Keliautojas P. Normantas prieš mirštančią gimdyvę fotoaparatą nukreipė į dangų

Į keliautojo, fotografo, rašytojo ir piligrimo Pauliaus Normanto parodą trečiadienio pavakarę susirinkę Azijos menų mėgėjai pamatė viena nuotrauka daugiau už kitus. Nuotrauka, kuri nebuvo užfiksuota objektyvu, o tik likusi keliautojo, neišdrįsusio įamžinti mirties, akyse.

Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė

Oct 10, 2012, 10:03 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 5:01 AM

„Sykį besibastydamas Azijoje gatvėje pastebėjau mirštančią gimdyvę su kelių šimtų gramų kūdikiu ant rankų. Fotografas, atsidūręs tokioje situacijoje, turbūt skubėtų užfiksuoti mirtį, bet man atrodo, užuot tai daręs, aš turėjau padėti jos išvengti, todėl padėjau ant moters kelias rupijas ir, nukreipęs objektyvą į dangų, ėmiau fotografuoti“, – apie tik atmintyje užfiksuotą fotografiją pasakojo piligrimas.

Be šios, tik atidaryme dalyvavusiems „parodytos“ nuotraukos, Dailininkų sąjungoje eksponuojamoje parodoje „Keturios Budos pėdos. Keturi šventi miestai“ galima išvysti 46 fotografijas. Visos nuotraukos lapkritį suguls į jau 12-tąjį keliautojo nuotraukų albumą, kuriam pratarmę parašė pats Tibeto dvasinis lyderis 14-asis Dalai Lama.

Įamžino švenčiausias budistų vietas

P. Normanto fotografijose – keturios švenčiausios vietos, galerijoje skambėjusios budistinės muzikos fone kvietusios nuotraukomis išgyventi piligriminę kelionę.

„Kaip fotografas leidausi į netrumpą kelią - į kelionę iš Žemaitijos po Indiją ir Nepalą. 2007-2008 m. fotografavau Nepale, Lumbinyje, mano paskutiniųjų 22 metų darbų ir fotoekspedicijų Vadovo ir Mokytojo gimimo vietoje. 2009 m. dirbau su kamera Bodhgajoje, kur Jis nušvito. Paskutinėje Budos Šakjamunio pėdoje, šventajame Kušinagaro mieste, kur Jis išsilaisvino iš kūno, 2010 m. žiemos viduryje baigiau fotografuoti ir apmąstyti jo gyvenimą žemėje“, - pasakojo parodos autorius.

Lumbinis, Bodhgaja, Sarnathas ir Kušinagra – tai viso pasaulio budistams šventos vietos, Budos gyvenimo kelią savotiškai įrėminančios ir jo patirtį bei mokymą menančios „pėdos“.

Anot orientalistikos profesoriaus Audrius Beinorius, pėdos pagal indų ir budistų tradicijas yra sakraliausia žmogaus kūno dalis, nors vakariečiams tai suvokti nelengva. „Juk būtent pėdomis remiamės į pasaulį“, – parodos atidaryme sakė A. Beinorius.

Paroda atidaro Azijos menų centrą

P. Normanto fotografijų paroda oficialiai atidarytas ir pirmasis Baltijos šalyse Azijos menų centras. Prieš aštuonerius metus įsteigtas meno muziejus dėl biurokratinių kliūčių pristatomas tik šiandien.

„Miesto savivaldybė skyrė meno centrui patalpas Užupyje, dėl kurių ilgai vyko teisminiai ginčai, todėl muziejus oficialiai atidaromas tik šiandien“, – portalui lrytas.lt sakė miesto meras Artūras Zuokas.

Anot jo, miesto valdžia jau kitą savaitę patvirtins Vilniaus universiteto tapimą muziejaus dalininku. Jau dabar žinoma, kad centrui vadovaus Karolina Levanaitė, o idėjinis vadas bus fotografas P. Normantas, kurio asmeninių kolekcijų eksponatai ir užpildys muziejų.

Pats menininkas džiaugėsi tokio centro įkūrimu: „Mano turima kelionių po Aziją fotografijų kolekcija yra bene didžiausia Europoje. Pasaulyje didesnę turi turbūt tik Berklio universitetas JAV, todėl man gera žinoti, kad nepaisant Kultūros ministerijos vilkinamų procesų, mano kūriniai liks Lietuvoje“.

Kaip sakė orientalistas A. Beinorius, Lietuvoje Azijos kultūros suvokimas labai menkas, todėl centro, kuris užsiimtų ne vien ekspozicine veikla, bet būtų ir švietėjiškų renginių bazė, svarbus visam Baltijos šalių regionui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.