl ji tokia populiari, nors praėjo jau penkeri metai, kai ją sukūriau. Gal turi įtakos, kad joje yra žodis „Lietuva”, o gal tai tiesiog neblogas kūrinys”, – kuklinosi Ieva.

Ragina netirštinti spalvų

Dainoje netrūksta užuominų apie lietuviams skaudų istorijos laikotarpį. Plaučiai, pilni vandens, miškuose dingę broliai ir kiti vaizdiniai neleidžia suabejoti, apie ką ji.

Tačiau Ieva nemano, kad rusai, išsivertę žodžius, įsižeistų.

„Dainą rašiau remdamasi istorijos vadovėliais ir senelio, kurio visa šeima buvo ištremta, pasakojimais.

Man yra tekę šią dainą atlikti užsieniečiams. Jei pasakai, kad ji susijusi su istorija, trėmimais, jie sutinka – ta nuotaika atsispindi ir muzikoje. O jei nepasakai – supranta kitaip.

Nereikėtų tos dainos politizuoti, sutirštinti spalvų, daryti apibendrinimų – „Raudonus vakarus” galima suprasti ne tik kaip patriotinę, bet ir kaip meilės dainą”, – svarstė I.Narkutė.

Scenos karjeros nesieks

P.Vanago ir A.Ditkovskytės pasirodymas Ievos dainai suteikė daug dėmesio, kuris artimiausiu metu, regis, nenuslūgs. Ja jau susidomėjo radijas, televizija.

Tačiau Ieva nesitiki, kad tai suteiks jos muzikinei karjerai postūmį.

„Studijuoju psichologiją, esu pirmo kurso magistrantė. Daug mokausi, koncertuoju retai.

Negaliu visko aprėpti. Ateitį sieju su psichologo profesija”, – sakė populiarumo vaikytis nenusiteikusi kūrėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.