Populiariausi muziejų edukaciniai užsiėmimai keliaus į pajūrį

Jau nuo šio savaitgalio, kiekvieną šeštadienį ir sekmadienį Jūrų muziejaus Etnografinėje pajūrio žvejo sodyboje svečiuosis kitų Lietuvos muziejų edukatoriai, popietės metu (13-16 val.) kviesdami lankytojus susipažinti su populiariausiais edukaciniais užsiėmimais. Visi užsiėmimai nemokami.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 29, 2012, 3:11 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 2:58 PM

„Šis projektas, gavęs vaizdingą mįslės pavadinimą „Tūkstančiai langų, vienos durys“ (bučius), yra remiamas Kultūros rėmimo fondo, – pasakojo muziejaus direktorė Olga Žalienė. – Dešimt Lietuvos muziejų iki pat rugsėjo savaitgaliais dovanos unikalią galimybę poilsiaujant pajūryje praturtinti šeimos laisvalaikį.“ Birželio 30 dieną, šeštadienį, Kalvystės muziejus kviečia susipažinti su istoriniais baltų papuošalais. Pasak muziejininko Dionyzo Varkalio, šis užsiėmimas jų muziejuje yra be galo populiarus, nes jo dalyviai patys turi galimybę pasigaminti žiedą, apyrankę ar net auskarus. „Pasigaminti baltiškų papuošalų į mūsų muziejų atvyksta turistų grupės iš visos Europos Sąjungos ir iš dar toliau“, – pasakojo muziejininkas.

Sekmadienį, liepos 1 dieną, svečiuotis pas senąjį žveją kvies šeimininkai – Jūrų muziejaus edukatoriai. „Ilsintis pajūryje tikrai pravartu daugiau sužinoti ir apie šio krašto žvejybos tradicijas, žvejų gyvenimą, jų buitį, papročius, – tikino muziejininkė-edukatorė Neringa Stančikienė. – Žaisime žaidimus, spėsime mįsles, susipažinsime su žvejo sodyba, net jos sodelio tvorą iš žiogrių išmoksime pinti.“

Liepos 7 dieną žvejo sodyboje Mažosios Lietuvos istorijos muziejus pristatys užsiėmimą „Klaipėdos krašto buitis ir rūbai XIX a. pab.–XX a. pr.“. Jo dalyviai ne tik susipažins su Klaipėdos krašto drabužiais, kostiumo detalėmis, ornamentika, bet ir kurs unikalios detalės, būdingos tik šiam kraštui, – delmono – eskizą.

Liepos 8 dieną Šilutės muziejaus edukatoriai ves užsiėmimą „Lietuvninkų buitis – kulinarinis paveldas“, supažindinantį su Klaipėdos krašto gyvenimu nuo XIX. pr. iki XX a.

Dvi dienas – liepos 14 ir 15 – sodybą užlies marinistinės dailės banga. Prano Domšaičio galerija rengia užsiėmimą „Kaip nupiešti jūrą“, kurio metu supažindinama ne tik su dailininko Česlovo Janušo tapyba, išskirtiniu tapybos žanru – marina, jo raiškos priemonėmis bei technikomis, bet ir mokomasi koliažo technika arba tapant kurti jūros peizažą.

Liepos 21 ir 22 dienomis sodyboje viešės Gargždų krašto muziejaus Jono Gižo Etnografinės sodybos Drevernoje edukatoriai. Jie pasakos apie tai, kokiais gi tinklais žvejai žuvis gaudo ir mokys megzti tinklus.

Pirmąjį rugpjūčio savaitgalį Klaipėdos laikrodžių muziejus pakvies į itin lankytojų mėgstamą edukacinį užsiėmimą „Pasigamink laikrodį pats“.

Pasak muziejininkės Danos Menkutės, laikrodis – ne tik laiką rodantis mechanizmas, bet ir meno kūrinys. Užsiėmimo dalyviai susipažins su įvairių stilių laikrodžių apdaila,laikrodžio ciferblato dekoravimu ir net pasigamins asmeninį veikiantį laikroduką.

Rugpjūčio 11 ir 12 dienomis pajūryje viešės aukštaičiai: Rokiškio krašto muziejus atskleis medžio paslaptis: supažindins su 25 rūšimis Lietuvoje augančių medžių, medžio apdirbimo tradicijomis ir įrankiais, liaudies meistrų medžio dirbiniais ir jų puošyba. Užsiėmimo dalyviai išmoks išmatuoti augančio medžio aukštį, sužinoti jo amžių, net įgys drožinėjimo pradžiamokslį

Rugpjūčio 18 ir 19 dienomis jau žemaičiai – Raseinių krašto muziejaus edukatoriai –supažindins su Raseinių krašto medine liaudies architektūra – sodybų trobesiais, jų puošybos elementais, simboliais. Kartu su lankytojais bus gaminami ir dekoruojami žaidybiniai maketai. Taip pat veiks fotografijų paroda „Raseinių krašto senosios sodybos“.

Paskutinis vasaros savaitgalis bus ypatingas – skirtas mediniams žaislams, kuriuos pristatys tautodailininkai Angele ir Vytautas Raukčiai, sukūrę asmeninį muziejų „Buities ir margučių palėpė“. Jie supažindins su suvenyrinių kraičio skrynių, medinių suvenyrų, žaislų gamyba ir puošyba, pakvies lankytojus sugrįžti į vaikystę ir pasigaminti žaislų patiems.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.