S. Dariaus ir S. Girėno skrydį įamžins sparnai Vilniuje ir Niujorke

Antradienio vidurdienį Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje pasirašytas prašymas dėl Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą išskirtinio įamžinimo. Projekto autoriai Valdas Ozarinskas, Saulius Paukštys ir Saulius Pilinkus nori pastatyti po „Lituanicos“ sparną Niujorke ir Vilniuje. Taip būtų sujungtas įsimintinas lakūnų kelias.

Sparno projektas Vilniuje.<br>Montažas
Sparno projektas Vilniuje.<br>Montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

Aug 14, 2012, 3:47 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 9:15 AM

Šv. Jonų bažnyčios varpinės apžvalgos aikštelėje projekto autoriai pasirašė prašymą Niujorko merui Michaeliui R. Bloombergui, kuriame išdėstė savo ketinimus. Prašymą lietuviai įteikė JAV ambasados kultūros atašė Ninai Murray.

„Sparnai, nors ir būdami skirtingose žemynuose, vėjo veikiami šnekėtųsi. Tai būtų tam tikras jų pokalbis. Galbūt jie gaudytų tą patį vėją, tą patį skrydžio dvelksmą, kuris buvo prieš 80 metų. Tokia mūsų sparnų literatūrinė potekstė“, – kalbėjo S. Paukštys.

Sparnas, atkartojantis „Lituanicos“ sparno profilį, tarsi vėjarodis gaudys vėją „Battery“ parko skvere Niujorke, Manhatane. Anot S. Paukščio, apie atsarginius variantus dar negalvota. Jie bus svarstomi tik tuomet, jeigu M. R. Bloombergas atmes lietuvių prašymą.

Kitas sparnas bus Vilniuje. Paminklą planuojama įrengti aikštėje prie miesto savivaldybės. Projekto autoriai mano, jog S. Darius ir S. Girėnas būtų skridę į Vilnių, jeigu jis tuo metu nebūtų buvęs okupuotas.

„Kitais metais šiam skrydžiui sukanka 80 metų. Jo minėjimas neturėtų būti tradicinis. Šiems pilotams netinka memorialinė lenta ar koks nors bronzinis paminklas. Jų skrydis buvo modernus sumanymas, atspindintis žmogaus minties polėkį. Todėl skrydžio paminėjimą norėjome padaryti kūrybingą, modernų ir, tarkime, truputį šokiruojantį. Toks ir buvo jų skrydis“, – pasakojo S. Paukštys.

S. Dariaus ir S. Girėno žygdarbį geriausiai simbolizuoja sparnai. S. Paukštys įsivaizduoja, kad jie bus lyg mediumas, jungiantis skirtingas stichijas: orą ir žemę.

Sparnai Vilniuje ir Niujorke būtų pritvirtinti prie pamato lanksčia, šarnyrine jungtimi ir reaguotų į vėją palinkdami į vieną ar kitą pusę. Nurimus vėjui sparnas sugrįžtų į pradinę padėtį.

„Tai simbolizuoja ramybę ir judėjimą. Juk bet koks skrydis kada nors baigiasi. Kai lėktuvas nusileidžia, mes patenkame į ramybės būseną“, – sakė S. Paukštys.

Sparnų forma bus tokia pati kaip S. Dariaus ir S. Girėno lėktuvo „Lituanica“. Projekto autoriai surado „Lituanicos“ brėžinius, pagal kuriuos bus pagaminti identiškų matmenų sparnai. Vienas sparnas bus 7,5 metrų ilgio.

Anot S. Paukščio, sparnai bus pagaminti iš stiklo pluošto, kad galėtų atlaikyti gamtos šėlsmą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.