Marijampolės muziejuje - karo mediko kolekcija

Tris kartus misijoje Afganistane dalyvavęs karo medikas majoras Vilius

V. Kočiubaitis į Lietuvą parsigabeno originalią kolekciją<br>L. Juodzevičienė
V. Kočiubaitis į Lietuvą parsigabeno originalią kolekciją<br>L. Juodzevičienė
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

Jul 5, 2012, 4:24 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 10:04 AM

Iš Vištyčio miestelio (Vilkaviškio rajonas) kilęs medikas pasakojo, kad pirmąjį kilimą Afganistane jis įsigijo prieš aštuonerius metus: „Kariai buvo skatinami juos pirkti ir tokiu būdu paremti skurdžiai gyvenančius Afganistano gyventojus“.

Šiuose kilimuose nėra anei lašo sintetikos - viskas yra iš natūralių medžiagų: kupranugarių, avių, ožkų vilnos, dažytos iš augalų bei mineralų pagamintais dažais.

Kilimus, šiltas odines striukes parduodančius vietos gyventojus glumina klausimai, ar jų gaminiuose yra sintetikos.

„Jie net nesupranta, kas tai yra. Be to, iš kur kaime gyvenantis žmogus gaus tos sintetikos? Viskas gaminama iš natūralių medžiagų - tikros vilnos bei tikros odos“, - pasakojo V. Kočiubaitis.

Majoras juokavo, kad išmoko derėtis su kilimų pardavėjais. Derybos - gili tradicija, o ne pirkėjo noras nuvertinti darbą. „Kartą už didelį kilimą manęs paprašė tūkstančio eurų. Vietos gyventojai neskiria euro nuo dolerio, jiems tas pats.

Derybos su pardavėju pavyko - už tą sumą nusipirkau tris kilimus. O jei išeidamas pirkėjas padėkoja, pardavėjas dar vieną kilimą gali ir padovanoti. Jie nėra godūs žmonės“, - sakė karo medikas V. Kočiubaitis.

Įsigyti rankų darbo gaminiai karininką paskatino giliau pasidomėti kilimų gamyba, ornamentų simboliais.

Islamas draudžia vaizduoti žmogaus bei gyvūnų atvaizdus. Todėl kilimai, kuriuose šie atvaizdai yra, būna skirti užsieniečiams, atlikti pagal specialų užsakymą.

Kilimus daugiausia riša kaimo moterys. Vyrai tuo užsiima miestuose esančiose artelėse.

Didelis kilimas rišamas maždaug devynis mėnesius, mažesnis - pusmetį. Kuo smulkesnis raštas, tuo kilimas brangesnis.

Iš pradžių V. Kočiubaitį stebino, kaip rišėjai elgiasi su baigtu darbu. Kilimas numetamas ant kelio į dulkes ir purvą. „Tuo kilimu vaikšto žmonės, gyvuliai, savo akimis mačiau, kaip per jį važiavo net sunkvežimis“, - prisiminė V. Kočiubaitis.

Po tokių purvo vonių kilimas kruopščiai išskalbiamas. Šiurkšti vilna sušvelnėja, augaliniai dažai ne nublunka, o atvirkščiai - užsifiksuoja.

Afganistano gyventojai ant mažų kilimėlių meldžiasi, o ant didesnių - miega.

V. Kočiubaitį, pageidavusį įsigyti naują kilimą, nustebino rišėjo atsakymas: „Šitas naujas, vos prieš 50 metų rištas“.

Beje, kilimus rišti mokančios merginos Afganistane yra labai vertinamos. Būsimam vyrui tėvai ją gali parduoti už 20 tūkstančių dolerių.

Dažną europietį stebina tamsokos Afganistano kilimų spalvos. „Šioje šalyje - dulkės ir purvas, todėl šviesių spalvų kilimai yra paprasčiausiai nepraktiški.

Juoda ir raudona - religijos spalvos. Juoda spalva Afganistane traktuojama kaip tuštuma, tai reiškia spalvos nebuvimą. Tik mums juoda asocijuojasi su gedulu. Pastarojo Afganistane apskritai nėra tokio, kaip pas mus suprantama“, - pasakojo majoras V. Kočiubaitis.

Šį mėnesį 49-ąjį gimtadienį švęsiantis karo medikas sakė, kad į misijas daugiau nebevyksiąs: „Tegu jaunesni važiuoja. Mano ir metai, ir sveikata nebe ta. Misija daug jos atima“.

V. Kočiubaitį nudžiugino Marijampolės muziejaus direktoriaus Antano Pilecko įteikta dovana - knygos apie Marijampolės krašto juostas bei suvalkiečių prijuostes.

„Ieškosiu Afganistano kilimų ornamentų panašumų“, - pažadėjo V. Kočiubaitis, besidomintis ir renkantis Vištyčio miestelio istoriją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.