Režisieriaus S. Varno spektaklis „Freken Julija“ svečiuosis Makedonijos teatre

Makedonijos nacionaliniame dramos teatre – su Lietuva susijusios premjerinės nuotaikos. Ką tik parodytas naujausias kolektyvo darbas pagal Augusto Strindbergo pjesę „Freken Julija“. Spektaklį pastatė pastaraisiais metais daugiausia užsienyje dirbantis lietuvių režisierius Saulius Varnas, dailininkė Jūratė Račinskaitė.

Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Jonušytė

Jul 17, 2012, 11:16 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 2:21 AM

Paklaustas apie tokį netikėtą kūrybinės karjeros geografinį posūkį, Saulius Varnas sako, kad kultūriniu požiūriu Makedonija, beje, net nebūdama ES narė, – menininkams yra itin palanki valstybė, nes kultūrą suvokia kaip vieną svarbiausių savo šalies įvaizdžio įprasminimo ir populiarinimo būdų, tam skiria ir daug dėmesio, ir nemažai finansų. Vien statybų, panašių į mūsų Valdovų rūmus, sostinėje Skopijoje – gera dešimtis.

Naujausias Kultūros ministerijos finansuotas Nacionalinio dramos teatro spektaklis „Freken Julija“ iškart po premjeros pakviestas į didžiausią Makedonijos teatro, muzikos, baleto festivalį bei tarptautinį – kaimyninėje Bulgarijoje. Be to, teatro gastrolių planai pasipildo kone kasdien.

Tiesa, dirbti teko labai sunkiomis sąlygomis: ir svilinant 40 laipsnių karščiui, ir susidūrus su kitokiais nei Vakarų Europoje trupių veiklos įpročiais. Makedoniečiai, kaip ir kiti Balkanų gyventojai, darbingi ir bendraujantys yra vakarais ir naktimis. Tad atvykėliams tenka su tuo taikstytis, o išsimiegoti ir atsigauti – tik po kelių mėnesių sugrįžus į vėsią ir lietingą gimtąją šalį.

Kita vertus, makedonų teatrinė mokykla nedaug skiriasi nuo mūsiškės, todėl rasti bendrą kalbą nėra sunku. Sauliui Varnui šiokia tokia problema buvo nebent tai, kad jo spektaklyje vaidino ne tik ryškiausieji Skopijos teatro aktoriai, bet ir tai, kad jie patys yra žinomi režisieriai, pastatę nemažai puikių ir tarptautiniuose festivaliuose dalyvavusių spektaklių. Tokiu atveju pirmiausia turi įrodyti, ko esi vertas ir ar apskritai esi lyderis.

Su visais sunkumais lietuviai susitvarkė ir, sprendžiant iš publikos reakcijos bei pirmųjų spaudos atsiliepimų, pasiektas puikus rezultatas. Spektaklis vertinamas kaip itin estetiškas, su sava režisūrine koncepcija, įdomia scenografija ir stipriais aktoriniais darbais. O Saulius Varnas sako, turėjęs puikią progą padirbėti savo kūrybos stiliuje ir įgyvendinti savąjį teatro supratimą bei matymą. Spektaklyje vaidina pirmojo ryškumo Makedonijos teatro aktoriai Georgy‘as Jolevski‘s, Darja Rizova, Zvezda Angelovska.

Netruks ateiti ruduo ir žiema, laukia nauji režisūriniai darbai. Tačiau prieš tai Saulius Varnas ir J.Miltinio dramos teatro aktorius Vidmantas Fijalkauskas dar dalyvaus Izraelyje rengiamame monospektaklių festivalyje, kur parodys V.Nabokovo „Kritimą į tamsą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.