Baleto spektaklis „Saulės smūgis“ pakvietė į vakarėlį jūros dugne

Trečiadienio vakarą vilniečiai ir miesto svečiai trumpam pamiršo niūrų rudenį ir sugrįžo į saulėtą vasarą. Ūkio Banko Teatro Arenoje skambant legendinės britų grupės „The Beatles“ muzikai „Baltijos baleto grupė“ pristatė naują modernų spektaklį „Saulės smūgis“. „The Beatles“ dainos ir 8-ojam dešimtmečiui būdinga apranga padėjo nusikelti mintimis į linksmą vakarėlį jūros dugne.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

Oct 10, 2012, 10:01 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 5:01 AM

Įkvėpė animacinis filmas apie povandeninį laivą

„Baltijos baleto grupė“ tiki kad šiuolaikinio baleto spektaklio pagal „The Beatles“ muziką premjera padės įsivyrauti taikai, o didžiausias dėmesys bus skiriamas tik vaizdui scenoje“, – kalbėjo M. S. Šimulynaitė.

Iki pat pasirodant spektakliui, buvo kartota, kad „Saulės smūgis“ – tai modernus baletas. Ne gana to, tikinta, kad jame neieškoma būties prasmės ar kokių nors kitokių filosofinių tiesų, siekiama linksminti žiūrovą. „Baltijos Baleto Grupei“ puikiai pavyko tai padaryti. Sėdintieji salėje pasijuto lyg dalyvaudami linksmame vakarėlyje paplūdimyje arba netgi po vandeniu. Ten nenutyla muzika, nesibaigia šokiai ir kitokios linksmybės.

Nors modernusis menas daug kam asocijuojasi su drastiškais sprendimais, pavyzdžiui, kraujo liejimu ar aktorių vimdymu, viso to „Saulės smūgyje“ nebuvo. Čia modernumo siekta originalia muzika, lazerių šou, baletui neįprastais kostiumais, tarkime, balerinos šoko kaukšėdamos aukštakulniais. Verta paminėti ir tai, kad viena iš šokėjų scenoje rūkė cigaretę, o apkvaitę jūreiviai galvas slėpė šokančiuose geltonojo laivo, visiems puikiai pažįstamo iš animacinio filmo „Yellow Submarine“, kaminuose.

Būtent šis filmukas buvo svarbiausias „Saulės smūgio“ atsiradimo „kaltininkas“. Būtent „The Beatles“ vyrukų siurrealistinė kelionė povandeniniu laivu tapo vienu pagrindinių naujojo „Baltijos baleto grupės“ spektaklio motyvų, papildytu rusų rašytojo Ivano Bunino apsakymo „Saulės smūgis“ elementais. Ši istorija pasakoja apie jauną karininką, kuris, išgyvenęs svaigią meilės naktį, paveiktas saulės kaitros susipainioja tarp savo jausmų ir keistų vaizduotėje kylančių reginių, patiria saulės smūgį.

Spektaklyje ši siužeto linija pratęsiama – sergantis karininkas įkrenta į vandenį ir ima skęsti. Tuo metu jį išgelbsti „Yellow Submarine“ įgula. Vyras, kartu su povandeninio laivo kapitonu, plaukia lakiausią fantaziją pranokstančiu vandens keliu, regėdami keisčiausias pro šalį praplaukiančias gyvybės formas. Vėliau išgelbėtą jaunuolį kapitonas grąžina į krantą. Šis pasveiksta, tačiau saulės smūgio padariniai virsta troškulinga vienatve, apsupta keistų nesuvokiamų žmogiškų būtybių, besibūriuojančių saulės įkaitintoje pakrantėje.

Spektaklio scenografiją puikiai apibūdina sąvokos „saldainių parduotuvė“ ir „atrakcionų parkas“. Kostiumų idėja įkvėpta filmo „Vandenyno gelmės“ iš dokumentinių filmų ciklo „Planeta žemė“. Įvairiausi povandeniniai gyviai atgimė medžiagų klostėse ir spalvų paletėse. Spektaklio kostiumų dailininkė – puikiai visiems žinoma stilistė Agnė Jagelavičiūtė.

Spektaklio idėjos rėmėjas - A. Zuokas

Paminklą „The Beatles“ žvaigždei Johnui Lennonui sostinės Lukiškių aikštėje inicijavęs miesto meras Artūras Zuokas buvo pakviestas į „Baltijos baleto grupės“ premjerą „Saulės smūgis“. Vis dėlto A. Zuoko trečiadienį nebuvo matyti kartu su kitais baleto gerbėjais.

Pasak „Baltijos baleto grupės“ idėjinės lyderės ir režisierės Marijos Simonos Šimulynaitės, kviesdama A. Zuoką į premjerą, trupė norėjo padėkoti už menininkų palaikymą ir originalų požiūrį į kultūrą.

„Mero dėmesys „The Beatles“ lyderiui Lennonui, mums, be jokios abejonės, padeda paskutinėse spektaklio repeticijose palikti paskutines jėgas. Juk „Saulės smūgį“ įkvėpė legendinė britų ketveriukė, o spektaklio metu skambės vien tik jos muzika. Kviesdami merą į premjerą, būsime tikri, jog žiūrovų tarpe bus „The Beatles“ gerbėjų, o tuo pačiu tikėsimės, kad jis toks ne vienintelis. Lygiai tokias pačias viltis dedame ir į šiuolaikinį baletą. Mūsų tikslas – išmokyti lietuvius jį pamilti“, – sakė režisierė M. S. Šimulynaitė.

Tiesa, į premjerą atvyko ir skandalingasis dainininkas Egidijus Dragūnas. Neseniai atlikėjas išreiškė gana aršią savo nuomonę, skirtą Vilniaus merui dėl Johno Lennono paminklo, Lukiškių aikštėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.