Panevėžiečiai pirmi pamatė filmą apie žygį prie Juodosios jūros

Būriui panevėžiečių pasisekė – jie pirmieji didžiajame ekrane pamatė dokumentinį filmą „2000 km istorijos“, pasakojantį apie 2010 metų rudenį įvykusį dešimties lietuvių raitelių žygį iki Juodosios jūros. Į kino centrą „Garsas“ pažiūrėti šio filmo susirinkę žiūrovai po peržiūros dar ilgai bendravo su žygio dalyviais ir klausėsi jų prisiminimų apie unikalią kelionę.

Panevėžio kino centre "Garsas" panevėžiečiai pirmieji pamatė dokumentinį filmą "2000 km istorijos".<br>V. Ščiavinskas
Panevėžio kino centre "Garsas" panevėžiečiai pirmieji pamatė dokumentinį filmą "2000 km istorijos".<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Nov 9, 2012, 4:04 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 2:32 PM

Panevėžiečiams pristatyti filmo „2000 km istorijos“ atvyko žygio vadovas Gintautas Babravičius, raitelių vadas ir kelionės sumanytojas Giedrius Klimkevičius bei kartu su pastaruoju daugiau nei mėnesį balne praleidę raiteliai Skirmantė Naglytė ir Jonas Plūčas. Kartu su filmu į Panevėžį atkeliavusią šio žygio nuotraukų parodą atlydėjo jos autorius, „Lietuvos ryto“ fotografas Vladas Ščiavinskas.

„Žiūrėdama žygio nuotraukas, vaizdo medžiagą aš net pati sau pavydžiu, kad man teko jame dalyvauti“, – prieš filmo peržiūrą sakė raitelė S. Naglytė. Kartu su dar viena mergina ir aštuoniais vyrais ji leidosi į avantiūrą primenančią kelionę ir sėkmingai pasiekė tikslą – Juodosios jūros pakrantę.

O kelionė nebuvo lengva. Nors raiteliai judėjo į pietus, tačiau kelias naktis temperatūra buvo nukritusi žemiau nulio, todėl palapinėse miegoję žygeiviai net negalėdavo ryte nusiprausti – vanduo buvo užšalęs. „Ai, tiek to, šiandien nesiprausim“, – taip nusprendę jie vėl sėsdavo ant žirgų.

Gamtos mylėtojai tikriausiai neliks abejingi filme užfiksuotai gražiai žmonių ir žirgų draugystei. O filmui įpusėjus tikriausiai ir ašarą nubrauks, matydami, kaip žemaitis Vaidotas Digaitis gedi kritusio kumelės Alsetos.

Nemažai dėmesio juostoje skirta ir šuniui Alšiui. Baltarusijoje prie raitelių prisijungęs kiemsargis netrukus užkariavo ne tik žygio dalyvių, tačiau ir jų kelionę sekusių lietuvių širdis.

S. Naglytė pamena, kad kelionės metu šiam keturkojui sunkiai susirgus, jai siunčiamose iš Lietuvos žinutėse pirmas klausimas būdavo: „Kaip Alšis?“.

Filmą „2000 km istorijos“ turėtų būti įdomu pažiūrėti ne tik tiems tūkstančiams lietuvių, kurie kasdien ištikimai skaitė fotoreportažus iš žygio, spausdinamus portale lrytas.lt. Filme nemažai dėmesio skiriama ir kunigaikščio Vytauto laikų Lietuvos Didžiajai Kunigaikštystei (LDK) – įdomius istorinius faktus pasakojo Lietuvos ir Ukrainos istorikai, įamžintos su LDK istorija susijusios vietovės, Baltarusijos pilys, kuriose kadaise gyveno Lietuvos kunigaikščių dinastijos.

Filmas „2000 km istorijos“ pradėjo kino centre lapkričio 8-15 dienomis vyksiančias „Lietuviško kino dienas“, kurių metu žiūrovai galės pamatyti naujus filmus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.