Kristupo vasaros festivalio publikai bus linksma

Per pusšimtį skonio variacijų, dešimtys sudedamųjų dalių, du šimtai kepėjų – tokią muzikinę picą šiemet užmaišė 18-ojo Kristupo vasaros festivalio rengėjai su maestro Donatu Katkumi priešakyje.

Dueto „Glass duo” nariai muzikos garsus išgauna grodami stiklo taurėmis.
Dueto „Glass duo” nariai muzikos garsus išgauna grodami stiklo taurėmis.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė ("Lietuvos rytas")

Jun 29, 2012, 9:39 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 3:23 PM

Daugiau kaip du mėnesius truksiantis didžiausias šalyje Kristupo vasaros festivalis muzikos mėgėjams parengė išskirtinių programų.

Šalia jau įprastų ciklų – Sakralinės muzikos valandų, Kristupo gitarų, Kristupo piknikų Šešuolėlių dvare ir Vilniaus universiteto Botanikos sode klausytojai bus kviečiami į Akordeono savaitę ir naktinius fortepijono rečitalius su jaunaisiais pianistais Šv.Kotrynos bažnyčioje.

Žalia šviesa – jaunimui

„Ieškoti jaunų atlikėjų, suteikti postūmį jų kūrybiškumui – Kristupo vasaros festivalis visada laikėsi tokios nuostatos”, – pristatydamas muzikos šventę pabrėžė jos meno vadovas D.Katkus.

Pagrindinė su jaunimu susijusi šiųmetė naujiena – Akordeono savaitė, kurios meno vadovas – Londono karališkosios muzikos akademijos auklėtinis Martynas Levickis. Daugybės nacionalinių ir tarptautinių konkursų laureatas Šv.Kotrynos bažnyčioje pristatys savęs vertus scenos partnerius, grojančius įvairiausią muziką.

Tarp jų – Londone studijavusi Ksenija Sidorova iš Latvijos, jau koncertuojanti su garsiais orkestrais, rengianti rečitalius prestižinėse salėse, vienas talentingiausių Makedonijos akordeonininkų Aleksandras Kolovskis, perspektyvus lietuvių muzikantas Tadas Motiečius.

Tikrą spektaklį trims akordeonams sukurs ansamblis „Motion Trio” iš Lenkijos, o pats Akordeono savaitės rengėjas M. Levickis pasirodys kaip dueto „Duo Versus” narys su amerikiečių smuikininku Abe McWilliamsu.

Gros ir stikliniais vargonais

Net vienuolika koncertų šįmet laukia sakralinės muzikos gerbėjų Šv.Kazimiero bažnyčioje. Kazickų šeimos fondo remiamo ciklo renginiai nemokami. Šiemet jų programa dar įvairesnė ir turiningesnė negu anksčiau.

Šalia solistų iš įvairių šalių publika išgirs Švč.Trejybės koledžo chorą iš Australijos ir Imperatoriškosios kolegijos chorą bei orkestrą iš Didžiosios Britanijos.

Jau trečius metus festivalis bendradarbiauja su Lenkijos institutu Vilniuje. Jo kvietimu Kristupo vasaros festivalyje pasirodys unikalus ansamblis „Glass duo” – stiklo arfų duetas. Jo nariai Anna ir Arkadiuszas Szafraniecai nuskraidina į nežemiškų skambesių pasaulį grodami paprasčiausiomis stiklo taurėmis.

Nors šį instrumentą jo išradėjas pavadino stiklo arfa, kaip sako specialistai, jam geriausiai tiktų angelų vargonų terminas.

Muzikiniai piknikai

Kristupo festivalio pavadinime yra ir žodis „vasara”, tad jo rengėjai stengiasi pasinaudoti šio metų laiko privalumais, nors Lietuvoje jis ir įnoringas.

Pernai atradę grožio ir ramybės salelę – Vilniaus universiteto Botanikos sodą – festivalio rengėjai kas antrą sekmadienį iki pat rugsėjo 9-osios kvies publiką klausytis muzikos tarp žiedų.

Ispaniškoji sarsuela ir nostalgiškoji bosanova, dainuojamosios poezijos perliukai ir spindintys Brodvėjaus miuziklai – tik keletas masalų, laukiančių Kairėnuose, vos keliolika minučių kelio nuo sostinės centro.

Tie, kurie sekmadienio popietę nusiteikę išvykti toliau nuo Vilniaus, galės muzika gėrėtis Šešuolėlių dvare, kuriame šią vasarą skambės romansai, Balkanų ritmai, rinktiniai lietuvių estrados šedevrai, taip pat muzikinės staigmenos, parengtos ansamblio „Subtilu Z”.

Į šį dvarą atvykusiems svečiams lietūs nebaisūs – jeigu orai nepalankūs, koncertai vyksta arklidėse, puikios akustikos patalpoje, kurioje telpa apie 600 klausytojų.

Prikėlė komišką operą

Kokius nuotykius lemta patirti vagišiui Trakolui ir kerštu degančiai Livietai?

Atsakymą publika galės sužinoti jau liepos 11-ąją Šv.Kotrynos bažnyčioje, kur Kristupo festivalis parodys savo pastatymą – Giovanni Battistos Pergolesi operą „Livieta ir Trakolas”.

Iš operos „Tarnaitė ponia” mūsų publikai pažįstamas autorius yra sukūręs ne vieną nedidelės apimties kūrinį, kurie buvo rodomi kaip intarpai per didžiųjų operų pertraukas, kad publika linksmai praleistų laiką.

Kristupo vasaros festivalis, pasikvietęs solistus Jurgitą Lopetaitę ir Liudą Mikalauską, prikėlė vieną jų, kupiną intrigų, komiškų situacijų, detektyvo užuominų ir viską nustelbiančio tikro jausmo.

Publikai turėtų būti linksma kaip ir kituose Kristupo vasaros festivalio koncertuose.

Ispaniškoji sarsuela. Kristupo vasaros festivalio atidarymas. Liepos 1 d. 19 val. Kairėnai, Vilniaus universiteto Botanikos sodas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.