Londono „Covent Garden” priminė apie išugdytus Lietuvos talentus

„Lietuvos ryto“ spec. korespondentė, Londonas

Londono karališkojoje operoje „Covent Garden” pasirodė (iš kairės) E.Montvidas, J.Gringytė, K.Smoriginas.<br>Asmeninio albumo nuotrauka
Londono karališkojoje operoje „Covent Garden” pasirodė (iš kairės) E.Montvidas, J.Gringytė, K.Smoriginas.<br>Asmeninio albumo nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Sabaliauskaitė ("Mūzų malūnas")

Jul 23, 2012, 9:39 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 10:49 PM

Londono karališkosios operos salėje gausi rinktinė publika praėjusį ketvirtadienį karštai plojo ir operos dainininkams iš Lietuvos.

Koncertinis Gioachino Rossini operos „Kelionė į Reimsą” atlikimas priviliojo daugiausia operos žinovus ir šio teatro rėmėjus. Nenuostabu. „Covent Garden” scenoje tąvakar žibėjo Jette Parker jaunųjų artistų programos atlikėjai.

Kai kurie jų jau yra pasaulinio garso žvaigždės.

Galime didžiuotis, kad scenoje buvo net trys lietuviai. Edgaras Montvidas, Kostas Smoriginas ir Justina Gringytė dar kartą patvirtino didžiulį mūsų šalies kūrybinį potencialą pasaulio operos scenose.

Vyravo tarptautinė tematika

Jette Parker jaunųjų atlikėjų programa – tarptautinė. Galbūt todėl tarptautinė tematika vyravo ir tą vakarą atliekamoje operoje „Kelionė į Reimsą”.

G. Rossini šią operą sukūrė 1825 m. Prancūzijos karaliaus Karolio X karūnavimo Reimso katedroje proga. Šis monarchas, valdyti pradėjęs 1824 m., soste sėdėjo neilgai – jis buvo nuverstas 1830 m. per Liepos revoliuciją, o mirė po šešerių metų išeivijoje, Austrijoje.

Nepaisant to, jo karūnavimo išvakarėse daugelis vylėsi, kad Karolis sugebės stabilizuoti politinę padėtį Europoje. G. Rossini manė, kad opera bus atlikta vienintelį kartą – karūnavimo iškilmių proga.

Arijos aktualios ir šiandien

Operos siužetas visa tai atspindi – intriga sukasi apie būsimas karaliaus karūnavimo iškilmes ir būrį įvairių tautų aristokratiškų keliautojų, įstrigusių kurortinio miestelio viešbutyje „Auksinė lelija”.

Tarp jų – ir italų daktarai bei grafienės, ir donas iš Ispanijos, ir pensininkas vokiečių baronas, ir lenkų grafienė, ir prancūzai, ir britų lordas, ir net rusų generolas. Jų visų nacionalinius šaržus puikiai įkūnijo ir apdainavo lenkų bosas Lukas Jakobskis scenoje, kurioje jo herojus Don Profondo skaičiuoja keliautojų lagaminus.

Intrigavo ir tai, kad kai kurios arijų eilutės, šlovinančios vieningą Europą, linksmai pašiepiančios įsisenėjusius tautinius stereotipus, ir šiandien skamba aktualiai. Ir ironiškai – juk atlikėjų ir jų personažų tautybės scenoje neatitiko tikrųjų.

Rusė Marina Poplavskaja atliko graikų poetės Korinos vaidmenį, minėtas lenkas L. Jakobskis – Don Profondo, E. Montvidas – prancūzų kavalieriaus Belfiorės, J. Gringytė – italės Madalenos, K. Smoriginas – ispanų admirolo Don Alvaro. Tik britas Matthew Rose’as atliko lordo Sidnio vaidmenį, žaismingai ir autoironiškai pašiepdamas stereotipus apie anglus.

Lemia ne tautybė, o talentas

Opera ir klasikinė muzika vis dėlto yra ta sritis, kurioje daugiausia lemia ne tautybė, o talentas ir darbas. Džiugu, jog lietuvių gabumai buvo išskirti.

Vieno įtakingiausių leidinių „Opera Today” kritikas Robertas Hugillas rašė: „E.Montvidas gerai jautėsi savo personažo – slidaus kavalieriaus – stichijoje, lygiai tiek, kiek reikia, persūdydamas nuostabiame duete su M. Poplavskaja.

J. Gringytė (dabartinė Jette Parker programos dalyvė) buvo stipri Madalena, palikusi neišdildomą įspūdį pirmosiose operos scenose.”

Simonas Hillas, „Whats On Stage” kritikas, priskyrė E. Montvidą prie didžiausią karjerą padariusių programos absolventų: „Iš 75 jaunųjų atlikėjų, dalyvavusių Jette Parker programoje, daugelis iškilo į spinduliuojančias aukštumas, o vakaro spektaklis juos priviliojo atgal. Tai – Ailish Tynan, Jacques’as Imbrailo, M. Poplavskaja, M. Rose’as ir E. Montvidas.” K. Smoriginą kritikas pavadino užburiančio seksteto dalyviu.

Po spektaklio besiskirstantys Karališkosios operos žiūrovai linksmai komentavo, jog šis tarptautinės tematikos kūrinys buvo itin vykusiai parinktas ne vien dėl Jette Parker jaunųjų atlikėjų programos ypatumų, bet ir dėl tarptautinių nuotaikų, kuriomis šiomis dienomis gyvena olimpinis Londonas.

Nors už pasirodymą scenoje tą vakarą aukso medaliai nebuvo dalijami, Lietuva savo talentų pasirodymu galėjo didžiuotis.

Programos rengėjai gerbia lietuvius

Fondo „Oak Foundation” remiama Jette Parker jaunųjų artistų programa įkurta 2001 m. siekiant suteikti galimybę jauniems įvairių šalių profesionaliems solistams, dirigentams, režisieriams ir repetitoriams tobulintis garsiojoje „Covent Garden” scenoje tarp pasaulinių operos žvaigždžių.

Programa veikia paprastai – perspektyvus jaunasis operos talentas „Covent Garden” operoje praleidžia dvejus metus, dirba visu etatu, jam suteikiamos galimybės dainuoti ne tik antraplanius vaidmenis. Greta to atlikėjui tobulinti metamos geriausios operos mokomosios pajėgos: kalbos, judesio ir sceninės technikos mokytojai, tarptautinio garso solistai, režisieriai ir dirigentai.

Jette Parker programoje jau dalyvavo 75 jaunieji menininkai iš 27 šalių. Programoje nuo 2001 metų tobulinosi net 4 lietuviai – E. Montvidas, L. Grodnikaitė, K. Smoriginas ir J. Gringytė. Turint omenyje, kad iš didžiulės Rusijos į šią programą pateko tik dvi atstovės (J. Gubanova ir M. Poplavskaja), lietuvių laimėjimas – išties vertas pagarbos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?