Knygų kapinėse maišas knygų – už 35 litus

Nebūtina turėti daug pinigų, jei norisi nusipirkti knygų. Tereikia žinoti ypatingų vietų, kur jos dalijamos kone dykai. Viena tokių –  „Knygos namai“, įsikūrę Vilniaus profsąjungų rūmuose. Viršutinis buvusios bibliotekos, dabar knygyno aukštas nuklotas senų knygų stirtomis. „Duodame maišą, žmonės prisikrauna, kiek gali pakelti, sumoka 35 litus ir nešasi. Mums negaila, svarbiausia, kad knygų nereikėtų išmesti“, - kalbėjo knygyno įkūrėja Dalia Kurauskaitė.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Aug 17, 2012, 12:15 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 8:06 AM

Prieš maždaug dvejus metus ji įžengė į suniokotą Vilniaus profsąjungų rūmų biblioteką ir ėmė ją tvarkyti. Su pagalbininkais perrinko knygas, ištinkavo ir perdažė sienas, paklojo kiliminę dangą, restauravo lentynas. Po trijų mėnesių darbo apleistos patalpos vėl atsivėrė žmonėms. Dabar čia galima atnešti senas knygas, jas atiduoti ar parduoti knygynui arba priešingai – jų nusipirkti.

Moka nuo 1 iki 5 litų

Matematika paprasta – jei knygos išleistos iki 2000 metų, knygynas jas priima, bet nemoka pinigų. Jei leidiniai naujesni, D. Kurauskaitė įvertina jų būklę, patikrina, kiek už tokią knygą prašo prekeiviai internete, ir pasiūlo spaudinio savininkui nuo 1 iki 5 litų.

Senesnes, prekinę išvaizdą praradusias knygas Dalia ar jos pagalbininkė 13-metė dukra Paulė neša į vadinamąsias knygų kapines. Naujesnėms užklijuoja kainą, jos parduodamos knygyne ir internetinėje parduotuvėje.

„Kai kas atneša knygas kraustydamasis į kitus namus. Kiti gauna gausų tėvų „palikimą“ ir nenori išmesti knygų, todėl atveža pas mus. Iš šito daug neuždirbsi. Dažniausiai žmonių motyvas atiduoti knygas – meilė ir pagarba spaudiniams, noras aptvarkyti namus“, - pasakojo knygų mylėtoja D. Kurauskaitė.

Spaudinių pirkėjai – ir užsienyje

Knygyne šiuo metu yra apie 10 tūkst. knygų. Kai kurios – iš buvusios bibliotekos, tačiau didesnė dalis – sunešta žmonių. Knygų siūloma įsigyti ir internetinėje parduotuvėje. Vidutinė kaina – kiek daugiau nei 6 litai.

Nuo naujųjų metų internetu knygynas pardavė per 4600 knygų. Žmonės atsiimti pirkinių ateina patys arba užsisako siuntinius paštu. D. Kurauskaitei yra tekę siųsti knygas net į Rusiją ar Izraelį.

Kartais į ją kreipiasi pirkėjai, neradę knygų bibliotekose ar kituose knygynuose. „Būna keisčiausių užklausų. Atrodo, jau tos knygos tai tikrai niekam nereikės, o ima ir paprašo kas nors. Dėl to priimame viską, absoliučiai viską“, - sakė knygyno šeimininkė.

Knyga O. Koršunovo padėjėjai

„Ieškau Justino Marcinkevičiaus „Katedros“. Mane pas jus atsiuntė iš Adomo Mickevičiaus bibliotekos. Sakė, galbūt pas jus rasiu“, - Dalios pasakojimą pertraukė į knygyną užsukusi jauna moteris, kaip vėliau paaiškėja, režisieriaus Oskaro Koršunovo padėjėja Violeta.

Lapkričio pabaigoje Lietuvos nacionaliniame dramos teatre O. Koršunovas pristatys spektaklio „Katedra“ premjerą. Paklausta, kiek sutiktų mokėti už nenaują Just. Marcinkevičiaus raštų tomą, Violeta atsakė: „20 litų".

Visgi tądien režisieriaus padėjėjai rasti ieškomo veikalo nepavyko. Knygynas neturėjo Just. Marcinkevičiaus „Katedros“, reikiamas raštų tomas buvo parduotas. Knygyno įkūrėja pažadėjo leidinio paieškoti knygų kapinėse.

Nuo verslo liudijimo iki individualios veiklos

D. Kurauskaitė iš prekybos senomis knygomis praturtėti nesitiki. Moteris džiaugiasi, kad iš mėgstamos veiklos gali išlaikyti save ir šeimą. Tris dukras užauginusiai motinai šiuo metu padeda jaunėlė, dvi vyresnės jau sukūrusios savo gyvenimus, vyriausioji gyvena ir dirba užsienyje.

Kol veikė tik knygynas, vilnietei užteko verslo liudijimo. Atsidarius parduotuvei internete moters užsiėmimas virto individualia veikla.

Paklausta, ar daug žmonių užsuka į gan nuošalią vietą miesto centre, ji sakė, kad per dieną knygyne vidutiniškai apsilanko 8 knygų pirkėjai. Ypač daug klientų apie knygyną sužino internetu.

Stebina žmonės, kurie nori padėti

Knygyne taip pat prekiaujama senais paveikslais, koridorius pristatytas padėvėtų baldų, skirtų parduoti. „Ketinome čia daryti kavinukę, kurioje žmonės galėtų atsigerti, užkąsti ir paskaityti, tačiau kol kas tam trūksta laiko ir jėgų“, - pasakojo D. Kurauskaitė.

Ji stebėjosi, kiek daug žmonių nori savanoriškai jai padėti – atrinkti tinkamas ir jau suniokotas knygas, tvarkyti knygyną. Rūsyje pilna supelijusių knygų, laukiančių žmogaus dėmesio. „Ateina moksleiviai, studentai. Jiems patinka darbuotis su knygomis. O mane stebina tokia nuoširdi jų pagalba“, - džiaugėsi moteris.

Norinčių atiduoti ar parduoti knygas, jų įsigyti, taip pat padirbėti knygyne Dalia laukia kasdien nuo pirmadienio iki penktadienio darbo metu – vasarą nuo 11 iki 19 valandos, kitais metų laikais – nuo 10 iki 18 valandos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.