Nauja knyga K. Sabaliauskaitė nuo puošnaus baroko gręžiasi į nenugludintą šiandieną

„Niekada nesistengiau įtikti skaitytojams. Naujausioje knygoje rašau aštriai ir nenugludintai – tai gali žmones šokiruoti, todėl kai kuriems gal teks grįžti prie „Silva rerum“, - penktadienio popietę pristatydama trečiąjį romaną kalbėjo Kristina Sabaliauskaitė.

„Stiklių“ viešbučio aplinkoje K. Sabaliauskaitė pristatė apsakymų ir novelių rinkinį „Danielius Dalba &amp; kitos istorijos“.<br>J. Stacevičius
„Stiklių“ viešbučio aplinkoje K. Sabaliauskaitė pristatė apsakymų ir novelių rinkinį „Danielius Dalba &amp; kitos istorijos“.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė

2012-11-09 19:17, atnaujinta 2018-03-15 14:25

J. Ivanauskaitės premijos laureatė, dviejų geriausiomis metų knygomis išrinktų knygų autorė, šiuo metu Londone gyvenanti rašytoja kultūros veikėjams ir žurnalistams ištaigingoje „Stiklių“ viešbučio aplinkoje pristatė naujausią kūrybos vaisių – apsakymų ir novelių rinkinį „Danielius Dalba & kitos istorijos“.

Anot knygą išleidusios leidyklos „Baltos lankos“ vyriausiojo redaktoriaus Sauliaus Repečkos, naujausias K. Sabliauskaitės darbas leis pažinti visai kitokią kūrėją – ne barokišką pasakotoją, o besišaipančią, ironišką šiuolaikinę rašytoją.

Istorijos nepamiršo

Nors trečioji knyga išsiskiria ir žanru, ir stiliumi, rašytoja tikino nuo istorijos nenusisukusi.

„Viskas juk yra istorija – serialas apie Puaro, kurį miniu knygoje, šiandien jau nebetęsiamas, taigi virto istorija“, - sakė rašytoja.

Tiesa, istoriškumas apsakymų rinkinyje „Danielius Dalba & kitos istorijos“ tikrai neprimins barokiško „Silva rerum“ pasakojimo. Knygos problemos yra šiuolaikinės ir „šviežios“ - tapatybės paieškos, keliavimo ir virsmo klausimas, amžina istorijos įtakos šiandienai problema.

Nuo savęs nepabėgo

„Tikėjausi, kad kurti apie šiandieną yra daug lengviau, - spaudos konferencijoje prisipažino rašytoja. - Kai pradėjau rašyti apie sovietmetį ir karą, supratau, kad nuo savęs niekur nepabėgsiu – pradėjau vaikščioti po archyvus ir staiga tapo gyvybiškai svarbu sužinoti, kokia iškaba kabojo konkrečioje gatvėje“.

K. Sabaliauskaitė pasakojo, kad kaip ir ankstesnėse knygose, taip ir naujausioje, jaučiasi ne tik rašytoja, bet ir tyrėja bei žurnalistė. „Biografinis įvykių išgyvenimas man kaip rašytojai daug svarbesnis nei sausi istoriniai faktai, todėl besiruošdama knygai išklausiau ne vieno sovietmetį išgyvenusio žmogaus pasakojimą“, - sakė autorė.

Nors barokinius romanus keičia gyvos, šiuolaikinės novelės, o ilgus, vinguriuojančius per kelias pastraipas sakinius – gyvi dialogai, K. Sabaliauskaitė visoje kūryboje išlieka ištikima miesto temai, pirmiausia, žinoma, Vilniaus.

„Šis miestas turi ypatingą charakterį – tamsų ir šiek tiek mistišką, tokį jį ir aprašau, papildomų mitų kurti čia tikrai nereikia“, - baigė užsienyje šiuo metu gyvenanti rašytoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.