Zalcburge operų arijos skamba ir salėse, ir aikštėse

Šventės vizitinė kortelė

Zalcburgo “Kapitelplatz”publika nekrusteldama klausosi muzikos šedevrų.<br>A. Andrikonytė
Zalcburgo “Kapitelplatz”publika nekrusteldama klausosi muzikos šedevrų.<br>A. Andrikonytė
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė, lrytas.lt spec. korespondentė, Zalcburgas

Aug 19, 2012, 10:51 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:11 AM

Tačiau net milžiniška šventės programa – operų bei dramos spektakliai, dešimt koncertų serijų, programos vaikams, jaunųjų dainininkų, dirigentų ir režisierių projektai – palieka „už borto“ dar minią melomanų: bilietų neužtenka.

Dėl to šiemet net dvylika anšlaginių projektų nemokamai transliuojami publikai Zalcburgo aukštutinės tvirtovės (Festung Hohensalzburg) papėdėje, Kapitelplatz „Siemens“ kompanijos įrengtame didžiuliame ekrane.

Klausytojai jau prieš kelias valandas užsėda visas kėdes šioje žavioje salėje pilies dekoracijų fone. Atėjusieji vėliau susineša sulankstomųjų, biuro kėdžių ar įsitaiso tiesiog ant grindinio. Aikštę apgaubus sutemoms, sušvitus žiburiams pilies kalne, tūkstantinė minia lyg užburta nekrustelėdama klausosi muzikos šedevrų, atliekamų iškiliausių pasaulio menininkų.

„Siemens“ festivalio naktys“ – taip vadinasi šis „Siemens“ finansuojamas projektas – šiemet laukia per 100 tūkstančių klausytojų antplūdžio. Be šiemečių projektų, aikštėje iki rugsėjo pirmosios bus parodyta apie 30 sėkmingiausių ankstesnių festivalių spektaklių ir koncertų.

„Jokiame pasaulio festivalyje klausytojai tokios privilegijos neturi“, - teigė H.Rabl-Stadler.

Festivalio prezidentė džiaugėsi, kad jau rugpjūčio 1-ąją už bilietus gautos lėšos bei rėmėjų investicijos buvo padengusios šiemečio festivalio išlaidas. Taigi nuo tos dienos kiekvienas į kasą patekęs centas kapsi į taupyklę kitų metų festivaliui.

Kreips naujais bėgiais

O juk popso Zalcburgo festivalyje ir su žiburiu neaptiksi!

Naujasis festivalio direktorius Alexanderis Pereira dargi sustiprino publiką paprastai bauginančią šventės programą – šiuolaikinės muzikos akcentus. Tarkime, šiandien buvusiame „Felsenreitschule“ manieže įvyks vokiečių kompozitoriaus Berndo Aloiso Zimmermanno (1918-1970) operos pagal Jakobo Michaelio Lenzo dramą „Die Soldaten“ pasaulinė premjera.

Šia proga ispanų menininkas Javieras Perezas „Felsenreitschule“ salės prieigose sukūrė makabrišką instaliaciją su 17 porų šokančių batų. Per koncertų ir spektaklių pertraukas ( „Felsenreitschule“ yra svarbi festivalio komplekso dalis) ji sutraukia būrius smalsuolių. Be to, operos premjerą lydės festivalio užsakymu sukurtų orkestrinių kūrinių koncertai.

Negana to, nuo kitų metų iki pat 2016-ųjų A. Pereira užsimojęs kasmet pristatyti festivalio užsakymu rėmėjų lėšomis sukurtą operą.

Finansų genijumi tituluojamas festivalio direktorius pasiryžęs stumtelėti tradicijomis apaugusį šventės traukinį naujais bėgiais. Jo moto: siekti unikalumo atsisakant senų projektų kartojimo.

Vertinimai - prieštaringi

Tiesa, menininiai festivalio sprendimai šiemet sulaukė kontroveriškų reakcijų. Tarkime, vokiečių režisieriaus Jenso Danielo Herzogo naująją „Užburtosios fleitos“ versiją vieni supeikė dėl perdėto rimtuoliškumo ir neįmenamų galvosūkių, kiti liaupsino už įdomią filosofinę kūrinio traktuotę ir originalią epochų samplaiką.

Filosofijos studijas baigęs režisierius šiame projekte sąmojingai ironizuoja scientologų idėjas. Iššūkį tradiciniam skoniui „Užburtojoje fleitoje“ metė ir operos dirigentas Nikolausas Harnoncourtas, interpretuodamas kūrinį su istoriniais instrumentais griežiančiu kolektyvu „Concentus Musicus“.

Įvairių vertinimų sulaukė pirmą kartą Zalcburge rampų šviesą išvydusi „Bohema“ su festivalio senbuviais Anna Netrebko (Mimi) ir Piotru Beczala (Rodolfu). Jaunas italų režisierius Damiano Michieletto bohemiškus Giacomo Puccini menininkus pavertė atžarokais šių dienų marginalais, Mimi – suvargusia panke. Kažkiek romantikos liko tik artistų dainavime - iš herojų santykių ji išgaravo. O „Karmen“ premjeroje publika netgi šaukė „būū“ pagrindinio vaidmens atlikėjai čekų mecosopranui Magdalenai Koženai.

Nei pavasarį Zalcburgo Velykų festivalyje, nei dabar žiūrovams neįtiko jos Karmen. Akivaizdu, kad šiai kamerinio amplua dainininkei emociniai ir vokaliniai Karmen skrydžiai sunkiai pasiekiami, o vulgarokas seksualumas, kuriuo dvelkia M.Koženos personažas, anaiptol neperteikia jo esmės. Tačiau britės Alettos Collins režisuoto, M.Koženos vyro Simono Rattle‘o diriguoto gana patrauklaus spektaklio nuodėmes atpirko išraiškingas, hipnotizuojantis Jono Kaufmanno Don Chosė.

Šventės vizitinė kortelė

Tiek rėmėjus, tiek įvairiatautę publiką Zalcburgo festivalis labiausiai vilioja garsenybių vardais. Iškilūs menininkai nuo seno – šio festivalio vizitinė kortelė.

Zalcburge kaip namuose jaučiasi populiariausias šių dienų sopranas A. Netrebko. Ji dainuoja čia nuolat jau dešimt metų. Seniai nė vieno festivalio nepraleidžia latvė operos primadona Elina Garanča, šiemet grįžusi į Zalcburgą po motinystės atostogų furorą sukėlusia dainų programa. Festivalyje kasmet žėri dirigentų elitas – N. Harnoncourtas, Danielis Barenboimas, Riccardo Muti, Claudio Abbado, Daniele Gatti ir kiti.

Tačiau bene daugiausia dėmesio šiemet sulaukė 42 metų vokiečių tenoras J. Kaufmannas. Po „Karmen“ spektaklių Zalcburgo Velykų festivalyje jis buvo atšaukęs dėl infekcijos visą virtinę išskirtinių pasirodymų svarbiausiose pasaulio scenose ir vėl pradėjo dainuoti tik liepos pradžioje. Per kelias savaites Zalcburge šis tenoras sužibėjo jau trijose operose.

Dienomis Zalcburge šių žmonių neišvysi. Dauguma jų gyvena su šeimomis nuomojamuose butuose ir namuose atokiau nuo festivalio šurmulio. Nedideliame draugų butelyje už miesto įsikūręs ir dainininkas Kostas Smoriginas su žmona Dainora, ketverių metų sūnumi Kostu ir vienuolikos mėnesių Mykolu.

Žvaigždės medžiojamos po spektaklių. Gerbėjų būriai kartais ne vieną valandą pralūkuriuoja prie tarnybinio išėjimo laukdami savo dievukų. Autografus gauna tik ryžtingiausi.

Draus vaišinti politikus

Kai kitos institucijos pastaruoju metu praranda rėmėjus, Zalcburgo festivalis suranda vis naujų. A.Pereira spėjo išplėsti ne tik galingų verslo partnerių, tarp kurių yra „Nestle“, „Credit Suisse“, „Rolex“, „Audi“ ir kitos korporacijos, ratą. Jis sukūrė privačių rėmėjų Rusijoje, Šveicarijoje ir Ispanijoje tinklą.

Turtuoliams imponuoja ne tik garsūs festivalio vardai, bet ir meninės jo ambicijos, paieškos. Štai Jaunojo dirigento prizo steigėjui „Nestle“ kompanijai pastarasis projektas – puiki proga išaukštinti ir savo veiklos principus.

„Zalcburgo festivalis – tai kūrybingumas, kokybė, aistra, talentas. Šiais principais vadovaujamės ir mes savo versle. Dėl to akcininkai pritaria investicijai į Austrijos festivalį. Ji stiprina mūsų autoritetą“, - kartojo savo sukviestiems į Zalcburgą užsienio žurnalistams „Nestle“ vadovas Peteris Brabeckas-Letmathe.

Didelės korporacijos ištisus dešimtmečius remia Zalcburgo festivalį.

Vis dėlto virš A. Pereiros galvos kybo ir tamsus debesėlis. Mat nuo kitų metų Austrijoje įsigalios įstatymas, draudžiantis politikams ir kitiems viešiems asmenims lankytis ir puotauti renginiuose rėmėjų sąskaita.

„Tai visiškas absurdas, - piktinosi A. Pereira. – Jeigu ūkio ministras ateina į rėmėjo surengtą vakarėlį, visiškai nereiškia, kad tampa jo klientu. Sandoriai yra sudarinėjami tyliuose kambarėliuose, o ne visų akivaizdoje. Kvailystė, jei bijodami problemų aukšti asmenys nustos lankytis festivalyje“.

Kad ir kaip būtų, dėl kitų metų festivalio A. Pereira jau gali būti ramus – dėl biudžeto susitarta. Per penkerius metus jis išaugo penktadaliu ir sudarys 60 milijonų eurų.

Užsukti į Zalcburgą ir trumpam - verta

Bilietai į Zalcburgo festivalio renginius kainuoja nuo 15 iki 400 eurų. Tačiau festivalio dvasią galima pajusti ir neišleidus nė cento. Tereikia nueiti į Zalburgo aikštę Kapitelplatz, kur kiekvieną vakarą nuo 20 val. transliuojamos festivalio operos ir koncertai. Transliacijoms pasitelkta moderni technika leidžia nelaukiant sutemų perteikti kokybišką vaizdą ir netgi atkurti teatro akustiką.

Šį mėnesį aikštėje publikos laukia dar 13 transliacijų, tarp jų – šešios šiemečių projektų. Iš „Felsenreitschule“ salės bus tiesiogiai transliuojama B.A. Zimmermanno opera „Die Soldaten“, rodomas G.F. Haendelio operos „Julijus Cezaris Egipte“ premjeros įrašas, du kartus - P.von Winterio operos „Das Labyrinth“ įrašas, kartojama „Užburtoji fleita“, iš Didžiosios festivalio salės - kartojama „Bohema“. Transliacijų programa skelbiama interneto puslapyje.

Į Zalcburgą verta nuvykti vien dėl šių muzikos vakarų po atviru dangumi. Internete galima skubiai pasirūpinti visai nebrangia ir patogia nakvyne netoli senamiesčio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.