Lietuvių triumfą Zalcburge sudrumstė kuriozas

26 metų lietuvių dirigentė Mirga Gražinytė rugpjūčio 12-ąją prisimins kaip savo žvagždžių valandą. Sekmadienį lietuvė buvo apgulta žurnalistų Zalcburgo festivalyje. Mirgai komplimentus žėrė įtakingi muzikai, ją sveikino šios vienos seniausių ir didžiausių Europos vasaros švenčių vadovai bei rėmėjai.

M. Gražinytę “Nestle” įsteigtas Jaunojo dirigento prizas Zalcburge tarsi užkėlė ant podiumo.<br>Wildbild nuotr.
M. Gražinytę “Nestle” įsteigtas Jaunojo dirigento prizas Zalcburge tarsi užkėlė ant podiumo.<br>Wildbild nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė, lrytui iš Zalcburgo

Aug 13, 2012, 6:42 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 9:41 AM

Visas šis šurmulys – dar pavasarį Zalcburge įvykusio konkurso dėl „Nestle“ jaunojo dirigento prizo, kurį laimėjo M. Gražinytė, finalas. Lietuvė laureate buvo išrinkta iš 91 pretendento. Tačiau tik dabar vienoje svarbiausių Zalcburgo festivalio scenų „Felsenreitschule“ prizas pateko į jos rankas. Jaunojo dirigento apdovanojimo steigėjas „Nestle“ kompanijos direktorių tarybos pirmininkas Peteris Brabeckas-Lemathe pabrėžė, kad vertingiausia šio prizo dalis – ne pinigai. Mat, be laureato statulėlės, Mirgai atiteko ir 15 tūkst. eurų premija.

„Mūsų tikrasis prizas – tai sutektas jums podiumas prisistatyti visuomenei ir žurnalistams, - sakė laureatei „Nestle“ vadovas. – Mes pakvietėme į Zalcburgą daugiau kaip 60 žurnalistų iš viso pasaulio, kad jie įsidėmėtų jūsų vardą ir sektų karjerą“.

Žurnalistai sekmadienį persekiojo ne tik Mirgą, bet ir jos artimuosius, atvykusius palaikyti dirigentės į jos koncertą Zalcburgo festivalyje. Menininkė „Felsenreitschule“ salėje dirigavo tarptautiniam Gustavo Mahlerio jaunimo orkestrui, suburtam iš talentingiausių įvairių šalių studentų.

Orkestras griežė Alfredo Schnittke‘s „Ritualą“, Igorio Stravinskio „Petrušką“ ir Wolfgango Amadeaus Mozarto Koncertą fortepijonui ir orkestrui C-dur, KV 467. Solo partiją skambino JAV gyvenantis lietuvių pianistas Andrius Žlabys.

Publika smalsiai ir susižavėjusi stebėjo, kaip tvirtai, taikliais, ryžtingais mostais smulki mergaičiukė prie dirigento pulto valdo galingą instrumentą. Paklusdamas Mirgai, orkestras tyliai čiurleno ir griaudė, dainavo ir pokštavo.

„M.Gražinytė turi visus duomenis būti gera dirigentė. Ji labai muzikali, puikiai jaučia muzikos dramaturgiją, jos stovėsena yra nepriekaištinga. Akivaizdu, kad ji žino, ko siekia tiek savo profesijoje, tiek stovėdama prieš orkestrą, - „lrytui“ muzikės privalumus vardijo Jaunojo dirigento prizo žiuri pirmininkas, garsus vokiečių dirigentas Ingo Metzmacheris. - Labai svarbu dirigentui jo karjeros pradžioje suteikti galimybių. Šis konkursas Mirgai – labai gera proga atkreipti į save dėmesį“.

Visus Mirgos su G.Mahlerio orkestru atliktus kūrinius Zalcburgo publika palydėjo ovacijomis. O A.Žlabiui teko net kelis kartus grįžti į sceną padėkoti klausytojams už plojimus. Tačiau ir to neužteko – pianistas „bisui“ atliko trumputę, skaidrią kaip krištolas Arvo Paerto miniatiūrą. Pakilios koncerto atmosferos neišsklaidė net neįtikėtinas Zalcburgo festivaliui kuriozas. Mat Andriui išėjus skambinti A.Paerto, salėje kilo nerimastingas šurmulys – buvo reikalaujama pakeisti solisto kėdę. Pats pianistas grojo W.A.Mozartą taip įsijautęs, kad neatkreipė dėmesio į kėdės skleidžiamus garsus. Tik prieš „bisą“ jis persėdo jau ant geros, bet taip pat paprastos orkestranto kėdės.

Prieš antrąją koncerto dalį į sceną pakilęs festivalio direktorius Alexanderis Pereira pusiau juokais teisinosi, esą geroji kėdė po repeticijos kažkur dingo. Publika jo prašymu turėjo antrą kartą išklausyti W.A.Mozarto koncerto tyliąją dalį jau be kėdės akompanimento, mat koncertas buvo įrašinėjamas ir šią dalį teko perrašyti iš naujo. Rugsėjo mėnesį šį koncertą transliuos populiariausias valstybinis Austrijos televizijos ir radijo kanalas.

Nulipusi nuo „Nestle“ suteikto podiumo, M.Gražinytė vėl tęs darbą Heidelbergo operos teatre Vokietijoje kaip antroji šio teatro kapelmeisterė. Jos čia laukia W.A.Mozarto operos „Pagrobimas iš seralio“ premjera.

„Sėkmė – reliatyvus dalykas, - neabejoja Mirga. – Aš likau tokia pati, kaip buvau. Tokie patys liko sunkumai. Juk didžiausi sunkumai muzikantui yra tie, su kuriais jis susiduria rengdamas kūrinius, dirbdamas su kolektyvais ir solistais.

Pavojinga sureikšminti prizus ir vardus. Aš stengiuosi tam atsispirti. Galvoju tik apie profesinį augimą ir kur galėčiau daugiausiai nuveikti, prasmingiausiai dirbti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.