„Piano.lt vasaros festivalio“ atidarymo koncerte – J. Rutterio „Vaikų mišios“

Didingas, emocijų kupinas ir gyvenimą šlovinantis kompozitoriaus Johno Rutterio kūrinys buvo sukurtas 2003 metais, praėjus keletui metų po jo sūnaus mirties. Tuomet žymiojoje Niujorko „Carnegie Hall“ salėje pirmą kartą buvo atliktos „Vaikų mišios“. Nuo to laiko kūrinys pradėjo savo sėkmingą gyvavimą didžiosiose pasaulio koncertų salėse – nuo Jungtinių Amerikos valstijų iki Australijos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-07-16 15:55, atnaujinta 2018-03-18 02:48

Šį kartą klausytojai turės galimybę išgirsti naująją J. Rutterio „Vaikų mišių“ redakciją, kurioje orkestrą pakeis festivalio instrumentininkų ansamblis.

Koncerte bus galima išvysti Astą Krikščiūnaitę ir Steiną Skjervoldą, muzikinę programą pristatys ir valstybinis choras „Vilnius“ bei berniukų ir jaunuolių choras „Dagilėlis“. Festivaliui diriguos Maciejus Žolotovskis.

ASTA KRIKŠČIŪNAITĖ (sopranas) baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, doc. Aldonos Vilčinskaitės solinio dainavimo klasę. Dainininkė sukūrė įsimintinų vaidmenų Lietuvos muzikiniuose teatruose; tarp jų – Kristina G.Kuprevičiaus operoje „Prūsai“ (Klaipėdos muzikinis teatras), Margarita Ch.Gounod operoje „Faustas“, Džuljeta J.Offenbacho operoje „Hofmano istorijos“, Mikaela G.Bizet operoje „Karmen“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras). A.Krikščiūnaitė dažnai kviečiama dainuoti Estijos nacionalinėje operoje. Solistės repertuare svarbūs ir oratorijos, kantatos, dainos žanrai. Tarp šių kūrinių – J.S.Bacho „Pasija pagal Matą“, J.Brahmso „Vokiškasis Requiem“, A.Brucknerio „Te Deum“, L.van Beethoveno IX simfonija, K.Pendereckio „Te Deum“, H.Berliozo „Kleopatros mirtis“, K.Jenkins „Requiem”, J.Rutter „Vaikų mišios“, kt. Solistė pelnė aukštų įvertinimų tarptautiniuose konkursuose, jai suteikti garbingi apdovanojimai: 2004 m. – „Baltosios žvaigždės“ ordinas už nuopelnus Estijos kultūrai, 2005 m.– Lietuvos muzikų sąjungos „Auksinis diskas“, 2011 m. – Nacionalinė kultūros ir meno premija.

STEIN SKJERVOLD (baritonas) – norvegų dainininkas, studijavęs Griego akademijoje Bergene, Aukštojoje muzikos ir teatro mokykloje Hamburge, Norvegijos muzikos akademijoje. Spalvingą ir įvairų S. Skjervoldo atliekamų kūrinių repertuarą sudaro operų arijos, romansai, bažnytinė muzika. Jis dainavo pagrindines partijas Norvegijos nacionalinėje operoje ir kituose Norvegijos operos teatruose, koncertavo su įvairias chorais ir orkestrais, rengė rečitalius savo tėvynėje ir užsienio šalyse. Keletą pastarųjų metų S. Skjervoldas gyvena Lietuvoje ir aktyviai dalyvauja mūsų šalies koncertinėse programose, rengia rečitalius, dainuoja festivaliuose. S. Skjervoldą, kurį tarptautinis muzikos žurnalas ”Pianowereld” pristatė pasaulinės klasės baritonu, pirmąkart girdėsime ir PIANO.LT Vasaros Festivalyje.

Valstybinis choras „VILNIUS“ (meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas prof. Povilas Gylys) – daugiau nei 40 metų gyvuojantis kolektyvas. Tai vienas ryškiausių Lietuvos profesionaliųjų chorų, aktyviai dalyvaujantis Lietuvos kultūriniame gyvenime, pelnęs tarptautinių apdovanojimų, daug koncertuojantis užsienyje. Choras „Vilnius“ įrašė 16 kompaktinių plokštelių, atliko daugiau kaip 1200 stambios formos veikalų ir kūrinių a cappella. Tai – žymiausios Vakarų Europos kompozitorių partitūros, religinė ir pasaulietinė muzika, šiuolaikinė chorinė kūryba, pramoginio žanro klasika bei lietuvių kompozitorių muzika.

Šiaulių berniukų ir jaunuolių chorą „DAGILĖLIS“ 1990 metais įkūrė ir jam vadovauja Remigijus Adomaitis. Kiekvienais metais choras surengia dešimtis koncertų Lietuvoje ir užsienyje. „Dagilėlio“ indėlis į kultūrinį Šiaulių ir Lietuvos gyvenimą, chorinio dainavimo tradicijų puoselėjimas ir mūsų meno atstovavimas užsienyje, įvertintas Lietuvos Prezidentų padėkos raštais ir diplomais. MACIEJUS ŽOLTOVSKIS – Lenkijos dirigentas, kompozitorius, pedagogas. Mokėsi Fryderyko Chopino muzikos akademijoje Varšuvoje, kur 1996 m. su pagyrimu baigė kompozicijos, o 1997-aisiais – simfoninio orkestro ir operos dirigavimo studijas. Šiandien M. Žoltowskis – žinomas kompozitorius, pripažinimą pelnė ir kaip aukščiausių muzikinių standartų siekiantis dirigentas, bendradarbiavęs su garsiausias Lenkijos, taip pat Europos, Azijos, Šiaurės Amerikos orkkestrais. 2002–2005 m. jis dirbo Kipro simfoninio orkestro meno vadovu ir dirigentu; su šiuo kolektyvu koncertavo Londone, Kopenhagoje, Paryžiuje, Atėnuose. Nuo 2007-ųjų M. Žoltowskis – Radomo kamerinio orkestro (Lenkija) meno vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.