Operos „Oneginas“ herojai vėl įsikurs komunaliniame bute

Antradienį vidurdienį į centrinį paštą Vilniuje užsukę lankytojai

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė

Oct 30, 2012, 2:36 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:02 PM

Ir tik išvydę po improvizuotą virtuvę besisukiojančią režisierę Dalią Ibelhauptaitę suprasdavo, kad tai - teatras.

„Bohemiečių“ trupė, dabar jau virtusi Vilniaus miesto operos teatru, tokioje neįprastoje aplinkoje pristatė į Vilniaus Kongresų rūmus lapkričio 28-gruodžio 2 dienomis grįžtančią Piotro Čaikovskio operą „Oneginas“.

Kodėl pristatymui pasirinktas paštas? Todėl, kad visą „Onegino“ veiksmą įsuka Tatjanos parašytas laiškas Eugenijui Oneginui.

Kodėl virtuvė ir kepami lašiniai? Todėl, kad „bohemiečių“ „Onegino“ veiksmas iš XIX a. Rusijos provincijos dvarelio perkeltas į sovietinių laikų komunalinį butą, o jame įdomiausias gyvenimas virdavo naktį virtuvėje - kai nutildavo dienos šurmulys, prie stalo susėdę meno žmonės sukurdavo genialius projektus ir užkariaudavo pasaulį.

Savo spektaklio vieta pasirinkę praėjusio amžiaus 8-ojo-9-ojo dešimtmečių sovietinę „komunalkę“ pirmuosiuose dviejuse veiksmuose ir Niujorko mados pasaulį trečiajame, „bohemiečiai“ sukūrė daug įsimintinų personažų, sukaupė rekvizito, iš kurio galėtų atidaryti gerą sendaikčių parduotuvę.

Oneginas - madingas, manieringas, arogantiškas rusų emigrantų sūnus, pirmą kartą atvykęs į tėviškę ieškoti savo šeimos šaknų. Larina - namo, paversto komunaliniais butais, savininkų palikuonė, pramoninių prekių bazės vedėja, privilegijuota „komunalkės“ gyventoja, įsikūrusi su dukterimis Tatjana ir Olga dviejuose kambariuose.

Tatjana - drovi, kukli svajotoja, gyvenanti knygų pasaulyje, o po santuokos su Greminu iš „komunalkės“ pelenės tampanti Niujorko intelektualų ir meno elito pažiba. Olga - padykusi, lengvabūdė, visada flirtuojanti ir gundanti. Lenskis - studentas, „komunalkės“ šviesuolis, nepritampantis prie savo aplinkos.

Trikė - ekscentriškas„komunalkės“ juokdarys, visų globotinis ir kartu švelnios pajuokos objektas.

Viskas primena tuos laikus, kai vienas butas galėdavo sutalpinti įvairaus išsilavinimo, amžiaus, skirtingų pažiūrų, tautybių ir įpročių žmones, kurie turėdavo dalytis bendra virtuve, vonia, tualetu, koridoriumi, telefonu.

„Net prieš savo valią tie žmonės tapdavo labai artimi“, - per spektaklio pristatymą sakė Trikė vaidmens atlikėjas Rafailas Karpis, iš patirties žinantis, kaip atrodė komunalinis butas, nes tokiame gyveno jo senelė.

„Bohemiečių“ spektaklyje, kaip tikroje „komunalkėje“, svetimi žmonės ramiai vaikšto vilkėdami chalatus, sportinius kostiumus, su rankšluosčiais ant galvų. Užtrukusius vonioje ar tualete ištraukia nekantrus beldimas. Prie viryklės sukiojasi kelios šeimininkės. Autentišką atmosferą spektaklyje kuria net po salę pasklindantis kvapas - tų pačių čirškinamų lašinių.

Į sceną „Oneginas“ grįžta atsinaujinęs. Šį kartą operoje publika išgirs solistų ansamblį, kuris, D. Ibelhauptaitės įsitikinimu, papuoštų bet kurią Europos sceną.

Onegino vaidmeniu operoje debiutuos tarp ryškiausių pasaulio žvaigždžių dainuojantis bosas baritonas Kostas Smoriginas. Pirmą kartą Olgos personažą kurs Vokietijos ir Austrijos scenose pripažinimo sulaukęs mecosopranas Ieva Prudnikovaitė. Greminą įkūnys Vakaruose sėkmės lydimas bosas Almas Švilpa.

Trupėje bus ir nepažįstamas veidas - Lenskį dainuos meksikiečių kilmės tenoras, tarptautinių konkursų laureatas Emilio Ponsas, puikiai kalbantis rusiškai.

Svečiams tvirtai jaustis scenoje padės „Onegino“ senbuviai - Asmik Grigorian (Tatjana), Sigutė Stonytė (Larina), Irena Milkevičiūtė (Auklė) R. Karpis (Trikė), Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, vadovaujamas Gintaro Rinkevičiaus, ir Česlovo Radžiūno vadovaujamas Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro choras.

Keliuose spektakliuose prie orkestro stos naujas dirigentas - jaunasis Ričardas Šumila.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.