Netikėtai rasti seni negatyvai - dingstis surengti parodą

Ne vieną moterų aktų parodą surengęs klaipėdietis fotomenininkas Saulius

Ilgą laiką S. Jokužys manė, kad daugybė dabar jau istoriniais tapusių negatyvų pradingo kraustantis iš vieno būsto į kitą.<br>E. Macius
Ilgą laiką S. Jokužys manė, kad daugybė dabar jau istoriniais tapusių negatyvų pradingo kraustantis iš vieno būsto į kitą.<br>E. Macius
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Dec 10, 2012, 5:26 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 5:55 PM

Kad tokia paroda įvyko, lėmė palankiai susiklosčiusios aplinkybės. Sovietmečiu dirbęs fotokorespondentu savaitraštyje „Lietuvos žvejys“, vėliau dienraštyje „Klaipėda“ jis nuolat atsidurdavo įdomiausiose ir karščiausiose vietose.

Kažkada tos nuotraukos buvo išspausdintos laikraščiuose. Ilgą laiką S. Jokužys manė, kad daugybė dabar jau istoriniais tapusių negatyvų pradingo kraustantis iš vieno būsto į kitą. Ir kartą tvarkydamasis garaže jis rado dėžę, pilną senųjų fotojuostų. Taip ir kilo mintis surengti parodą „Laiko atodangos“.

„Laiko atodangos. Kas tai? Gal akimirkos, kai esame kieti kaip uola, o gal amorfiški kaip molis, klampūs kaip durpynai... O kas aš ir jūs esame laiko bėgime? - Dulkė Viešpaties akyje...“ - per parodos atidarymą svarstė autorius.

Ne vienas į Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės biblioteką atėjęs klaipėdietis senose nuotraukose atpažino save. Ir kitiems buvo gera prisiminti svarbiausius Klaipėdos įvykius, kuriems jau - dvidešimt ir daugiau metų. Tai - Taravos Anikės sugrįžimas į senąją vietą Teatro aikštėje, Lietuvos atgimimo sąjūdis uostamiestyje, paminklų sovietų stabams paskutinis šlovinimas ir griūtis, Sausio 13-osios nuotaikos, kvapą gniaužiantis Trispalvės suplazdėjimas virš Muzikinio teatro, daugiatūkstantiniai mitingai...

Tačiau žmonės ir tuomet ne tik mitingavo, bet ir gyveno - gimdė vaikus, dirbo, linksminosi.

Iš viso jubiliejinėje parodoje eksponuojama per šimtą fotografijų. Kai kurie parodos autorių sveikinę žmonės apgailestavo, kad jis nebefotografuoja.

Privačiai leidyklai - spaustuvei vadovaujantis S. Jokužys prasitarė, kad po kelerių metų verslą perleis dukterims ir vėl čiups fotoaparatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.