Kaligrafijos menas - ant dvylikos burių

Danės upėje Klaipėdoje plaikstosi 12 burių, ant kurių šviečia kaligrafų kūriniai. Tarp Biržos ir Pilies tiltų ant vandens surengta kaligrafijos paroda – pirmasis bandymas meną perkelti į viešąsias erdves.

Prie specialių metalo konstrukcijų pritvirtintos penkių metrų aukščio ir 2,5 metro pločio burės su kaligrafų kūriniais Danės upę Klaipėdoje puoš tris mėnesius.<br>A. Pilaitienė
Prie specialių metalo konstrukcijų pritvirtintos penkių metrų aukščio ir 2,5 metro pločio burės su kaligrafų kūriniais Danės upę Klaipėdoje puoš tris mėnesius.<br>A. Pilaitienė
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė ("Lietuvos rytas")

2012-08-10 09:17, atnaujinta 2018-03-17 11:27

Sumanymas kartu pristatyti Klaipėdą garsinančius dalykus – bures ir rašto meną – kilo uostamiesčio menininkų grupei „Žuvies akis”. Tarptautinis projektas „Kaligrafija ant burių” vyko keliais etapais.

Prieš porą metų buvo surengtas tarptautinis konkursas, o šįmet įdomiausi kūriniai eksponuoti Klaipėdoje ir Šiauliuose surengtose parodose.

Jose dalyvavo 40 menininkų iš devynių pasaulio šalių: Vokietijos, Izraelio, Prancūzijos, Rumunijos, Japonijos, Italijos, Rusijos, Baltarusijos ir Lietuvos.

Vertinimo komisija iš jų atrinko dvylika įdomiausių ir labiausiai Klaipėdos dvasią atspindinčių kaligrafijos kūrinių. Autoriams teko pakeisti jų formatą pagal trikampių burių formą. 5 metrų aukščio ir 2,5 metro pločio bures primenantys tentai pritvirtinti prie metalo konstrukcijų.

Klaipėda dažnai vadinama Lietuvos kaligrafijos sostine. Prie tokio titulo daug prisidėjo prieš 4 metus miręs kaligrafijos meistras Algis Kliševičius.

Uostamiestyje jau įvyko keturios Lietuvos šrifto ir kaligrafijos parodos „Rašto menas”, leidžiamas tęstinis leidinys „Kaligrafijos sąsiuviniai”.

„Šis projektas ne tiktai garsina Klaipėdą. Jis išskirtinis, nes kaligrafijos menas iš galerijų išėjo į neįprastą viešąją erdvę – vėjų plaikstomos burės plūduriuoja ant vandens. Sumanymas kartu ir edukacinis: vis labiau pamirštama rašto kultūra.

Projekto autoriai, atskleidę neribotas kaligrafijos žanro galimybes, tarsi nori priminti: kol gyva kalba ir raštas, gyva ir tauta, – sakė Klaipėdos vyriausiasis dailininkas Mindaugas Petrulis, ne vienos kaligrafijos parodos autorius. – Be to, Klaipėda – laisvųjų vėjų ir džiazo miestas. O kaligrafija – tai improvizacija.”

Danės upėje ant burių įamžinti Lietuvos kaligrafų Alberto Gursko, Iljos ir Romano Klemencovų, Lidijos Kuklienės, Agnės Pivoriūnaitės ir Donatos Porvaneckaitės kūriniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.