Liuksemburge - kultūrinis lietuvių desantas

Net du Vilniaus universiteto chorai „Pro musica“ ir „Gaudeamus“, vadovaujami Rasos Gelgotienės, ir pučiamųjų orkestras „Oktava“, vadovaujamas Albino Kučinsko, Lietuvos garbės konsulato Liuksemburge kvietimu lankysis šioje šalyje ir rugsėjo 24 d., 20 val., Liuksemburgo miesto Šv. Alfonso bažnyčioje surengs koncertą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 14, 2012, 12:05 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 6:50 PM

Kolektyvai atliks Shane Woodborne „Rohrau mišias“, pasaulio ir lietuvių autorių kūrinius. Koncerte taip pat dalyvaus Liuksemburgo universiteto choras (vadovė Julia Pruy).

„Lietuva žinoma kaip dainuojančios revoliucijos šalis, todėl užsienio klausytojams norisi parodyti, kad mūsų gilios chorinės tradicijos tebepuoselėjamos ir šiandien“, – sako Vilniaus universitetų chorų meno vadovė ir pagrindinė dirigentė Rasa Gelgotienė.

Koncerto kulminacija tapsiančios „Rohrau mišios“ buvo sukurtos minint kompozitoriaus Jozefo Haidno jaunesnio brolio Johano Michaelio Haidno, mirusio 1806 m., 200 metų mirties sukaktį. Jos parašytos 2006 metais ir pirmą kartą skambėjo Rohrau, Haidno gimtinėje, atliekamos Muskverein Rohrau orkestro ir Brucko bažnyčios choro.

1963 m. gimęs Pietų Afrikos kilmės austrų kompozitorius Shane Woodborne mokėsi fortepijono ir violončelės specialybių, todėl daug kūrinių yra parašęs būtent šiems instrumentams solo ir kameriniams ansambliams.

Prieš porą metų 70 metų jubiliejų atšventę choras „Gaudeamus“ – vienas seniausių ir žinomiausių Lietuvos studentų kolektyvų. Jo vadovais buvo daug įžymių Lietuvos chorvedžių: K.Kaveckas, P.Sližys, P. Gylys, R. Zdanavičius. „Gaudeamus“ aktyviai dalyvauja Lietuvos bei tarptautiniuose festivaliuose ir konkursuose, iškilminguose Vilniaus universiteto renginiuose. Choras yra išleidęs tris kompaktines plokšteles ir įrašęs kūrinių Lietuvos radijo fondui.

2004 m. susikūręs VU choras „Pro musica“ nuolat rengia naujas programas, gilinasi į įvairius muzikos stilius, klausytojams pristato originalius ir retai šalyje skambančius kūrinius. Kolektyvas rengia pasirodymus Lietuvoje ir už jos ribų – koncertavo daugelyje Europos valstybių, taip pat Meksikoje, Kuboje, JAV, Brazilijoje ir kitose šalyse. Š. m. Baltstogės (Lenkija) filharmonijoje vykusiame Hajnowkos konkurse „Pro musica“ pelnė pirmąją vietą.

VU pučiamųjų orkestras „Oktava“ gyvuoja jau virš penkiasdešimt metų. Orkestrui praeityje vadovavo I. Jasenka, V. Kerbelis. Šiuo metu su orkestru dirba A. Kučinskas. Orkestre dažniausiai groja muzikos mokyklas baigęs Universitete studijuojantis jaunimas. Orkestras savo pasirodymais papuošia Universitete ir Vilniaus mieste organizuojamus kultūrinius renginius, sporto šventes. Kolektyvas atlieka įvairią muziką – tai pučiamųjų orkestrams aranžuoti kūriniai, džiazas, muzika, skirta žygiuoti miesto gatvėmis. Kasmet parengia naują koncertinę programą.

Koncertas vyks: Liuksemburgo miesto Šv. Alfonso bažnyčioje (32 rue de Capucins) rugsėjo 24 d., pirmadienį, 20 val. Įėjimas laisvas. Savanoriška auka vargonų restauracijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.