Šilutėje samčius surėmė žuvienės virimo meistrai (atnaujinta)

Šilutėje žiedais padabinami ne tik parskrendantys ir migruojantys paukščiai, bet ir geriausi žuvienės virėjai - kad meistrai neprapultų ir visi žinotų jų kilmę. Šeštadienį pamaryje prasidėjo 4-asis respublikinis žuvienės virimo čempionatas, kuriame žuvienės virimo meistrai prie savo katilų kaunasi dėl žuvienės virimo čempiono titulo. Nugalėtojui atiteks unikalaus žuvienės virimo čempiono žiedas.

Daugiau nuotraukų (1)

Stasys Bielskis, Aldona Aleksėjūnienė

2012-09-08 20:56, atnaujinta 2018-03-16 21:21

Autoritetinga žuvienės vertinimo komisija ketvirtojo Šilutės čempionato nugalėtojo laurus ir atminimo žiedą skyrė Elektrėnų „Elektrinio ungurio“ komandos vadovui Kazimierui Stasilioniui. 

Pirmoji vieta už gardžiausią žuvienę buvo skirta Algiui Svitkinui, „Erelių“ komandos vadui. 

Pirmąją vietą už žuvies sriubą gavo socialdemokratų komanda, vedama kandidato šiemetiniuose rinkimuose į Seimą Pagėgių-Šilutės apygardoje Artūro Skardžiaus.

Šiemet pirmą kartą tradicinės žuvienės virėjams ir žuvies sriubos virėjams, kai sriuba pagardinama burokėliais ar grybais, bus skirta po tris prizus. O septyniems geriausiems meistrams atiteks savaitės kelionė į Europos Parlamentą.

Šių metų žuvienės virimo čempionato šūkis - „Kam kleckynė, kam bulvienė - mus suvienija žuvienė!”. Renginio vedėjas ir organizatorius Marijus Budraitis portalui lrytas.lt sakė, kad katiluose bus išvirta apie toną žuvienės.

Į čempionatą atvykę svečiai jau vaišinasi žuviene bei žuvies sriuba. Iki 16 valandos bus degustuojama žuvienė ir giriami virėjai. O žiūrovų dar laukia linksmosios rungtys. Šilutės folkloro ansamblio „Verdainė“, muzikos grupių „Tabasco“ ir „Karčema“ varžytuvės, o kantri šokių kolektyvai „Salūnas“ bei „Dakota“ atliks žuvienės čempionato viliotinį, šokti kviesdami ir visus renginio dalyvius.

Dešimties narių vertinimo komisiją sudaro įvairių visuomenės sluoksnių žmonės, tarp jų – ir keli kulinarai. Žuvienės katiliukai yra pažymėti tik numeriais, todėl vertinimo komisija nežinos, kieno žuvienę ragaus. Žuvienės virimo čempionate dalyvauja 24 komandos. Tolimiausias kelias buvo iš Elektrėnų, Prienų ir Vištyčio į pamario kraštą atvykusioms komandoms.

Vieni politikai gyrėsi, o kiti - siekė stebinti

Atrodo, kad tik „tvarkietis“ Kęstas Komskis iš Pagėgių ir galėjo taip panegiriškai Šilutės uoste miniai priminti – pirmąjį žuvienės virimo čempionatą prieš ketverius metus jo rengėjo ir idėjos autoriaus šilutiškio Marijaus Budraičio prašymu šis politikas sutiko pagloboti, ir štai kaip jis išpopuliarėjo. Politiko iš Pagėgių savivaldybės, Žukų kaimo gyventojo, Seimo nario K. Komskio, reklamuojančio žuvienės virimo čempionatą Šilutėje pirmojo jo globėjo teisėmis, šių nuopelnų priminimas reiškė viena – politikas suprato idėjos aktualumą, nes gyvenimas įrodė – prie garuojančių pilnų nemokamo viralo dubenėlių tauta renkasi noriai, belieka jai priminti savo nuopelnus. Norinčių priminti juos ketvirtajame žuvienės virimo čempionate Seimo politikų buvo keturi. Bet nei liberalsąjūdietis Audrius Endzinas, nei liberlacentristas Arūnas Valinskas, nei Socialdemokratų partijos lyderis Audrius Butkevičius pirštu į savo kišenę, iš kurios kam nors yra paberta trupinių maistpinigiams, nerodė. A. Butkevičius buvo tiesus. Pakviestas su kitais valdžios autoritetais į sceną, sakė neketinąs žarstyti demagogijos ir tuščių pažadų rinkėjams. A. Valinskas buvo tiesiog prakilnus – žuvienės virimo čempionatą pavadino vertu jau tarptautinio masto. Šilutiškis A. Endzinas pranešė, kad įsteigė ir savo partijos nario Lydekos prizą, nors žuvienės virimo čempionatuose Šilutėje jau dviems šios partijos veikėjams - Jonui Purliui ir Raimondui Plikšniui - yra pavykę tapti nugalėtojais. Nors visi oratoriai nuo scenos rėžė kalbas apie vis populiarėjantį žuvienės virimo čempionatą, bet šiemetiniame dalyvavo 24 komandos - dviem mažiau nei pernai. Devynios iš jų atstovavo gretimas ir net gana tolimas savivaldybes. Vedini savo merų, į Šilutę varžytis prie katilų atvyko merų vedinos Šilalės, Kretingos ir Prienų savivaldybių komandos.

Merai - socialdemokratas Vytas Bujanauskas iš Prienų ir Tėvynės Sąjungos-Krikščionių demokratų Šilalės skyriaus lyderis Jonas Gudauskas , kalbėdami su žurnaliste, sakė tikį savo komandų kūrybiškumu ir kulinarinių paslapčių išmanymu. Abu jie sakė esą sužavėti pamario krašto svetingumu ir kulinarinio bei etnokultūrinio paveldo puoselėjimo tradicijomis. „Bet ir mes esam ne iš kelmo spirti, atstovaujam Vištyčio seniūnijos Girėnų kaimo bendruomenę, pernai Šilutėje pelnėm apdovanojimą už etnokultūrą, šiemet stengsimės irgi sužibėti “, - sakė švytintys Kęstas, Darius ir Vytas.

O Nemuno kilpų žvejai Valdas Stravinskas ir Vidmantas Dereškevičius šių eilučių autorei parodė svarbiausią savo verdamos žuvienės pagardą – diemedžio šakelę. Ją įmetė, kai kiti jau buvo katile.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.