Kauno muzikantus baugina nežinia

Po vienos koncertinės įstaigos „Kaunas“ vėliava pradėję darbuotis trys muzikos kolektyvai gyvena nežinioje. Jiems vadovaujantis į seklių akiratį patekęs Arvydas Butas savo planus nuo muzikantų slepia.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė ("Laikinoji sostinė")

Oct 7, 2012, 3:38 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:16 AM

Nuo spalio 1 dienos į vieną koncertinę įstaigą „Kaunas“ sujungti ansamblis „Ainiai“, pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas“ ir Kauno bigbendas.

Vadovauti naujai įstaigai laikinai paskirtas bigbendo vadovas A. Butas. Nors Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) dar liepos mėnesį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo jo piktnaudžiavimo tarnyba, A. Butas tebebando atlikti reformas.

Menininkai tikina, kad reforma vyksta po paslapties šydu, su kolektyvais nesitariama.

Reformos idėja nepalaidota

Pavasarį nutarta ne tik sujungti visus tris miesto išlaikomus muzikos kolektyvus, bet ir Kauno kino studiją su Kauno mažuoju teatru. Taip pat ketinta sukergti Kauno šokio teatrą „Aura“ bei Kauno pantomimos ir plastikos teatrą.

Valdininkai teigė apskaičiavę, kad įvykdžius reorganizaciją – sumažinus kolektyvų administracijas – per metus būtų sutaupyta 200 tūkstančių litų.

Nors politikai tvirtina, kad šiais metais teatralai ir kino studija dirbs kaip ir anksčiau, teatrų vadovai vis dar nerimauja, jog planas bus įgyvendintas.

Perkvalifikavo į vadybininką

Pučiamųjų instrumentų orkestro vadovas Remigijus Žarėnas buvo vienas pirmųjų, dar pavasarį sunerimęs dėl politikų projekto reorganizuoti koncertines įstaigas.

„Nerimą kėlė ne pati pertvarka, o nežinomybė. Nė vienam kolektyvo vadovui nebuvo išaiškinta, kaip vyks reorganizacija. Niekas nepasikeitė ir sprendimui įsigaliojus.

Iki šiol nežinau, kokia bus naujos organizacijos „Kaunas“ struktūra. Pasigendu žmoniško kalbėjimosi tarp įstaigos vadovo A.Buto ir muzikantų“, – sakė R. Žarėnas.

Ilgametis kolektyvo vadovas pirmas pajuto permainas. Šią savaitę jam buvo pasiūlyta tapti „Ąžuolyno“ kultūrinės veiklos vadybininku.

„Orkestras yra ne kultūros centras, kuriam gali vadovauti vadybininkas. Kolektyvui reikia meno vadovo, tačiau A.Butas nusprendė kitaip. Bet nors pasiūlė tapti vadybininku ir likti kolektyve. Galėjo ir nepasiūlyti“, – sakė muzikantas.

R. Žarėnas pasakojo, kad kol kas vykdys savo įsipareigojimus – „Ąžuolynas“ turi suplanuotus koncertus šią ir kitą savaitę.

„Kaip bus toliau, matysime. Kol kas negirdėti kalbų, kad bus mažinamas muzikantų skaičius ar atimamos patalpos repeticijoms Tautos namuose. Tačiau nežinomybė slegia“, – sakė R. Žarėnas.

Įtaria turint slaptų kėslų

Paskambinus į L. Zamenhofo gatvėje esančią ansamblio „Ainiai“ būstinę atsiliepusi moteris sutriko.

„Senojo vadovo Jono Urbono nebeturime. Naujasis visų trijų įstaigų vadovas išvykęs. Apie permainas nieko nežinau“, – išsigandusiu balsu kalbėjo Laura prisistačiusi moteris.

J.Urbonas patvirtino, kad nuo pirmadienio jis yra eilinis pensininkas. 20 metų kolektyvui vadovavusiam vyrui esą niekas už darbą net ačiū nepasakė.

„Mauras atliko savo darbą ir nebereikalingas.

Patirtis, sukauptos žinios nebereikalingos“, – karčiai kalbėjo J.Urbonas.

Jis taip pat tvirtino, kad muzikos kolektyvų reorganizacija parengta ir vyksta po paslapties šydu. Jo manymu, kolektyvai turėtų turėti meno vadovus, kurie rūpintųsi kūrybine ir koncertine veikla. Dabar lieka tik vadybininkai.

Bandė muzikantą apginti

Ne tik prieš reformą, bet pirmiausia prieš savo vadovą A. Butą pirmieji sukilo Kauno bigbendo nariai.

Rugsėjo viduryje jie miesto merui ir įvairiems savivaldybės skyriams išsiuntinėjo raštą, kuriame įrodinėjama, neva A.Butas neteisėtai atleidęs kelerius metus kolektyvo dirigentu sėkmingai dirbusį Tomą Botyrių.

Teigiama, kad su muzikantu ir dirigentu susidorota, prašoma jį grąžinti į darbą ir reiškiamas nuogąstavimas, jog A.Buto vadovavimo stilius ir nekompetencija kenks visiems naujosios įstaigos „Kaunas“ kolektyvams.

Teisybės ieškos teisme

T. Botyrius oficialiai atleistas už pravaikštas. Tačiau dirigentas kreipėsi į teismą ir prašo panaikinti jam skirtas drausmines nuobaudas ir grąžinti į darbą.

Muzikantai tvirtino, kad T. Botyrius darbo esą neteko po to, kai iškapstė dokumentus, jog A. Butas fiktyviai įdarbinęs keturis asmenis ir neteisėtai mokėjęs jiems atlyginimus.

Po to A. Butas neva paskelbė, kad repeticijos nebus, todėl kolektyvas nesusirinko. Kaltas liko T. Botyrius. Prisidengiant tuo, kad neatlieka savo darbo, jis esą buvo atleistas.

„Baimė kolektyve tvyro ir toliau. Dabar jau bijome, kad bus sunaikintos ir kitos kultūros įstaigos, pateksiančios į apie meną ir kultūrą nieko neišmanančio verslininko A.Buto rankas“, – teigė bigbendo nariai.

Tyrimas vyksta itin lėtai

Nesulaukę jokios reakcijos iš savivaldybės muzikantai kreipėsi į STT.

Liepos viduryje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Jį kontroliuoja Kauno apygardos prokuratūra. Prokurorė Genė Ramanauskienė patvirtino, kad tyrimas vyksta, tačiau pats A.Butas dar nėra apklaustas.

„Nusprendėme neskubėti, surinkti visus įmanomus duomenis“, – sakė prokurorė.

A. Butas, paprašytas atskleisti naujo kolektyvo darbo planus ir pasakyti savo poziciją dėl Kauno bigbendo muzikantų skundų ir dėl ikiteisminio tyrimo, atsakė, kad neturi laiko kalbėtis.

Skundai pagrįsti emocijomis

Albinas Vilčinskas, Kauno savivaldybės Kultūros ir plėtros skyriaus vedėjas

„Planai sujungti Kauno kino studiją ir Mažąjį teatrą bei Kauno šokio teatrą „Aura“ su Kauno pantomimos ir plastikos teatru atidėti. Šiais metais pokyčių šie kolektyvai nesulauks. Tačiau kultūros įstaigų vadovams pavesta ieškoti, kaip išsilaikyti, kokia kryptimi dirbti.

Naujoji koncertinė organizacija „Kaunas“ pradėjo veikti nuo spalio 1 dienos. Nė vienas kolektyvas nepraranda muzikantų.

Gerai apsvarstę nusprendėme, kad vieniems kolektyvams užtenka kultūros vadybininkų, kiti turės dirigentus. Tokio vadovavimo kolektyvams pakanka.

Visai koncertinei organizacijai laikinai vadovauja A.Butas. Konkursas užimti įstaigos „Kaunas“ vadovo vietą bus skelbiamas maždaug po mėnesio ir įvyks dar šiais metais.

Sumažinti buvo tik techninių darbuotojų etatai. Koncertinės organizacijos turės ne kiekviena savo buhalterį, ūkio dalies vadovą ir kasininką, o po vieną šių sričių darbuotoją visai įstaigai.

Dėl to, kad STT pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo A.Buto piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, dar nėra pagrindo jo nušalinti nuo laikino „Kauno“ vadovo pareigų. Jam ne tik nepareikšti kaltinimai, jis net neapklaustas. Kas bus, jei jį nušalinus paaiškės, kad jis nekaltas?

Manau, kad menininkų skundai dėl A.Buto veiksmų yra labiau pagrįsti emocijomis. Praėjusią savaitę gavau raštą, kuriame 5 Kauno bigbendo nariai atsisako savo parašų ant dokumento, kuriuo rugsėjį apskųstas A.Butas. Nemanau, kad žmonės taip elgiasi tik dėl baimės netekti darbo. Nejaugi A.Butas iš tiesų toks baisus?“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.