Gruzinų imtynininko meilės paieškos sieks kino „Oskaro“ (papildyta)

Lietuvos dokumentinio kino kūrėjo Audriaus Stonio režisuota 58 minučių dokumentinė juosta „Raminas“ kovos dėl aukščiausio kino įvertinimo – „Oskaro“.

Audriaus Stonio režisuota 58 minučių dokumentinė juosta „Raminas“ kovos dėl aukščiausio kino įvertinimo – „Oskaro“.<br>V. Ščiavinskas
Audriaus Stonio režisuota 58 minučių dokumentinė juosta „Raminas“ kovos dėl aukščiausio kino įvertinimo – „Oskaro“.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė

Oct 2, 2012, 5:27 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 10:11 AM

Filmus atrinkusi mūsų šalies komisija sprendimą priėmė po ilgų ginčų – diskusijas kėlė tai, kad lietuvių menininko režisuotas filmas sukurtas bendradarbiaujant su užsienio kompanijomis ir beveik visas filmuotas Gruzijoje.

Kandidatu varžytis geriausio filmo užsienio kalba kategorijoje išrinktas filmas pasakoja istoriją apie 75 metų gruzinų imtynininką Raminą Lomsadzę. Kitados įveikdavęs priešininkus per 55 sekundes, herojus susiruošia kovai su paskutine ir stipriausia savo varžove – vienatve. Vieną ankstų rytą Raminas iškeliauja į tolimą Gruzijos kaimelį ieškoti merginos, kurią mylėjo ir prarado prieš penkiasdešimt metų.

2011-ais metais, be dalyvavimo kituose festivaliuose, filmas „Raminas“ buvo rodomas ir pasaulyje pripažintuose tarptautiniuose Maskvos bei Niono festivaliuose.

A. Stonys komisijos sprendimu džiaugiasi ir tikisi daugiau dėmesio dokumentiniam kinui tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje. „Manau, kad dokumentika gali sėkmingai varžytis su vaidybiniais filmais“, – portalui lrytas.lt sakė režisierius.

Paklaustas apie komisijos ginčus dėl „Oskarui“ atrinkto filmo lietuviškumo, A. Stonys sakė, kad koprodukcija šiandien yra kino pasaulio kasdienybė. „Raminas“ yra sėkmingos bendros kūrybos su latviais ir gruzinais pavyzdys, todėl kai kurių komisijos narių argumentų, kad juosta kurta ne Lietuvoje ir ne mūsų kalba, nesureikšminu“, – pasakojo menininkas.

Kovoti dėl „Oskaro“ slaptu balsavimu buvo pasiūlyti dar trys filmai, tačiau jų pavadinimai neskelbiami. Komisijai vadovavo Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, JAV režisierių gildijos apdovanojimo laureatas, kino režisierius Arūnas Matelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu