Teatras pripažino savo kaltę dėl A. Škėmos romano

E. Stancikas panoro viešai paaiškinti, kodėl kilo toks nesusipratimas.

NKDT vadovas E. Stancikas pripažino, kad dėl A. Škėmos romano „Balta drobulė“ autorinių teisių įsivėlė apmaudi klaida.<br>M. Patašius
NKDT vadovas E. Stancikas pripažino, kad dėl A. Škėmos romano „Balta drobulė“ autorinių teisių įsivėlė apmaudi klaida.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

2013-01-08 16:54, atnaujinta 2018-03-13 23:01

Jame pripažįstama, kad teatras padarė klaidą, nes nežinojo, jog A. Škėma turėjo ne Lietuvos, bet JAV pilietybę.

NKDT pranešime dėl „Baltos drobulės“ turtinių autorinių teisių primenama, kad 2012 metų gruodžio 18 dieną Kristina Snyder, lietuvių literatūros klasiko Antano Škėmos duktė, išplatino kreipimąsi dėl jai priklausančių jos tėvo romano „Balta drobulė“ turtinių autorinių teisių pažeidimo.

Laiške Lietuvos ambasadoriui JAV Žygimantui Pavilioniui ji teigė, jog nei NKDT, kuriame 2012 metų spalio mėnesį buvo pristatyta premjera pagal šią A. Škėmos knygą, nei spektaklį režisavęs J. Jurašas nesikreipė į ją dėl kūrinio autorinių teisių.

E. Stancikas panoro viešai paaiškinti, kodėl kilo toks nesusipratimas.

Jis sakė, kad rūpintis autorinėmis teisėmis privalo ne režisieriai, o teatras. Dar spektaklio pasirengimo pradžioje NKDT kreipėsi į Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūrą, siekdamas pasitikslinti dėl lietuvių autorių turtinių teisių mokėjimo tvarkos. „Tuomet buvo paminėta, jog šiuo metu Lietuvos autorių turtinių teisių galiojimas 70 metų po autoriaus mirties įgyvendinamas tik autoriams, kurie mirę 1968 metais ir vėliau.

Lietuvių autoriams, kurie mirė anksčiau nei 1968 metais, autorių turtinių teisių galiojimas yra 50 metų po jų mirties. Kaip žinia, A.Škėma žuvo 1961 metais“, - aiškino teatro vadovas.

Jis tvirtino, kad tik po spektaklio premjeros, pačiai A. Škėmos dukrai kreipusis į režisierių J. Jurašą, paaiškėjo apmaudi klaida. „Paaiškėjo, kad A. Škėma buvo ne Lietuvos, bet JAV pilietis. Tai reiškia, kad šiuo atveju galioja autorių turtinių teisių gynimo įstatymas, kuris užsienio autoriams yra įgyvendinamas 70 metų po autoriaus mirties. Teatras, pripažindamas klaidą praėjusių metų gruodžio 4 dieną kreipėsi į K. Snyder su atsiprašymu ir siūlymu pasirašyti jos teisininkų parengtą sutartį. Tačiau jokio atsakomo iš jos kol kas negavome“, - sakė E. Stancikas.

Teatro vadovas sakė, kad reikalavimų neberodyti spektaklio taip pat nėra sulaukęs. Todėl vaidinimas kol kas bus rodomas taip, kaip numatyta repertuare.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.