A. Baranausko premijos laureatas A. Zurba: „Ačiū žmonėms, kurie skaito“

Pirmadienio vakare Anykščiuose pagerbtas trečiasis Antano Baranausko literatūros premijos laureatas rašytojas prozininkas 70-metis Algimantas Zurba.

Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Kontrimavičius

Dec 11, 2012, 12:25 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 5:28 PM

Viena solidžiausių šalyje (10 tūkst. litų) premija laureatas buvo įvertintas už 28-ąją jo knygą – romaną „Krisius“. Ši premija pirmąkart buvo įteikta šalia vyskupo ir poeto A. Baranausko paminklo ką tik baigtame statyti naujutėliame, dar įkurtuvių šurmulio nepatyrusiame Anykščių L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos pastate.

Ši Anykščių rajono savivaldybės įsteigta literatūrinė premija kasmet skiriama už trejų pastarųjų metų knygas, kurios skiepija meilę Lietuvos gamtai ir A. Baranausko gimtinės aplinkai, atskleidžia žmogaus ir gamtos dvasinį ryšį, arba už A. Baranausko kūrybos literatūrologinius tyrinėjimus. Jo laureatais jau yra tapę tekstologas Paulius Subačius ir rašytojas publicistas Rimantas Vanagas.

Praėjusį rudenį renkant naują laureatą, A. Zurba nurungė du poetus, pretendavusius į šį titulą, – Alį Balbierį ir Gintarą Bleizgį. Romanisto privalumu anykštėnai pripažino jo kūrybos paprastumą: kas perskaitys premijuotąjį kūrinį, tas patirs knygos trauką – rūpės skaityti dar ir dar.

„Ačiū žmonėms, kurie skaito“, – sakė anykštėnams A. Baranausko premijos laureatas. Jis prisipažino, kad labiau džiaugiasi ne piniginiu premijos akcentu, o tuo, kad jo vardas nuo šiol bus susietas su A. Baranausku – kūrėju, kuris pirmasis taip garsiai ir aiškiai paskelbė, kad Lietuvoje yra gera ir graži literatūra.

A. Zurba užsiminė, kad jis visą gyvenimą žavisi A. Baranausko atradimais, ypač nusakant gamtos vaizdinius: „Tiek metų praėjo – o jūs pamėginkit dabar pasakyti geriau apie nakties tylą, nei Baranauskas savo laiku pasakė!“

Literatūros premija pažymėtą romaną „Krisius“ rašytojas sakė kūręs savo gimtojo Biržų krašto žmonių išprovokuotas. Pasirinkęs ne vienam šiuolaikiniam rašytojui jau įprastą XX a. vidurio kaimo problematiką, jis vedė savo herojų tarsi tuo pačiu, daugumos lietuvių pramintu, bet savitu keliu.

Pabandęs patikrinti seną lietuvišką įsitikinimą, kad tik ginklu galima apginti savo tiesą ir principus, rašytojas romane „Krisius“ vieno žmogaus likimo pavyzdžiu priminė: tik dvasios stiprumu galima išlikti, joks šautuvas negali užstoti gyvenimo, joks kerštas nėra išganingas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.