Argentiną lietuvių grafikei mena vėduoklės

Garsią lietuvių grafikę Elvyrą Kataliną Kriaučiūnaitę su Argentina sieja asmeniniai ir kūrybiniai ryšiai. Šios šalies įtaka atsispindi ir naujausioje jos kūrybos iš rankų darbo popieriaus parodoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė ("Laikinoji sostinė")

Jul 29, 2012, 11:13 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 6:36 PM

E. K. Kriaučiūnaitė gimė Argentinoje. Būdama 14 metų atvyko į tėvų gimtinę, mokėsi Vilniaus dailės akademijoje ir išgarsėjo kaip grafikė.

Tačiau menininkę domina ir kitos sritys. Ypač garsūs jos kūriniai iš rankų darbo popieriaus. Šios technikos grafikė išmoko 1994 metais apsilankiusi Argentinoje.

Iš žymaus šios šalies dailininko Ricardo Crivelli ji perėmė meninio popieriaus gamybos metodus.

Kūrėja popierių gamina iš pulpos.

Pati rankomis ją mala iš skudurų, meldų, cikorijos, įvairių kitų augalų, plunksnų, pūkų, kiaušinių lukštų ir net šuns kailio.

„Jau antras dešimtmetis gyvenu apsėsta rankų darbo popieriaus. Jis tapo mano gyvenimo savastimi. Popieriaus gaminimas prilygsta misterijai. Jis daro įtaką kūrybos procesui ir diktuoja savas taisykles.

Rezultatas būna nenuspėjamas, nes popieriaus masė turi atmintį“, – pasakojo savo gamybos popierius burtalapiais vadinanti E.K.Kriaučiūnaitė.

Naujausioje menininkės darbų parodoje „Nesibaigiantis pasjansas“, veikiančioje galerijoje „Aukso pjūvis“, pristatomos abstrakčios iš rankų darbo popieriaus sukurtos kompozicijos bei širma ir įspūdingos vėduoklės.

Baltos, geltonos, raudonos ir juodos spalvos vėduoklės simboliškai atkartoja žmogaus gyvenimo tarpsnius.

Kūrinio idėją E.K.Kriaučiūnaitei padiktavo meilė Argentinai, nes šioje šalyje naudojantis vėduoklėmis šokama nuo vaikystės iki senatvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.