Šalies miestelius linksmins klezmerių muzika

„Bėgant metams man vis labiau norisi savo kūrybines idėjas sieti su menininkais litvakais”, – atskleidė perkusininkas Arkadijus Gotesmanas.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė ("Lietuvos rytas")

Aug 2, 2012, 10:01 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 3:59 PM

Ateinantį sekmadienį Biržuose prasidedantį 4-ąjį klezmerių muzikos festivalį jo rengėjas 52 metų A. Gotesmanas nutarė skirti vienam žymiausių litvakų – Vilniuje gimusiam smuikininkui Jaschai Heifetzui.

A. Gotesmanui pirmajam kilo idėja Lietuvoje rengti klezmerių muzikos festivalius.

Nuo 2009-ųjų pirmasis toks per visą Lietuvos tūkstantmetį renginys atskleidė įspūdingą klezmerių muzikos įvairovę.

Tačiau tolstant nuo sėkmingo starto festivalis sulaukia vis mažesnio palaikymo. Anot A.Gotesmano, šiemet jo subsidijos būtų pakakę tik vienam koncertui.

Laimė, pagalbos ranką ištiesė biržiečiai ir zarasiškiai, tad klezmerių muzikos skleidėjai išsirengs ir pas juos.

Kadaise be šios nuotaikingos muzikos neapsieidavo Lietuvos miestelių šventės. Klezmeriais vadinami žydų liaudies muzikantai grodavo jose linksmas instrumentines pjeses. Tokių virtuozų šalies miestuose ir kaimuose knibždėte knibždėjo.

Kaip tik dėl to A. Gotesmanas prieš keletą metų sumanė rengti klezmerių muzikos festivalio koncertus mažuose Lietuvos miesteliuose, priminti jų žmonėms senus laikus – ne tik čia skambėjusią muziką, bet ir vietos žydų gyvenimo istorijas.

„Tokie susitikimai labai jaudina, – prisipažino A. Gotesmanas. – Tarkim, į koncertą prie senosios Tytuvėnų sinagogos buvo atėję senučių, pasipuošusių vualiais ir pirštinėmis iki alkūnių.

Klausytojai dažnai mums prisipažįsta nuo vaikystės negirdėję klezmerių muzikos, po koncertų priėję dalijasi prisiminimais, braukia ašaras. Grodami mes primename istoriją, užpildome jos spragas.”

Su žydų muzika susijusi ir naujausia A. Gotesmano kūrybinė patirtis džiazo ir jidiš muzikos kvartete. Šio kvarteto nariai tenoras Rafailas Karpis ir pianistas Darius Mažintas atlieka jidiš dainas, o A. Gotesmanas su Petru Vyšniausku improvizuoja.

Rugpjūčio 24-ąją šis kvartetas, kurį perkusininkas vadina tam tikru teatru, Pakutuvėnų bažnyčioje muzikuos per pamaldas, skirtas holokausto aukoms.

„Nesu nutolęs nuo džiazo, – tikino A. Gotesmanas. – Bet vasaros renginiai leidžia reikštis labai įvairiais amplua. Pavyzdžiui, šį šeštadienį per Klaipėdos jūros šventę koncertuosiu su Vilniaus džiazo orkestru.

Groti šiame kolektyve – didelis malonumas. Lietuvai seniai reikėjo tokio bigbendo iš rinktinių, savito veido džiazmenų. Jis skiriasi nuo kitų šalies džiazo orkestrų ir pajėgumu, ir skambesiu.”

Praėjusią savaitę Kristupo vasaros festivalyje A.Gotesmanas kartu su būgnininku iš Čikagos Timu Daisy pradėjo autorinės muzikos ciklą „Būgnininkų istorijos”. Juo duetas nori pagerbti laisvojo ir avangardinio džiazo pradininkų – Rashiedo Ali, Sunny Murray ir kitų – atminimą.

Muzikantai šiems koncertams kurs muziką, juose pasakos apie džiazo istoriją pakeitusius menininkus.

Klezmerių muzikos festivalio programa

Rugpjūčio 5 d. 17 val. Biržų pilyje ir rugpjūčio 14 d. 16 val. Zarasų krašto muziejuje nemokamus koncertus surengs klezmerių kvartetas: A.Gotesmanas (mušamieji), B.Kirzneris (smuikas), D.Vyšniauskas (trimitas) ir R.Sviackevičius (akordeonas).

Rugpjūčio 19 d. 12 val. Vilniuje, prie namo, kuriame gimė J.Heifetzas (Maironio g. 27), smuikininkė I.Armonaitė grieš A.Šenderovo "Cantus in memoriam Jascha Heifetz".

Rugpjūčio 19 d. 19 val. sostinės koncertų salėje "Piano.lt" A.Šenderovo kamerinės muzikos kūrinių programą "Hommage a Heifetz" atliks I.Armonaitė, J.Leitaitė, A.Šenderovas, A.Gotesmanas, trio "FortVio", kvartetas "FortVio", I.Rupaitės ir T.Petrikio duetas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.