Filmas apie E. Pleškytę - bandymas priartėti prie aktorės paslapties

Ketvirtadienio vakarą Jaunimo teatro didžiojoje salėje įvyko filmo „Savi keliai“ pristatymas. Filmas pasakoja apie kino ir teatro aktorę Eugeniją Pleškytę. Ji vaidino daugiau nei 30 kino filmų. Kino juosta apie ją pačią – paskutinis filmas, kuriame pasirodo ši lietuvių aktorė. Vis dar jaunatviška aktorė prisiminimais dalijosi vaikštinėdama palei Nerį.

LRT vadovas A. Siaurusevičius dėkojo filmo kūrėjams V. Babaliauskui ir B. Vyšniauskaitei.<br>J. Stacevičius
LRT vadovas A. Siaurusevičius dėkojo filmo kūrėjams V. Babaliauskui ir B. Vyšniauskaitei.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

Sep 6, 2012, 7:49 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 10:05 PM

„Smagu, kad čia atėjote. Galbūt jaunoji karta nė nežino, kas yra Eugenija Pleškytė. Kodėl kilo mintis sukurti šį filmą? 2008 metais, po to kai Eugenija grįžo į Lietuvą, aš dariau su ja interviu. Tuomet pradėjo vystytis šis projektas“, – kalbėjo filmą kūrusi žurnalistė Birutė Vyšniauskaitė.

Filme kalbamasi su E. Pleškyte, žinomais Lietuvos režisieriais. Kalbama ne tik apie aktorės gyvenimą, bet ir apie šiuolaikinį teatrą, kiną. Į E. Pleškytės jaunystę sugrąžina kadrai iš filmų, kuriuose ji vaidino.

„Nebesirinkčiau aktorės kelio“, – filmo pradžioje prisipažino aktorė.

E. Pleškytė vaidino tokiuose filmuose, kaip Kino aukso fondui priklausantys „Laiptai į dangų“, „Suaugusių žmonių žaidimai“, „Herkus Mantas“, „Grynai angliška žmogžudystė“, „Sadūto tūto“, „Velnio sėkla“.

„Ji buvo moteris žaibas, sugebanti vyrus ne tik žudyti, bet ir kurti“, – filme „Savi keliai“ kalbėjo režisierius Rimantas Tuminas.

Lietuvos kino ir teatro meistrai – Juozas Budraitis, Regimantas Adomaitis, Donatas Banionis, Antanas Šurna, Kostas Smoriginas, Vidas Petkevičius laikė didžiuliu savęs įvertinimu, jei jiems būdavo pasiūloma dirbti kartu su E. Pleškyte.

„Mes nekūrėme šito filmo, jis kūrė mus“, – pristatydamas filmą tikino Valdas Babaliauskas.

Kaip filme pastebėjo Lietuvos kinematografininkų sąjungos vadovas, režisierius Gytis Lukšas, nepaisant to, kad mūsų šalyje režisierius Vytautas Žalakevičius kine buvo suformavęs vyrų aktorių kultą, E. Pleškytei ši nerašyta taisyklė negaliojo – ji būdavo kviečiama svarbiausiems vaidmenims, kaip lygiavertė partnerė net labiausiai tituluotiems aktoriams.

Sulaukusi pensijos, 1993 metais, E. Pleškytė pasitraukė nuo scenos. Jos nuomone, teatruose kilo suirutė ir rimto darbo ji nebesitikėjo. Iš karto po to ji išvyko į Ameriką, kur dar kartą ištekėjo.

E. Pleškytei buvo suteikta Amerikos pilietybė, tačiau nuo 2008 metų ji gyveno Lietuvoje. Į gimtinę aktorė sugrįžo po vyro mirties.

2009 metais E. Pleškytė kino ir televizijos filmų apdovanojimuose „Sidabrinė gervė“ apdovanota Padėkos prizu – „Auksine gerve“ už nuopelnus nacionaliniam kinui.

„Už jos lieka didžiulė, didžiulė paslaptis“, – tokiais teatro režisieriaus Eimuntos Nekrošiaus žodžiais baigiasi LRT sukurtas televizijos dokumentinis filmas „Savi keliai“.

Filmo „Savi keliai“ autoriai – B. Vyšniauskaitė, V. Babaliauskas, Vytas Plytnikas, Algis Liutkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.