Premjera Panevėžio muzikiniame teatre nukelia į karštąją Meksiką

250 kv. metrų tinklo, apie 80 metrų virvės ir 120 metrų burėms skirtos medžiagos – tai ne žvejybos įmonės pirkinių sąrašas. Šių priemonių prireikė naujausios Panevėžio muzikinio teatro operetės „Svajonių sala“, kurios premjera įvyks šeštadienį, scenografijai.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Nov 23, 2012, 7:52 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 4:24 AM

Spalio 24 dieną publikai Panevėžio muzikinis teatras pristato austrų kompozitoriaus Roberto Štolco dviejų veiksmų operetę „Svajonių sala“.

Antruoju po Johano Štrauso valsų karaliumi vadinamo ir netgi „Oskaru“ už muziką kino filmams apdovanoto R. Štolco kūrinys Lietuvoje statomas pirmą kartą.

Pasak operetės „Svajonių sala“ režisieriaus Nerijaus Petroko, jis vargu ar būtų ryžęsis statyti šio austrų kompozitoriaus kūrinį, jei ne laimingai susiklosčiusios aplinkybės – lietuviams pernelyg brangu yra mokėti už jo kūrinių autorines teises.

Tačiau prieš keletą metų su austru scenografu Frideriu Kleinu susidraugavęs ir pastarojo tėvynėje lankydamasis N. Petrokas susipažino su šviesios atminties kompozitoriaus R. Štolco sūnėnu Hansu Štolcu. Pastarasis lietuviui režisieriui įteikė dovaną – teisę nemokamai statyti du garsaus savo dėdės kūrinius.

N. Petrokas statyti Panevėžio muzikiniame teatre nutarė „Svajonių salą“ – išvertė operetės libretą į lietuvių kalbą ir su teatro choru, orkestru bei kviestiniais solistais ir šokėjais iš "Lietuvos" ansamblio ėmėsi darbo.

Kritikų teigimu, „Svajonių sala“ – tai tarpinis variantas tarp operetės ir miuziklo. R. Štolcas labai mėgo klausytis Lotynų Amerikos muzikos, todėl šioje operetėje daug ir ispaniškų, ir meksikietiškų rimtų.

Operetės „Svajonių sala“ veiksmas vyksta nedideliame Meksikos įlankos salos žvejų kaimelyje – Titipeke, kuris dar nėra visiškai civilizacijos „okupuotas“. Čia gyvenantys žmonės verčiasi žvejyba ir linksmina jachtomis užklystančius keliautojus žaismingais šokiais ir dainomis.

Šiame rojaus kampelyje žmonės moka ištverti audras ir džiaugtis gyvenimu, sunkiai dirbti ir linksmai pramogauti, svajoti ir mylėti... Lyg aistringų šokių pynė yra persipynę ir pagrindinių personažų tarpusavio santykiai. Vis dėl to galiausiai laimi tikroji meilė.

„Tai labai šviesios nuotaikos, pozityvaus gyvenimo teigimo kūrinys, kuris pilnas ir intrigų, ir kančių“, – „Svajonių salą“ apibūdino režisierius N. Petrokas.

Spektakliui scenografiją kuriantis austras F. Kleinas pasidžiaugė, kad garsaus jo tėvynainio kūrinys statomas Lietuvoje. Tiesa, R. Štolcas šią operetę parašė didžiulei scenai, o kuklus Panevėžio muzikinio teatro biudžetas didelius užmojus riboja.

Todėl norėdami įgyvendinti scenografo F. Kleino ir kostiumų dailininkės Ritos Kosmauskienės sumanymus, Panevėžio muzikinio teatro darbuotojai turėjo pasistengti.

Kadangi operetės veiksmas vyksta žvejų kaimelyje, scenos dekoracijoms sumanyta naudoti žvejų tinklus, vėjyje plazdantį burių audinį, virves.

Scenografas pageidavo baltos spalvos tinklų, tačiau paaiškėjo, kad tokių pirkti tiesiog nėra. Todėl iš gamintojų nusipirktus 250 kv. metrus žvejybinio tinklo teatro darbuotojos tiesiog rankomis nudažė baltais akriliniais dažais. Nors net gamintojai abejojo, kad impregnuotus tinklus pavyks nudažyti, sumanymas pavyko, sceną papuošė balti, tarsi kaitrios Meksikos saulės išblukinti, tinklai.

R. Štolco 2 veiksmų operetė „Svajonių sala“. Premjera Panevėžio muzikiniame teatre lapkričio 24 dieną, 18 val.

Režisierius Nerijus Petrokas, dirigentas Vidmantas Kapučinskas, scenografas Frideris Kleinas (Austrija), kostiumų dailininkė Rita Kosmauskienė, baletmeisteris Alfredas Kondratavičius.

Vaidina: Elena Kalvaitytė, Egidijus Bavikinas, Algirdas Bagdonavičius, Ramūnas Urbietis, Vida Taurinskaitė, Rytis Janilionis, Vytautas Salinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.