V. Bareikis „Kovos klubo“ premjera „pakratys“ visą Jaunimo teatrą

„Sveiki atvykę į Kovos klubą, - Valstybinio jaunimo teatro Mažojoje salėje tyliai skambančios Chopino muzikos fone tarsi psichologinės savipagalbos grupėje ratu susėdusius žurnalistus trečiadienio vidurdienį pasveikino aktorius, muzikantas ir teatro judėjimo „No Theatre“ lyderis Vidas Bareikis. - Klasikinė muzika padės pamiršti artėjančią gyvenimo pabaigą ir dvasinę krizę.“

Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė

Nov 7, 2012, 1:43 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:49 PM

„Mes nematėme didelio karo ar krizės, didžiausia mūsų kartos krizė yra mūsų gyvenimas“, - pristatydamas spektaklio „Kovos klubas“ premjerą sakė V. Bareikis. Anot jo, šis kūrinys daugeliui geriau žinomas dar 1999-aisiais susukto D. Fincherio filmo pavidalu.

Pastarasis pastatytas pagal to paties pavadinimo amerikiečių rašytojo Ch. Palahniuko romaną. Draminiu kūriniu jį pavertė pats V. Bareikis. Spektaklio premjera - jau šį savaitgalį.

Agresiją perteiks muzika

Skausmas, be perstojo plūstantys keiksmai, kraujas ir nesibaigiančios muštynės, kurias stebėti... savotiškai malonu. Tokį įspūdį turbūt daugeliui paliko filmas. Kaip kino agresija bus perkelta į teatro sceną?

Kaip spaudos konferencijoje sakė V. Bareikis, nors pradžioje ir buvo galvota apie šiuolaikinio šokio spektaklį, vėliau smurtui perteikti pasirinkta gyva roko muzika ir alternatyvios muzikos koncertų atmosfera.

Muštynių atmosferą kurs ne tik gyvai spektaklyje grosianti grupė „Sheep Got Waxed“, bet ir scenoje vaidinsiantys žmonės „iš gatvės“, vieną pagrindinių vaidmenų atliksiantis Svaras iš „G & G sindikato“, ugnies fakelai ir kt. „Visos šios priemonės leido mums atsiriboti nuo visiems žinomo filmo ir knygos bei sukurti savo Kovos klubą“, - pasakojo „No Theatre“ įkūrėjas ir lyderis. 

Užims visą teatrą

Ugnies fakelais, pro teatro langus mėtomais kartono dėžėmis ir popieriais bei plevėsuojančiomis vėliavomis žurnalistus pasitikę „No Theatre“ aktoriai žada nustebinti žiūrovus.

„Kovos klubas“ užvaldys visą Jaunimo teatrą: žiūrovų prieš spektaklį neleisime į rūbinę bei kviesime į teatro kiemą ir tik tada spektaklį tęsime scenoje, bet ten jis nesibaigs. Norinčius pamatyti viską, vėl kviesime į lauką“, - būsimos premjeros detales atskleidė aktoriai.

V. Bareikis taip pat sakė norintis „krestelti“ visą Jaunimo teatrą, kuris pastaruoju metu susilaukia vis daugiau kritikos ir vis mažiau - pripažinimo. „Norime įsitikinti, ar šis teatras tikrai „nusivažiavo“, ar tai tiesiog nevykusių kūrėjų pasiteisinimas“, - sakė režisierius.

Jaunimo teatras naujais vėjais tik džiaugiasi. „No Theatre“ įnešė daug kūrybinio chaoso, kuris, be abejonių, įneš pokyčių ir dar daugiau naujovių. V. Bareikiu mes pasitikime visu 100 proc., atiduodame jam ne tik teatro sceną, bet ir kiemelį“, - konferencijoje kalbėjo teatro literatūrinės dalies vedėja Gintė Pranckūnaitė.

Centre - vyriškumo paieškos

Apie kartų konfliktą pasakojantis spektaklis, kaip sakė aktorius Ainis Storpirštis, įdomus ne tik jaunimui, bet ir vyresnei kartai. Jam antrino ir Vainius Sodeika: „Pagrindinio veikėjo Tailerio būseną išgyveno kiekvienas jaunas žmogus. Tai - noras sugriauti kitų sukurtą pasaulį ir viską pradėti nuo absoliutaus nulio.“

„Kodėl mes turime tiesinti kitų sulankstytas skardines, perdirbti šiukšles, kurios buvo užkastos, kai mes dar net gimę nebuvome? - retoriškai klausė ir pats režisierius. - Vieni tokius klausimus kelia, kiti tiesiog atsitraukia - spektaklyje Tailerio agresiją atsveria Svaro vaidinamas Didžiojo Bobo personažas, vaikinas su pašalintomis sėklidėmis ir nuo cheminių preparatų užaugusiomis krūtimis.“

Spektaklis kelia vyriškumo klausimus ir kiekvienam stipriosios lyties atstovui. „Mums rūpi kiekviename vyre rasti tiek nenurimstantį ir agresyvų Tailerį, tiek nuobodų, prie „Ikea“ katalogų užsimasturbavusį Didįjį Bobą“, - pasakojo V. Bareikis.

Aktorius Ainis Storpirštis žiūrovams žadėjo gerą spektaklį: „No Theatre“ pristatyti publikai jau nereikia, žmonės žino, ko iš mūsų tikėtis. Kaip ir darbas su V. Bareikiu, taip ir mūsų spektakliai - nelengvi, bet visada užkabinantys.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.