Į Nidą vėl kviečia Th. Manno festivalis

Liepos 14-21 d. Nidoje vyksiančio XVI tarptautinio Thomo Manno festivalio dailės programoje Lietuvos ir užsienio menininkės savo darbais oponuos šiųmetei festivalio temai „Pavergtas protas“, įkvėptai rašytojo bei poeto Czesławo Miłoszo eseistikos.

Parodos atidarymas.
Parodos atidarymas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 6, 2012, 2:43 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 9:30 AM

Th. Manno kultūros centro ir Th. Manno memorialinio muziejaus organizuojamo festivalio dailės programos leitmotyvas – savitas menininkių braižas ir gyvenimiška pozicija, nepaisanti įprastų žanrų bei stereotipų ribojimų ir leidžianti įgyvendinti netikėčiausius sumanymus.

Sužadinimas nuoboduliu

Pirmadienį, liepos 16-ąją, 18 val. Nidos meno kolonijoje (Taikos pr. 43) fotografijų parodą „Nuobodulio estetika“ pristatys menotyrininkė, fotografijos ir dailės kritikė bei parodų kuratorė dr. Agnė Narušytė. XX a. 9-ojo dešimtmečio lietuviškos fotografijos „priešinimosi“ žiūrovo interesui suintriguota menotyrininkė šį reiškinį tyrinėti pradėjo studijų metu ir jam įvardyti pasiūlė „nuobodulio estetikos“ terminą.

„Žodyne nuobodulio apibrėžimas paprastas: jis atsiranda, kai nėra ką veikti, kai tvyro monotonija ir apima laiko sulėtėjimo jausmas. Meno kūriniuose ir fotografijoje galima tą pastebėti – menininkai specialiai naudojasi monotonija, lėtina laiką, taip pat ir kuria nieko neveikimo būsenas, bet visi tie dalykai yra skirti žiūrovui išvesti į gilesnius estetinius išgyvenimus.

Galbūt per tą susidūrimą su nuoboduliu pats sau atsakytum į būties klausimus, suvoktum akimirkos grožį tame sulėtintame laike, kai niekur nereikia skubėti. Pajustum dėkingumą, kad turi šią akimirką ir gyveni“, – viename iš interviu sakė menotyrininkė.

Unikaliuose paveiksluose – nerijos kerai

Liepos 17 d., antradienį, 18 val. Neringos istorijos muziejuje (Pamario g. 53) kuratorė Irmantė Šarakauskienė pristatys parodą „Kuršių nerijos apžavėta“. Lyriško pavadinimo ekspozicijoje – dailininkės Olgos Dubeneckienės-Kalpokienės (1891-1967) darbai, sukurti 1926 m. jai vasarojant Kuršių nerijoje.

Parodos pagrindas – Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje saugomas dailininkės sudarytas Klaipėdos krašto kaimų: Nidos (Hakeno, Skruzdynės ir Purvynės), Preilos ir Klaipėdos miesto tautodailės rinkinys, kurį sudaro 29 akvarelių ir piešinių lapai su autoriniais pavadinimais bei paaiškinimais, sudėti į pačios dailininkės sukurtą aplanką.

Pastabi menininkė kruopščiai užfiksavo vietinius statinius bei jų puošybos detales, savitus antkapinius paminklus – krikštus, kurėnus ir vėtrunges. „Tai ne tik vertingi meno kūriniai, bet ir neįkainojama ikonografinė medžiaga, tiksliai dokumentuojanti unikalų, tačiau nykstantį Kuršių nerijos paveldą“, – akcentuoja menotyrininkė I. Šarakauskienė. Rinkinį papildys paruošiamieji piešiniai bei eskizai, parodai pasiskolinti iš Lietuvos teatro, kino ir muzikos bei Neringos istorijos muziejų.

O. Dubeneckienė-Kalpokienė, kilusi iš Livonijos vokiečių šeimos, gimė 1891 m. Sankt Peterburge. Tai buvo įvairiapusio talento menininkė – ne tik dailininkė ir scenografė, bet ir šokėja bei choreografė, taip pat pedagogė, išugdžiusi pirmąją Lietuvos baleto šokėjų kartą. Į Lietuvą ji atvyko 1919 m. su savo pirmuoju vyru – lietuvių kilmės architektu bei dailininku Vladimiru Dubeneckiu. Menininkė įsikūrė Kaune ir čia gyveno bei dirbo iki mirties 1967 m.

Kitokie plakatai

Intensyvi programa atostogaujančių dailės mėgėjų lauks ir liepos 18 d., trečiadienį. 16 val. Nidos katalikų bažnyčios oranžerijoje (Taikos g. 17) plakatų parodą „NEVER SAY EVER“ pristatys šiuo metu Nidos meno kolonijoje reziduojanti Goethe‘s instituto stipendiatė Franziska Nast (Vokietija).

Įkvėpimo savo kūrybiniam projektui menininkė sėmėsi iš vietinės aplinkos. Jos plakatai – tai istorijos, sukurtos grafiniu-fotografiniu būdu, pagrįstos fiktyviais, dokumentiniais, biografiniais ir tiesiog banaliais faktais, daugiasluoksne asociacijų struktūra, kurioje viešumas sugyvena su asmeniškumu.

Hamburge kurianti F. Nast studijavo komunikacijų dizainą bei laisvuosius menus Braunšveigo aukštojoje vaizduojamųjų menų mokykloje. Ji – grafikos dizainere ir daugybės leidybos projektų autorė, fiktyvaus mados ženklo vadovė, žurnalo sumanytoja ir leidėja, tatuiruočių meistrė ir plokštelių kolekcininkė, viena iš Šv. Pauliaus meno draugijos įkūrėjų, netipiško likimo žmogus. Universalumas įsijaučiant į įvairius vaidmenis bei technikas menininkei yra ir įkvėpimo šaltinis, ir kūrybos problematika.

Jungtinė metalo meno paroda

Tą patį vakarą, 18 val., V. ir K. Mizgirių menininkų namuose (Pamario g. 20) skirtingas juvelyrikos koncepcijas jungtinėje parodoje „Ribos“ pristatys metalo menininkės Heidemarie Herb (Vokietija/ Italija), Vita Pukštaitė ir Šarūnė Vaitkutė.

Vita Pukštaitė-Bružė – jaunesniosios lietuvių juvelyrų kartos autorė, pastaraisiais metais ypač daug dirbanti su emaliu. Jos kūriniai tarsi sąmoningai neefektingi ir kuklūs: autorė vengia spalvingų, iššaukiančių efektų. Skaidriu emaliu dengdama plokštumas, ji derina emalį su sidabru, siekdama parodyti grožį, slypintį kasdienybėje.

Šarūnė Vaitkutė – viena santūriausių ir aristokratiškiausių lietuvių metalo menininkių. Jos kūriniai (dalis sukurta drauge su Dainiumi Narkumi) alsuoja tyla ir ramybe; objektai iš natūralių, sudūlėjusių gintaro gabalų pasakoja apie laiko, o drauge – ir apie žmogaus gyvenimo ribas.

Heidemarie Herb – vokiečių kilmės autorė, gyvenanti Italijoje. Ji pristato kūrinius iš naujausios savo kolekcijos „Pigments and Minipictures“ – kompozicijas iš metalo ir audinio. Metalo plokštelės – tapybiškos, jų dermė su perregimu audiniu verčia galvoti apie natūros ir kultūros dermę.

Įėjimas į festivalio dailės programos renginius – nemokamas. Visi festivalio renginiai vyksta lietuvių ir vokiečių kalbomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.